Σαρωτικές αλλαγές επιβάλει η Τρόικα στα εργασιακά

Κλείνει με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση το πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά:

* Έρχεται «νέος» κατώτατος μισθός από τον Απρίλιο του 2013.

* Κόβονται κατά 30% (με την ψήφιση των μέτρων) οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

* Έρχεται το ελαστικό 40ωρο.

* «Ψαλιδίζονται» (αντί πλήρους κατάργησης) οι τριετίες που αυξάνουν αυτόματα τους κατώτατους μισθούς.

Η προετοιμασία για τις αλλαγές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Εντός της εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παραδίδει στην Τρόικα

το πλήρες χρονοδιάγραμμα (time table) υλοποίησής τους και δύο μελέτες: Μία για την εφαρμογή του μηχανισμού που θα διαμορφώνει το ύψος του κατώτατου μισθού και μία με τις εναλλακτικές πηγές εσόδων που θα καλύψουν τις απώλειες που συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, η μείωση των εισφορών θα γίνει σε δύο φάσεις (2013 και 2014), ως εξής:

Μείωση 1,9% από 1/1/2013.Μείωση 2% από 1/1/2014.

Η απώλεια υπολογίστηκε περίπου σε 350 εκατ. ευρώ και αντισταθμίζεται:

Με διεύρυνση «εισφοροσυλλεκτικής» βάσης.Κατάργηση αδρανών εισφορών στράτευσης (1%), ΔΛΟΕΜ (1%), ΛΑΕΚ (0,71%).Επέκταση εργοσήμου.Αναδρομική εισφορά (1%-3%) στο εφάπαξ.Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας.

Ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από τον Απρίλιο 2013, καθώς η τελευταία εθνική σύμβαση που υπέγραψαν ΓΣΕΕ και εργοδότες με τριετή ισχύ (από 1/1/2010) λήγει την 1η/1/2013, και μετά την τρίμηνη μετενέργεια θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός.

Εδώ θα περιλαμβάνεται και μια νέα μέθοδος υπολογισμού των τριετιών. Η Τρόικα έχει θέσει με ανεπίσημο κείμενό της προς το υπουργείο Οικονομικών θέμα κατάργησης όχι μόνο των τριετιών, αλλά και των επιδομάτων που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό. Η άρνηση, μάλιστα, των εργοδοτών να αποδεχτούν την πρόταση της ΓΣΕΕ για διμερή διάλογο με στόχο τη νέα εθνική σύμβαση λειτουργεί ως «κερκόπορτα» για την άλωση ή τη μετάλλαξη του θεσμού της εθνικής σύμβασης.

Ο «ΤτΚ» έχει στα χέρια του και δημοσιεύει σήμερα απόσπασμα από αυτό το επίμαχο ανεπίσημο κείμενο που μπήκε στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων  την 1η Οκτωβρίου 2010.

Αναφέρει για τον κατώτατο μισθό τα εξής: «…αυτό το σύστημα (σ.σ.: μηχανισμός διαμόρφωσης του μισθού) θα αποτελεί τη βάση για το εισόδημα από εργασία και όλοι οι συντελεστές ωριμάνσεων και τα επιδόματα που σχετίζονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν».

Και συνεχίζει για τις αποζημιώσεις: «…μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης κατά 30% με προσαρμογή του χρόνου προειδοποίησης (κύριο καθεστώς) και της αποζημίωσης απόλυσης (υπό το καθεστώς μειωμένου χρόνου προειδοποίησης)».

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται και η 6ήμερη εργασία, καθώς προτείνεται από τους δανειστές η αύξηση της εργασιακής ευελιξίας με τρεις ρυθμίσεις: α) επιμήκυνση των ημερών εργασίας σε 6 για όλους τους τομείς, β) εξάλειψη των περιορισμών μεταξύ πρωινών και απογευματινών βαρδιών και γ) να καταργηθεί η απαγόρευσ

Keywords
Τυχαία Θέματα