Που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τις Τράπεζες

18:02 4/2/2012 - Πηγή: Antinews

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η συμφωνία για το psi. Ωστόσο, η καθυστέρηση για την επίτευξη της  συμφωνίας, οφείλεται  στην εμπλοκή που έχει προκύψει από το ότι η Τρόϊκα θέτει ως προαπαιτούμενο την υπογραφή των νέων μέτρων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό και να μην δίνεται το πράσινο φως.

Την ίδια στιγμή,  κυβέρνηση και τρόικα

περιμένουν το τελικό ναι από τον Τσάρλς Νταλάρα, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι προτίθενται να δεχθούν ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο της τάξεως του 3.6% για τα νέα 30ετη ομόλογα, με τις ζημιές για τους ιδιώτες δανειστές να αγγίζουν το 70%. Πιθανότατα το ύψος του επιτοκίου να συνδέεται με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, φαίνεται να έχει κλείσει η συμφωνία για τους μικρούς ομολογιούχους. Να προστατευτούν και να μη συμμετάσχουν στο κούρεμα, δηλαδή, όσοι έχουν επενδύσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ομολογιούχοι θα μπορούν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους στην ονομαστική αξία που αγόρασαν, στο αρχικό κεφάλαιο. Αν δηλαδή έχουν αγοράσει ομόλογα αξίας 70.000 θα έχουν αυτό το κεφάλαιο.

Επίσης  όπως έχουμε ξαναγράψει, δε θα συμμετάσχει όπως φαίνεται στο κούρεμα η ΕΚΤ με τα περίπου 50 δις ευρώ που έχει. Κι αυτό θα αποτελέσει μείζον ζήτημα για τον πρωθυπουργό και πρώην αντιπρόεδρό της.

Τράπεζες

Εν τω μεταξύ, ανοικτά είναι όλα τα σενάρια για τις τράπεζες και για το πώς θα γίνει η επανακεφαλαιοποίησή τους. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες καλά την τραπεζική αγορά, τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνδυασμός των επιλογών. Με δεδομένο ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν κοινές μετοχές, κάπου εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή.

Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για κοινές μετοχές, με δικαίωμα ή χωρίς δικαίωμα ψήφου. Οι μετοχές με δικαίωμα ψήφου θα οδηγήσουν εντός των επόμενων μηνών στην κρατικοποίηση των τραπεζών. Μέχρι τον Αύγουστο οι τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα χρήματα από το Ταμείο μέσω αυξήσεων κεφαλαίων, αν δεν το καταφέρουν η διοίκηση θα περάσει στα χέρια του κράτους. Στην περίπτωση αυτή, φυσικά, τιμωρούνται οι τραπεζίτες για τα λάθη που έκαναν τόσα χρόνια, ωστόσο, θα χάσουν τις περιουσίες τους και οι μικρομέτοχοι. Από την άλλη, το κράτος θα είχε στα χέρια του τις τράπεζες και θα μπορούσε με σωστές κινήσεις σε διάστημα 2-3 ετών να πάρει τα λεφτά του πίσω μέσω πωλήσεων. Αν όμως, υπάρξει μαζικό κύμα αδυναμίας των δανειοληπτών να πληρώσουν ή φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό, τότε το κράτος θα έχει στα χέρια του τράπεζες – κουφάρια που κάποιος θα μπορέσει να αγοράσει κοψοχρονιά. Οι κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου είναι στις προθέσεις της τρόικας και μ’ αυτές το κράτος δε θα μπορεί να συμμετέχει στη διοίκηση των τραπεζών.Προνομιούχες μετοχές. Αυτές προσφέρουν σε σχέση με τις κοινές, μέρισμα και μερίδιο σε περίπτωση διάλυσης της τράπεζας. Αλλά συνήθως δεν έχουν δικαίωμα
Keywords
Τυχαία Θέματα