Η τιμωρία έρχεται όλο και πιο κοντά

Πως τα φέρνει η ζωή; Δύο θεατρικές παραστάσεις είδε ο Τσίπρας φέτος μετά της συζύγου του Περιστέρας, και οι δύο έχουν πολύ… παραστατικό τίτλο. Λες και τις διάλεξε για να στείλει μήνυμα στο λαό που πλέον τον περιμένει στη γωνία.

Η πρώτη παράσταση ήταν του Λαζόπουλου με τίτλο: «Θεέ μου τι σου κάναμε» και θα μπορούσε να το φωνάζει όλος ο ελληνικός λαός.

Η δεύτερη που είδε προχθές ήταν το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Επέστρεψε στα κλασικά σοβιετικά ο Αλέξης μπας και θυμηθεί τις ιδεολογικές του ρίζες.

Όμως, ο τίτλος του ταιριάζει καλύτερα. Ο κόσμος του φωνάζει «Αλέξη τι σου κάναμε» και πλησιάζει η ώρα της τιμωρίας για το έγκλημα που έκανε.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τη μεταστροφή του κόσμου μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες. Ας ρίξει μια ματιά στα σχόλια που συνοδεύουν ειδήσεις που αφορούν την κυβέρνηση, πρωτοβουλίες ή συνεντεύξεις πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ. Το βρίσιμο με ανοίκειες εκφράσεις είναι το λιγότερο. Σφοδρή κριτική, απογοήτευση, χαρακτηρισμοί όπως «όλοι ίδιοι είστε» είναι τα κυριότερα σχόλια που βλέπει κανείς. Ακόμη και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απογοητευτεί κι έχουν σιωπήσει. Με τι όρεξη να κάνουν επιθέσεις και να στηρίξουν τους υπουργούς και τον ίδιο τον Τσίπρα; Πώς να μπορέσουν να κάνουν κυβερνητική προπαγάνδα και να υποστηρίξουν μια καθαρή τετραετία για την Αριστερά;

Η πλήρης αποκαθήλωση. Η αρχή έγινε με τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Εκεί μπήκε ταφόπλακα στην ριζοσπαστική Αριστερά που θα έφερνε την ανατροπή. Τώρα έρχεται σιγά – σιγά η τιμωρία για ένα έγκλημα που έχει όνομα και είναι Αλέξης Τσίπρας. Αυτός είναι ο αρχηγός των ατάκτων που κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό. Και αφού έκαναν την κωλοτούμπα του αιώνα τώρα προσπαθούν να στήσουν το κομματικό κράτος μπας και διασωθούν. Διορίζουν συγγενείς και φίλους, απειλούν επιχειρηματίες, εκβιάζουν με τα δάνειά τους, δημιουργούν νέα τζάκια, έχουν στήσει δημοσιογραφικά παραμάγαζα που γράφουν λες και είναι οι… Πράβντες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του Μαξίμου διαβάζουν κάθε γραμμή που τους κάνει κριτική και στέλνουν μηνύματα σε εκδότες και δημοσιογράφους για το πόσο δυσαρεστημένοι είναι. Εκεί κατάντησαν…

Και ταυτόχρονα έχουν βάλει τα αριστερά «καρακόλια» της επανάστασης να πουλάνε κοινωνική ευαισθησία και να κατηγορούν όλους τους άλλους για νεοφιλελευθερισμό, μνημονιακή υποδούλωση και άλλα τέτοια.

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου πισωγυρίσματος της χώρας. Λες και ξαναζούμε τα ίδια με πέρυσι. Η κυβέρνηση κάνει του κεφαλιού της, το παίζει σκληρή, βάζει νέες κόκκινες γραμμές που σίγουρα θα πατήσει. Μιλά ξανά για πολιτική διαπραγμάτευση που θα πάρει πάνω του ο Τσίπρας ο οποίος στο Νταβός θα πάει να… σκίσει τα καλσόν της Λαγκάρντ και του Σόιμπλε. Ενώ οι δανειστές που ξανα-ονομάστηκαν τρόικα, απειλούν με παράταση των διαπραγματεύσεων και πιστωτική ασφυξία και το χρέος παραμένει ακόμη στον αέρα και χωρίς συζήτηση. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Έτσι δεν ξεκίνησαν και πέρυσι; Μ’ αυτά τα καπρίτσια και τις ανοησίες δε φτάσαμε στο δραματικό καλοκαίρι; Μ’ αυτά τα εγκληματικά λάθη δεν χρεώθηκε η Ελλάδα μερικά δις ευρώ και τώρα αναγκάζεται να πάρει πολύ σκληρότερα μέτρα απ’ ότι θα έπαιρνε πέρυσι;

Το έγκλημα συνεχίζεται και είναι διαρκείας. Η τιμωρία έρχεται όλο και πιο κοντά. Θα έμαθε στο θέατρο ο Αλέξης πώς γίνεται να πληρώνεις για όλα τα εγκληματικά λάθη που έκανες. Και μπορεί ο κόσμος να φωνάζει «Αλέξη τι σου κάναμε» και να υφίσταται το τίμημα του λάθους του, θα έρθει ωστόσο εκείνη η ώρα που ο… Ντοστογιέφσκι θα κάνει τη δουλειά του. Ένα τέτοιο έγκλημα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Μια τέτοια ύβρις δεν μπορεί να περάσει έτσι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα