Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ - Ρωσία λόγω Συρίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία για την επερχόμενη απάντηση στη χημική επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στη Συρία, λέγοντας πως οι πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται» και κατηγορώντας τη Μόσχα για την υποστήριξη που παρέχει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.

«Η Ρωσία δηλώνει ότι θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα εκτοξευθεί εναντίον της Συρίας.

Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα (αρχίσουν να) έρχονται, ωραία και νέοι και 'έξυπνοι'! Δεν πρέπει να είσαι εταίρος με ένα Κτήνος που Σκοτώνει τον λαό του με Αέριο και το απολαμβάνει!» έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Λίγη ώρα αργότερα,ο Τραμπ προσφέρθηκε να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος» .

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Το Πεντάγωνο, μετά την προειδοποίηση Τραμπ ανέφερε ότι δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του."Το υπουργείο δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές δράσεις του. Σας παραπέμπω στον Λευκό Οίκο για να χαρακτηρίσει το μήνυμα του προέδρου" στο Twitter, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Έρικ Πέιον, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

"Όπως σημείωσε ο πρόεδρος στις 8 Απριλίου, η επίθεση με χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς εναντίον αθώων πολιτών στην Ντούμα της Συρίας στις 7 Απριλίου ήταν φρικιαστική και απαιτεί μια άμεση απάντηση από τη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα,η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ξεκαθάρισε“επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία».

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει το είδος αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της απόφασης, η κ. Νάουερτ αναφέρθηκε στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες αλλά και τις διπλωματικές επαφές που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή χώρα για την προετοιμασία της «συντονισμένης απάντησης».

«Είναι μια διαδικασία στην οποία προφανώς εμπλέκονται πολλές διαφορετικής υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ, μέσω του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων (αρμόδιων αρχών) έχουν συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στο εξωτερικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν μίλησε δύο φορές χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον... Ο Πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) μίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Πρόεδρος μίλησε με τον Μακρόν. Δεν είμαι βέβαιη εάν ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν ήταν σε αυτή την κλήση ή όχι, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τον Λευκό Οίκο, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τους εταίρους και τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα».

Αντικρούοντας ευθέως τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που είχε υποστηρίξει πως ο ρωσικός στρατός δεν βρήκε «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, η Χέδερ Νάουερτ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Παράλληλα, «φωτογράφισε» τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του ως τις μόνες δυνάμεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη χρήση χημικών όπλων. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «ψευδή δημοσιεύματα» που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για να καλύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της επίθεσης.

«Αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε ότι το γνωρίζουμε, ότι χρησιμοποιήθηκε κάποια μορφή χημικού όπλου σε αυτή την επίθεση στη Συρία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 85 άτομα μέχρι στιγμής. Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες και γνωρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο χημικό όπλο... Λοιπόν, γνωρίζουμε ότι μόνο ορισμένοι παίκτες, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη σας, έχουν πρόσβαση σε αυτά τα είδη χημικών όπλων. Γνωρίζουμε ότι απαιτούνται ορισμένα είδη μηχανισμών για τη χρήση αυτών των όπλων. Δεν έχουν όλοι εκεί έξω πρόσβαση σε αυτούς τους μηχανισμούς χρήσης», είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

Ο πρόεδρος Πούτιν απευθύνει έκκληση "να επικρατήσει η κοινή λογική"

"Ανησυχητική" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάσταση στον κόσμο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η "κοινή λογική".

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, επέλεξε να μην κάνει υποθετικές προβλέψεις αναφορικά με τα ενδεχόμενα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας.«Ας μην προσανατολιζόμαστε σε δημοσιεύματα εφημερίδων, πολύ περισσότερο που επικαλούνται εφήμερες πηγές», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.Υπογράμμισε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας αντικειμενικής έρευνας όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η Συρία δήθεν διαθέτει χημικά όπλα και δεν συμφωνεί με την εκδοχή που παρουσιάζουν μια σειρά δυτικών χωρών.«Δεν συμφωνούμε με τέτοιες δηλώσεις. Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές, αναφορικά με κάποιες τερατώδεις συνέπειες από την χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα» δήλωσε ο Πεσκόφ.Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει μια πιθανή αμερικανική επίθεση στην Συρία, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα προχωρήσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες. «Θέλω να ελπίζω ότι όλες οι χώρες θα αποφύγουν πρωτοβουλίες οι οποίες πρώτον, στην πραγματικότητα με τίποτα δεν δικαιολογούνται και δεύτερον μπορούν να αποσταθεροποιήσουν ούτως ή άλλως την εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή», κατέληξε.

Το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές πως αντιτίθεται έντονα σε ενδεχόμενο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της συμμάχου του.Η φερόμενη αυτή χημική επίθεση «είναι μία απάτη και μία ακόμη πρόκληση», δήλωσε εξάλλου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.«Αυτό που συμβαίνει είναι μία εξαπάτηση παγκόσμιας κλίμακας. Κανένας δεν δίνει σημασία σε αποδείξεις, σε γεγονότα. Όλος ο κόσμος έχει λάβει ήδη μια απόφαση σύμφωνα με έναν σκοπό που είναι ήδη γνωστός: απομακρύνετε τον Άσαντ», είπε.

Το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών θα μπορούσε να ξεκινήσει με την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε επίσης, η Μαρία Ζαχάροβα,απαντώντας στον Τραμπ."Θαυμάσια ιδέα! Υπάρχει μια πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων", είπε .

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με την κοινή λογική, επιμένουν να παρουσιάζουν την Ρωσία ως εχθρό, προσπαθούν να εκτοπίσουν την Ρωσία από την παγκόσμια πολιτική κα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις,σημείωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της κυβέρνησής του στην Ρωσική Δούμα.

«Αυτά τα έξι χρόνια ήταν μια περίοδος κατά την οποία απαλλαγήκαμε από αυταπάτες. Θα το πω ευθέως, απαλλαγήκαμε από αυταπάτες που είχαμε για τους εταίρους μας» είπε ο Μεντβέντεφ. «Η συνεργασία είναι πάντα πιο επωφελής από την αντιπαράθεση» ανέφερε ο Μεντβέντεφ προσθέτοντας ότι, «σε αντίθεση με την κοινή λογική, στην Αμερική και την Ευρώπη άρχισαν επίμονα να μας προσδίδουν τον ρόλο του εχθρού και προσπάθησαν και προσπαθούν να μας εκτοπίσουν από την διεθνή πολιτική και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις»

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία και τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας που πλέουν στη Μεσόγειο έχουν επαρκείς δυνατότητες αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 και S-400, προκειμένου να αποκρούσουν οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή Ρώσων στρατιωτών, τόνισε Ρώσος βουλευτής.

"Φυσικά, δεν θα μείνουμε άπραγοι σε αυτήν την περίπτωση. Υπάρχει ένας στολίσκος στη Μεσόγειο, (χερσαίες) αντιαεροπορικές δυνάμεις, (πύραυλοι) S-300, S-400, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Δούμας, Αλεξέι Κοντράτιεφ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής, Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, χαρακτήρισε "ανεύθυνες" τις δηλώσεις του Τραμπ περί "έξυπνων" πυραυλικών επιθέσεων αλλά τόνισε ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να τεστάρουν τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση. "Θα πρέπει να δούμε τι είδους έξυπνους πυραύλους διαθέτουν... Η Ρωσία έχει ικανοποιητικά όπλα. Αν προσπαθήσουν να τα τσεκάρουν, θα λάβουν την ανάλογη απάντηση", είπε στο πρακτορείο Sputnik.

Η υποτιθέμενη επίθεση με χημικά εναντίον των Σύρων ανταρτών στην Ντούμα "σκηνοθετήθηκε" από τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των εθελοντών διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, υποστηρίζουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.Τα Λευκά Κράνη ήταν η πρώτη οργάνωση που κατήγγειλε την επίθεση αυτή."Δρώντας αποκλειστικά στους κόλπους των τρομοκρατών, τα Λευκά Κράνη για άλλη μία φορά σκηνοθέτησαν για τις κάμερες μια χημική επίθεση εναντίον πολιτών στην πόλη Ντούμα", είπε ο στρατηγός Βίκτορ Ποζνίχιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με το ρωσικό γενικό επιτελείο, από τις αναλύσεις που έγιναν στα δείγματα που ελήφθησαν από την τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε η επίθεση (χώμα και θραύσματα) δεν εντοπίστηκαν ίχνη τοξικών ουσιών.

Βρετανία: Η πρωθυπουργός Μέι λέει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συριακές αρχές βρίσκονται πίσω από την επίθεση με τα χημικά στη Ντούμα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι συριακές αρχές ευθύνονται για την επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα στη Συρία και ότι τέτοιου είδους σοκαριστικές επιθέσεις δεν μπορούν να παραμένουν αναπάντητες.

«Η επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε το Σάββατο στη Ντούμα στη Συρία ήταν μια σοκαριστική και βάρβαρη ενέργεια» σημείωσε η Μέι μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Μπέρμιγχαμ στην κεντρική Αγγλία.

«Η χρήση χημικών όπλων δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση».

«Έχουμε αρχίσει με ταχείς ρυθμούς να κατανοούμε τι συνέβη στο μέτωπο» επισήμανε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται και εργαζόμαστε με τους στενότερους συμμάχους μας για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν και επίσης πώς μπορούμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί η χρήση χημικών όπλων στο μέλλον».

Ερωτηθείσα εάν θα ζητήσει να συγκληθεί το βρετανικό κοινοβούλιο, η Μέι απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, υπογραμμίζοντας ότι εργάζεται με τους συμμάχους για την αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων.

Συρία: Το ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιστρατεύουν "ψέματα" για να στοχεύσουν τη χώρα

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν «κατασκευές και ψέματα» ως δικαιολογία για να στοχεύσουν το έδαφος της Συρίας, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.

«Δεν έχουμε εκπλαγεί από αυτή την αστόχαστη κλιμάκωση από ένα καθεστώς όπως το καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο χρηματοδότησε και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία στη Συρία», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο επίσημη πηγή του υπουργείου.

Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία αδειάζουν τα κύρια αεροδρόμια και τις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις λόγω του ενδεχομένου να πραγματοποιηθούν αμερικανικά πλήγματα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τον συριακό πόλεμο και έχει την έδρα της στη Βρετανία.

Η Άγκυρα καλεί τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να σταματήσουν να "τσακώνονται σαν νταήδες στον δρόμο"

Η Τουρκία, εκ των πρωταγωνιστών στη συριακή κρίση, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν να «τσακώνονται σαν νταήδες στον δρόμο», αναφερόμενη στις απειλές περί έναρξης αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της Δαμασκού .

«Ο ένας λέει "διαθέτω καλύτερους πυραύλους", ο άλλος απαντάει "όχι, εγώ έχω καλύτερους πυραύλους. Άντε, λοιπόν, εκτοξεύστε τους!" (…) Σαν να κάνουν νταηλίκια στον δρόμο, τσακώνονται όπως οι νταήδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Και ποιος πληρώνει το τίμημα; (…) Ο άμαχος πληθυσμός» συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

«Αυτές τις ημέρες τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη» σημείωσε ο Γιλντιρίμ.

«Να όμως που, τί κάνουν; Εκτοξεύουν εκατέρωθεν απειλές με πολλαπλά tweets».

«Δεν είναι ώρα για αντιπαλότητες, είναι η στιγμή να επουλώσουμε τις πληγές στην περιοχή (…). Είναι η ώρα να βάλουμε στην άκρη τους τσακωμούς για το ποιος είναι ο ισχυρότερος» υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Eurocontrol προειδοποιεί τους αερομεταφορείς να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις προσεχείς 72 ώρες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφώνησαν έντονα την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους πιστεύεται πως ετοιμάζονται να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαιτίας της επίθεσης που φέρεται να έγινε με νευροπαραλυτικό αέριο στη Ντούμα το Σάββατο.

«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης της Λευκωσίας», τόνισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην προειδοποίησή του προς τους αερομεταφορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Eurocontrol επικαλείται οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ηπα, ρωσία, εκλογες ηπα, ρωσία, ηπα, ντμίτρι μεντβέντεφ, twitter, στρατος, αποδειξεις, μμε, βασεις, tweets, δραση, διευκρινίσεις, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, χωρες, εδρα, ηνωμενα εθνη, ιχνη, κρανη, κωνσταντινουπολη, μμε, οικονομια, περιοδος, ρωσικα, ωρα, αγκυρα, αμερικη, απε, ασαντ, γεγονοτα, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δωσει, εγινε, εδαφος, ευκολο, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εξι, ερχονται, ευρωπη, ζωη, ειδος, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, οικο, καμερες, κυρια, λευκα, λογο, μορφη, μοσχα, μαρια, ντμίτρι μεντβέντεφ, παντα, ουασιγκτον, πηγη, πλοια, πουτιν, ρολο, σαββατο, σειρα, συρια, συρο, τουρκια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φορα, χημικα, ωρες, ασφαλεια, ειδη, χωρα, υπουργειο, κληση, λευκο, μεινει, μια φορα, πληροφοριες, πληγες, σκοτωνει, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα