Βέτο της Ρωσίας στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία

Η Ρωσία άσκησε βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.

Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

"Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση" δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ρωσία κρατά τον συριακό λαό σε ομηρία, ασκώντας βέτο σε ένα σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.

«Τεράστια απογοήτευση ότι η Ρωσία άσκησε βέτο στην πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη για μια ανεξάρτητη έρευνα για χημικές επιθέσεις στη Συρία», ανέφερε ο Τζόνσον στο Twitter.

«Η Ρωσία κρατά το συριακό λαό σε πολιτική ομηρία στηρίζοντας ένα καθεστώς υπεύθυνο για τουλάχιστον τέσσερις αποτρόπαιες χημικές επιθέσεις ενάντια στο λαό του», πρόσθεσε.

Eπίσης,το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε ένα ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού για την έρευνα χημικών όπλων στη Συρία.

Το ρωσικό σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων για την υιοθέτησή του.

Έξι κράτη-μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.

Νωρίτερα στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε τη «φρικιαστική» επίθεση και διεμήνυσε πως θα έχει συναντήσεις «με αξιωματικούς του στρατού και με όλους τους άλλους» και «θα λάβουμε μείζονες αποφάσεις μέσα στις προσεχείς 24-48 ώρες», πριν προσθέσει «θα πάρουμε μια απόφαση απόψε ή πολύ σύντομα».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διαβεβαίωσε ότι δεν αποκλείεται τίποτε όσον αφορά ενδεχόμενα πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη κάνει λόγο περί «ευθυνών» της Ρωσίας και του Ιράν για την επίθεση με χημικά όπλα, καθώς θεωρεί ότι το συριακό καθεστώς δεν θα μπορούσε να τη διαπράξει «χωρίς την υλική τους υποστήριξη» και προειδοποίησε Δαμασκό, Μόσχα και Τεχεράνη ότι θα «πληρώσουν μεγάλο τίμημα».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις «θεωρητικές υποθέσεις» περί επίθεσης με χημικά όπλα στη Ντούμα και τόνισε πως είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί «με πολύ σχολαστικό τρόπο» τι ακριβώς συνέβη στην πόλη αυτή.

Ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια τόνισε ότι το αμερικανικό σχέδιο απόφασης περιέχει «απαράδεκτα στοιχεία» που θα κάνουν «χειρότερα» τα πράγματα: είναι «επικίνδυνο όχι μόνο για τη Συρία, αλλά όλο τον κόσμο (...), την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε από πλευράς του ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για την επίθεση στη Ντούμα.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζητεί τη διεξαγωγή αμερόληπτης έρευνας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα την αγανάκτησή του για την επίθεση με χημικά, που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην Ντούμα της Συρίας, και ζήτησε να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα από διεθνείς ερευνητές που θα έχουν «ανεμπόδιστη» πρόσβαση, ενώ ταυτόχρονα η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε «παρορμητική» στρατιωτική απάντηση.

«Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι αποτρόπαιη και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η σοβαρότητα των πρόσφατων κατηγοριών απαιτεί εμπεριστατωμένη έρευνα με χρήση αμερόληπτης, ανεξάρτητης και επαγγελματικής εμπειρογνωμοσύνης», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και στην αποστολή του να εξακριβώσει τα γεγονότα. Υπογράμμισε πως οι ερευνητές του ΟΑΧΟ «θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση, χωρίς κανέναν περιορισμό ή εμπόδιο στις δραστηριότητές τους».

Στο μεταξύ, από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως η Κίνα «αντιτίθεται στην παρορμητική προσφυγή στη βία και στις απειλές χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

«Μια πλήρης, αμερόληπτη και αντικειμενική έρευνα» πρέπει να διεξαχθεί κατ' αρχάς και κανένα μέρος δεν μπορεί «να προκαταλάβει αποτελέσματα για να αντλήσει αυθαίρετα συμπεράσματα», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ. «Οι στρατιωτικές ενέργειες δεν μας οδηγούν πουθενά», πρόσθεσε.

Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία, δηλώνουν Μέι, Τραμπ και Μακρόν

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει στις αναφορές για μια επίθεση χημικών όπλων στη Συρία, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Μέι, η οποία πραγματοποίησε σήμερα ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες, συμφώνησε ότι οι αναφορές για μια χημική επίθεση στη Συρία είναι «εντελώς αξιοκατάκριτες» και αν επιβεβαιωθούν θα συνιστούν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία της σοκαριστικής βαρβαρότητας που επιδεικνύει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.«Συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει για να διατηρήσει την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων παγκοσμίως», δήλωσε μια εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι, μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της πρωθυπουργού

Μακρόν: Ενδεχόμενα πλήγματα θα στοχοθετούσαν τις "εγκαταστάσεις με τα χημικά" του Άσαντ

Η Γαλλία θα ανακοινώσει «εντός των επόμενων ημερών» την απάντησή της στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και, εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, αυτά τα πλήγματα θα στοχοθετήσουν τις «εγκαταστάσεις με τα χημικά» του καθεστώτος και σε καμία περίπτωση τους «συμμάχους» της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας (…). Σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις που θα λαμβάναμε δεν θα είχαν προορισμό να πλήξουν τους συμμάχους του καθεστώτος ή να επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε αλλά να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις με χημικά που διαθέτει το καθεστώς» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Γαλλία «δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, που βρίσκεται στο Παρίσι σε επίσημη επίσκεψη, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να εμπλακεί σε ενδεχόμενα πλήγματα που θα επικεντρώνονταν στο καθεστώς της Δαμασκού μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά του Σαββάτου.

«Εάν η συνεργασία μας με τους εταίρους μας το αξιώνει, εμείς θα δώσουμε το παρόν» απάντησε ο Σαλμάν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η χώρα του να συμμετάσχει σε πιθανά πλήγματα στη Συρία.

Rωσικό τζετ πραγματοποίησε χαμηλή υπερπτήση πάνω από γαλλικό πολεμικό πλοίο

Ένα ρωσικό αεριωθούμενο πέταξε αυτό το Σαββατοκύριακο σε χαμηλό ύψος πάνω από ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια εσκεμμένη παραβίαση των διεθνών κανονισμών, ανέφερε σήμερα μια πηγή από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας.

Το περιστατικό, το οποίο αποκάλυψε πρώτο το περιοδικό Le Point, σημειώθηκε την ώρα που η ένταση αυξάνεται μεταξύ της Ρωσίας και χωρών της Δύσης μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου. Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.

Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης στρατιωτικής απάντησης, αφού κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει η Μόσχα, ότι ευθύνεται για την επίθεση. Η Δαμασκός και η Μόσχα διαψεύδουν ότι διαπράχθηκε επίθεση με χημικά.

Το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό έγραψε ότι το ρωσικό μαχητικό πραγματοποίησε χαμηλή υπερπτήση πάνω από τη φρεγάτα Aquitaine το Σαββατοκύριακο και ήταν πλήρως οπλισμένο.

Η γαλλική φρεγάτα Aquitaine φέρει 16 πυραύλους κρουζ και 16 πυραύλους εδάφους- αέρος. Αυτή τη στιγμή επιχειρεί στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης μαζί με αμερικανικά πολεμικά πλοία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

«Η πτήση πραγματοποιήθηκε πριν από κάποιες ημέρες» σημείωσε μια πηγή από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι η Γαλλία επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές για το ζήτημα.

«Οι υπερπτήσεις από στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από πολεμικά πλοία είναι κάτι που συμβαίνει στη θάλασσα. Όταν είναι πολύ χαμηλές, η αντίθετη πλευρά ειδοποιείται» επισήμανε η πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα