Έξοδος από το Μνημόνιο με ελληνική συνταγή… γραμμένη από τους Ευρωπαίους!

Η άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 27 Απριλίου στη Σόφια, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική γιατί θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ στις Βρυξέλλες μετά τις διακοπές του Πάσχα εντείνονται οι διεργασίες σε πολλά μέτωπα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, το χρέος

και τη μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Αύριο στην τακτική συνεδρίαση του ΕWG, στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στους τεχνοκράτες της ευρωζώνης τις βασικές παραμέτρους της στρατηγικής για την ανάπτυξη με τις μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις.

Ωστόσο, η εν λόγω στρατηγική, το δήθεν σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, στην ουσία γράφεται από τους θεσμούς, οι οποίοι θα καθορίσουν τις δεσμεύσεις και τους στόχους.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι θεσμοί έχουν ήδη στην κατοχή τους το προσχέδιο της στρατηγικής, το οποίο όμως δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από την Αθήνα.

Το τελικό σχέδιο θα απασχολήσει τους υπουργούς στο Εurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Μέχρι τότε υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, απάντησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αφήνοντας να εννοηθεί με τον τρόπο αυτό ότι δεν μιλάμε για μια αποκλειστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Αναφορικά με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου για τον τελικό απολογισμό. Προς το παρόν στις Βρυξέλλες εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν υπάρχουν αρκετά δύσκολα θέματα, όπως αυτά της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως θα αντιμετωπιστούν.

Παραμένει, όπως τονίζουν, ο στόχος για ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο Εurogroup στις 24 Μαΐου και για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Τα 27 δισ. ευρώ

Σε σχέση με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, στη βελγική πρωτεύουσα επισημαίνουν ότι παρά τα δημοσιεύματα μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές επιλογές, κυρίως σε σχέση με το ακριβές ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την ελάφρυνση του χρέους από τα 27 δισ. ευρώ, που θα περισσέψουν από το τρίτο πρόγραμμα.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι: επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων του δευτέρου προγράμματος, εξαγορά μέρους των διμερών δανείων της πρώτης διάσωσης, πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, καθώς και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους. Βασική συνιστώσα της παρέμβασης θα είναι η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της αποπληρωμής με την ανάπτυξη, η οποία, παρά τις διαρροές στο γερμανικό Τύπο περί συμφωνίας, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι η εξέτασή της δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πριν προχωρήσουν σε οριστικές αποφάσεις για το χρέος, οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2017 για την Ελλάδα από την Εurostat, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις 23 Απριλίου και θα αφορούν το ΑΕΠ, το χρέος και το έλλειμμα/πλεόνασμα.

Ευρωπαίοι με Λαγκάρντ

Για τη στάση του ΔΝΤ, εξαιρετικό ενδιαφέρουν θα έχουν οι συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ των Ευρωπαίων και της Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του διεθνούς οργανισμού, στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Στόχος αυτών των συζητήσεων είναι να πειστεί ο διεθνής οργανισμός να εισέλθει στο πρόγραμμα, στην ουσία να βάλει τη «σφραγίδα» του.

Στις Βρυξέλλες, επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή στη μεγαλύτερη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που έχει να κάνει με μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους. Ο διεθνής οργανισμός ζητάει η ελάφρυνση να είναι εμπροσθοβαρής και να μη συνοδεύεται από τέτοιους όρους που θα μοιάζουν με νέο πρόγραμμα, στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στις αγορές. Από την άλλη Ολλανδοί και Γερμανοί δεν θέλουν να πάρουν όλα τα μέτρα για το χρέος χωρίς δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, προφανώς γιατί φοβούνται πιθανή οπισθοδρόμηση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα