Σε κατάσταση "έκτακτης οικονομικής ανάγκης" η Γαλλία

Ο Φρανσουά Ολάντ επέστρεψε στα παραδοσιακά αριστερά δόγματα, με ένα έσχατο σχέδιο να μειώσει την υψηλή και επίμονη ανεργία και να διασώσει τις πιθανότητές του για επανεκλογή το επόμενο έτος, λέγοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται σε οικονομική "κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Τα μέτρα, τα οποία ο πρόεδρος παρουσίασε λεπτομερώς σε ομιλία του, συνεπάγονται τη δημιουργία 500.000 προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, πρόσθετες επιδοτήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις και ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της μαθητείας.

"Πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε η ανάπτυξη να γίνει όλο και πιο ισχυρή και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε μεγαλύτερη αφθονία" είπε ο Ολάντ σε ομιλία του προς τα συνδικάτα και τους ηγέτες των επιχειρήσεων. "Υπάρχει επίσης μια οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πρέπει να κηρύξουμε", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις θανατηφόρες επιθέσεις ισλαμιστών που έπληξαν το Παρίσι το περασμένο έτος.

Αφού αποξένωσε την αριστερά του κόμματος του πριν από δύο χρόνια με τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, ύψους 40 δις ευρώ σε διάστημα τριών ετών, την οποία ακολούθησε μια ώθηση απορρύθμισης, ο Ολάντ επανήλθε σε πιο οικεία παρεμβατικά μέτρα για την απασχόληση με το τελευταίο σχέδιό του. Με τις προεδρικές εκλογές να επίκεινται σε 15 μήνες, ο Ολάντ θέλει απελπισμένα να αλλάξει την οικονομία της χώρας του. Ο σοσιαλιστής ηγέτης έχει υποσχεθεί να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία μόνο εάν η ανεργία αρχίσει να πέφτει φέτος.

Ο Nicolas Lecaussin, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Έρευνα Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, ενός φιλελεύθερου think-tank, χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ως "παλιές συνταγές". Ο Lecaussin πρόσθεσε: "Τα προγράμματα κατάρτισης ελέγχονται από τα συνδικάτα και οι προσπάθειες για την ενίσχυση της μαθητείας έχουν αποτύχει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των ετών. Όπως πάντα, όταν έρχονται προεδρικές εκλογές, περνάμε σε μια φάση αύξησης των δημοσίων δαπανών".

Η σημερινή ανακοίνωση ακολουθεί τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων που ελήφθησαν πριν από δύο χρόνια από τον πρόεδρο, τα οποία περιελάμβαναν φορολογικές ελαφρύνσεις 40 δις ευρώ σε διάστημα τριών ετών για τις εταιρείες. Αλλά τα μέτρα απέτυχαν να αποδώσουν καρπούς.

Από το 2012, όταν ο Ολάντ ήρθε στην εξουσία, πάνω από 600.000 άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι, σε μια εποχή που η ανεργία έχει μειωθεί στις περισσότερες από τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία είναι πάνω από 10 τοις εκατό σε σύγκριση με το 9,8 τοις εκατό κατά μέσο όρο της ΕΕ. Το ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 5,2 τοις εκατό, ενώ στη Γερμανία 4,2 τοις εκατό από τον Νοέμβριο του 2015. Η Ιταλία και η Ισπανία, που πλήττονται εντονότερα από ό,τι η Γαλλία από την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους της ευρωζώνης, έχουν υψηλότερα ποσοστά ανέργων, τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επίμονα τελευταία.

Η Γαλλία βγήκε από τρία χρόνια στασιμότητας το περασμένο έτους, με οικονομική ανάπτυξη άνω του 1 τοις εκατό. Όμως, ο ρυθμός της ανάκαμψης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν ήταν αρκετός για να απορροφήσει τους νέους πτυχιούχους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας κάθε χρόνο. Παρά την ανάκτηση των περιθωρίων, οι εταιρείες εξακολουθούν να διστάζουν να προσλάβουν εργαζομένους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ολάντ, η οποία τίθεται σε ισχύ αμέσως, οι εταιρείες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους θα λάβουν το ποσό των 2.000 ευρώ για την πρόσληψη νέων και ανέργων με χαμηλά ημερομίσθια, για συμβάσεις διάρκειας άνω των έξι μηνών. Ο Ολάντ είπε επίσης ότι οι προσωρινές φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε το 2014, θα γίνουν μόνιμες.

Οι κακές οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης εξηγούν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς τον Ολάντ, τα ποσοστά του οποίου έχουν πέσει έπειτα από μια βραχύβια ώθηση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν 130 ανθρώπους στο Παρίσι τον Νοέμβριο.

Ένα πακέτο φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που πέρασε στο κοινοβούλιο πέρυσι, με επικεφαλής τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον ρεφορμιστή υπουργό οικονομίας, δεν έχει αυξήσει σημαντικά την απασχόληση. Οι αμφιβολίες για την ικανότητα του Μακρόν να προωθήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις το τρέχον έτος αυξάνονται.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του Ολάντ για την απασχόληση αποτελούνται από παραδοσιακά κρατικιστικά μέτρα που απευθύνονται στην επαναστατική αριστερά του κόμματός του, με σκοπό να ενισχυθούν οι πιθανότητες επανεκλογής του.

Αλλά ο Ολάντ αρνήθηκε οποιουσδήποτε πολιτικούς ελιγμούς και επανέλαβε την υποστήριξή του προς τον Μακρόν, από τον οποίο ζήτησε να εκπονήσει προτάσεις για την άρση των κανονιστικών φραγμών σε υπερ-προστατευόμενους τομείς, ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους νέους με χαμηλή ειδίκευση να ιδρύουν επιχειρήσεις. "Όπως λέει ο υπουργός Μακρόν, για πολλούς νέους ανθρώπους είναι πιο εύκολο να βρουν έναν πελάτη από μια θέση εργασίας" δήλωσε ο Ολάντ.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα