Πυρόσβεση και πρόληψη

Μέσα στον ορυμαγδό της επικαιρότητας, κρίσιμο και πάνω από όλα χρήσιμο , είναι να υπάρχει μέριμνα για προπαρασκευή σε τομείς μείζονος σημασίας. Η πυρόσβεση είναι βασική μεταξύ αυτών.

Η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και υποδομές, είναι αδιαμφισβήτητη. Η άρτια προετοιμασία, έχει το ‘άχαρο’ προνόμιο να μην αναγνωρίζεται και να μην επαινείται. Είναι οι εικόνες του ολέθρου, που σε ρόλο Επιμηθέα, τονίζουν την αναγκαιότητά της και αφού πλέον η καταστροφή έχει επισυμβεί. Η χρόνια ωστόσο κατά τεκμήριο αδράνεια ή ελλιπής προετοιμασία δεν μπορεί

να αποτελεί άλλοθι. Ούτε και η απλή υπόμνηση της υποχρέωσης είναι αρκετή.

Η Πορτογαλία αποτελεί ένα αν μη τι άλλο ενδιαφέρον και χρήσιμο παράδειγμα. Οι πυρκαγιές του παρελθόντος έτους κατέκαψαν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων και είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 115 ζωών. Τραγικός αναμφισβήτητα απολογισμός. Τις τελευταίες μέρες και σε εφαρμογή νόμου που είχε ψηφισθεί εδώ και χρόνια, όλη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας αποδύθηκε σε ένα ‘σαφάρι’ εθελοντικής εργασίας σε δράσεις αποψίλωσης και κοπής δέντρων, που μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση και επέκταση των πυρκαγιών. Η ευθύνη μάλιστα για την αποψίλωση, με υψηλά επαπειλούμενα πρόστιμα, είναι ατομική για κάθε πολίτη.

Οι πρωτοβουλίες των Πορτογάλων, είναι ικανό έναυσμα και για τη δική μας περίπτωση. Αποτελεί μάλιστα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ουσιαστική συνδρομή και εκδήλωση του εθελοντισμού. Πέραν αυτού όμως, απαραίτητο είναι να σχεδιασθούν και να υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες δράσεις για την εξασφάλιση των μέσων πυρόσβεσης και των ανταλλακτικών για τη συντήρησή τους. Τα προβλήματα με τα πτητικά ιδίως μέσα, παρουσιάζονται διαρκώς τόσο σε σχέση με τη συντήρηση και τον εφοδιασμό σε ανταλλακτικά, όσο και σε σχέση με τη μίσθωσή τους και τις ακολουθούμενες για τον σκοπό αυτό διαδικασίες. Η εξασφάλιση ενός πτητικού στόλου-αεροπλάνων και/ ή ελικοπτέρων – είτε μέσω της μεθόδου της μίσθωσης, είτε της αγοράς, πρέπει να επιδιωχθεί. Στην κατεύθυνση αυτή είναι χρήσιμο να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργειών με άλλες χώρες, για να υπάρξει επιμερισμός του κόστους, όπως και ευνοϊκότεροι όροι χρηματοδότησης του προγράμματος. Ο στόλος αυτός θα μπορεί να διατίθεται για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, στις χώρες, που έχουν χρηματοδοτήσει την απόκτησή του.

Η έγκαιρη κινητοποίηση και προετοιμασία, αποτελούν κορυφαίο όρο αποτελεσματικότητας. Έχουμε και τον χρόνο και τα παραδείγματα για να ενεργήσουμε ανάλογα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα