Πτήση MH17: «Έγιναν προσπάθειες συγκάλυψης της καταστροφής»

Η πολυαναμενόμενη έκθεση της Ολλανδίας σχετικά με την κατάρριψη της πτήσης MH17, η οποία παρουσιάστηκε χθες, υποστηρίζει ότι έγιναν προσπάθειες να συγκαλύψουν τις αιτίες της καταστροφής, όπως μία πρόχειρη αυτοψία στο σώμα του κυβερνήτη στην οποία απομακρύνθηκαν σκόπιμα μεταλλικά θραύσματα από έναν πύραυλο Buk. Οι Ολλανδοί ερευνητές δήλωσαν ότι οι τρεις πιλότοι σκοτώθηκαν ακαριαία, όταν ένας ρωσικής κατασκευής πύραυλος Buk εξερράγη δίπλα στο πιλοτήριό τους. Η έκρηξη εκτίναξε εκατοντάδες

κομμάτια της οβίδας μέσα στο αεροπλάνο με «τεράστια δύναμη», αναφέρει. Αλλά οι ερευνητές αρνήθηκαν να αποδώσουν ευθύνες για το ποιος κατέρριψε το αεροπλάνο, λέγοντας απλώς ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας. Περαιτέρω «εγκληματολογική έρευνα» θεωρείται απαραίτητη για να καθοριστεί η ακριβής τοποθεσία εκτόξευσης.

Όμως, μιλώντας σε ολλανδούς δημοσιογράφους στη Χάγη, στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ασφαλείας, Tjibbe Joustra, αργότερα παραδέχτηκε ότι ο πύραυλος Buk εκτοξεύθηκε από μια περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Volkskrant: «Τα όρια κυμαίνονται λίγο, αλλά είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο φιλορώσων ανταρτών». Και πρόσθεσε: «Αν θέλετε πραγματικά να προσδιορίσετε τη θέση, θα πρέπει να πάρετε δείγματα εδάφους και να εξετάσετε μάρτυρες. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητά μας».

Η έκθεση του ολλανδικού συμβουλίου ασφαλείας αναφέρει ότι πάνω από 120 αντικείμενα, «ως επί το πλείστον μεταλλικά θραύσματα», βρέθηκαν στο σώμα του πρώτου κυβερνήτη, ο οποίος είχε υποστεί «πολλαπλά κατάγματα». Όταν ολλανδοί ειδικοί εντόπισαν τη σορό του πιλότου βρήκαν ότι είχε ήδη «υποβληθεί σε εξωτερική και εσωτερική εξέταση για να απομακρυνθούν τα ξένα αντικείμενα».

Παρά τις προφανείς προσπάθειες για να αφαιρεθούν τα θραύσματα, «εκατοντάδες μεταλλικά αντικείμενα βρέθηκαν», ανέφερε η έκθεση, καθώς και κατάγματα οστών και άλλοι τραυματισμοί. Ανάμεσα στα τμήματα των θραυσμάτων από τον πύραυλο που εξετάστηκαν, δύο ήταν σε σχήμα παπιγιόν, το οποίο σύμφωνα με το ολλανδικό διοικητικό συμβούλιο είναι χαρακτηριστικό της κεφαλής του συγκεκριμένου τύπου Buk. Ωστόσο, ο Ρώσος κατασκευαστής είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι βρέθηκαν τέτοια θραύσματα και επέμεινε ότι ένα παλαιότερο μοντέλο Buk χρησιμοποιήθηκε, το οποίο δεν είναι πλέον στην υπηρεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ορισμένα «τμήματα του αεροπλάνου και του φορτίου» που φωτογραφήθηκαν αμέσως μετά τη συντριβή εξαφανίστηκαν. «Μονάδες από το σύστημα πλοήγησης» του πιλοτηρίου επίσης εξαφανίστηκαν. Άλλα κομμάτια των συντριμμιών, που κινηματογραφήθηκαν από ερευνητές, είχαν εξαφανιστεί μόλις ήρθαν να τα πάρουν.

Το ολλανδικό συμβούλιο ασφαλείας ήταν επικεφαλής μιας 15μηνης πολυεθνικής έρευνας για τα αίτια της συντριβής. Την Τρίτη αποκάλυψε το ανακατασκευασμένο μπροστινό τμήμα του αεροπλάνου, σε ένα υπόστεγο στην αεροπορική βάση Gilze-Rijen στη νότια Ολλανδία. Το θέαμα ήταν τρομακτικό. Υπήρχαν διαλυμένες οι θέσεις των πιλότων. Το αριστερό παμπρίζ ήταν διάτρητο. Το πάτωμα του πιλοτηρίου είχε τεράστια βαθουλώματα. Από το εξωτερικό, οι καταστροφικές συνέπειες του πυραύλου Buk ήταν ορατές. Η δεξιά πλευρά του αεροπλάνου ήταν σε μεγάλο βαθμό άθικτη.

Μιλώντας μπροστά από το ανακατασκευασμένο αεροπλάνο, ο Joustra δήλωσε ότι η MH17 πετούσε στα 33.000 πόδια σε μια τακτική πτήση στην Ασία, όταν μία κεφαλή 9N314M τη χτύπησε. Η κεφαλή έχει τοποθετηθεί σε πύραυλο 9M28. Είχε εκτοξευθεί από έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο εδάφους- αέρος Buk. Ο Joustra απέκλεισε οποιοδήποτε άλλο σενάριο που θα μπορούσε να εξηγήσει την καταστροφή.

Ένα βίντεο animation έδειξε τη στιγμή που ο Buk χτύπησε την αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου. Επί του σκάφους, μικρόφωνα κατέγραψαν τη στιγμή της πρόσκρουσης. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να καθορίσουν ότι η καταστροφική έκρηξη σημειώθηκε στην επάνω αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου. Σύμφωνα με τον Joustra, το επιβατικό αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα. Το πιλοτήριο και το πάτωμα της καμπίνας business class αποσχίστηκαν σχεδόν αμέσως από το κύριο σώμα και συνετρίβησαν. Το υπόλοιπο αεροπλάνο συνέχισε να πετά για περίπου πέντε μίλια προς μια ανατολική κατεύθυνση, χτυπώντας στο έδαφος περίπου ένα λεπτό αργότερα. Τα συντρίμμια ήταν διάσπαρτα σε περίπου 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκθεση ανέφερε ότι ορισμένοι επιβάτες «υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς που πιθανώς επέφεραν τον θάνατό τους». Άλλοι έχασαν τις αισθήσεις τους «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Joustra δήλωσε ότι ο πύραυλος Buk είχε εκτοξευθεί από την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας η οποία ελέγχεται από φιλορώσους. Η Ολλανδία, η Ουκρανία και η Ρωσία πραγματοποίησαν τις δικές τους προσομοιώσεις για την πιθανή τροχιά του πυραύλου. Η Ρωσία ήταν η μόνη από τις επτά χώρες που συμμετείχαν στην προετοιμασία της έκθεσης που διαφώνησε με τα κεντρικά συμπεράσματα.

Θεωρείται ευρέως ότι η Ρωσία ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης MH17, αλλά οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να κατηγορούν ευθέως τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει το Κίεβο – υπονοώντας ότι ένα ουκρανικό στρατιωτικό τζετ κατέρριψε το Boeing 777 - μια θεωρία που η έκθεση απορρίπτει - ή ότι ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε από μια περιοχή υπό τον έλεγχο κυβερνητικών δυνάμεων. Η ρωσική προσομοίωση περιλαμβάνει περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Οι άλλες προσομοιώσεις δείχνουν ότι ο Buk εκτοξεύθηκε από εδάφη αυτονομιστών. Μια ανοιχτή έρευνα της ιστοσελίδας Bellingcat, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, εντοπίζει τον εκτοξευτή των πυραύλων Buk σε μια ρωσική στρατιωτική βάση στο Κουρσκ. Στη συνέχεια διέσχισε τα σύνορα της Ουκρανίας και επέστρεψε στη Ρωσία, αφού εκτόξευσε τον πύραυλο Buk.

Στη Μόσχα, η εταιρεία που κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα Buk, Almaz-Antey, οργάνωσε μια συνέντευξη τύπου την Τρίτη το πρωί, θέλοντας προφανώς να αποσπάσει την προσοχή από την ολλανδική έκθεση. Η κατασκευάστρια εταιρεία δήλωσε ότι είχε πραγματοποιήσει δύο πειράματα που αποδεικνύουν ότι ένας από τους πυραύλους της δεν θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων.

Εν τω μεταξύ, ο Joustra είπε ότι υπάρχει μια απλή, «αποκαρδιωτική» απάντηση στο ερώτημα: γιατί η MH17 επιτράπηκε να πετά πάνω από την ανατολική Ουκρανία; Δεν είχε ασχοληθεί κανένας με το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος μπορεί να μην ήταν ασφαλής για τα πολιτικά αεροσκάφη σε ύψος πλεύσης, είπε. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι 16 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα είχαν καταρριφθεί από την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Περίπου 160 πολιτικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από την περιοχή την ημέρα της καταστροφής. Τρία ήταν «πολύ κοντά», όταν εκτοξεύθηκε ο Buk, δήλωσε ο Joustra. Η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της για την πολιτική κυκλοφορία, πρόσθεσε.

Στο έδαφος, το μέρος της συντριβής έμεινε αφύλακτο κατά τις ημέρες μετά την καταστροφή, με τους δημοσιογράφους και τους αντάρτες να περιπλανιούνται ελεύθερα στα χωράφια. Υπήρξαν πολλές αναφορές για λεηλασίες και αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων, αν και οι δυνάμεις των ανταρτών αρνήθηκαν έντονα κάθε κατηγορία. Η αποστολή εκκαθάρισης περιπλέχτηκε από τη γειτνίαση του τόπου συντριβής με την πρώτη γραμμή του πολέμου και το γεγονός ότι κάποιες φορές φάνηκε πως οι αντάρτες παρεμπόδιζαν σκόπιμα το έργο. Ενώ οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκτελούσαν ένα πολύ δύσκολο έργο, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, υπήρξε ελάχιστος συντονισμός ή επίβλεψη του έργου.

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους ήταν επίσης αντικείμενο διαφορών, με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας να δημοσιοποιούν ηχογραφήσεις που ισχυρίζονταν ότι «έδειχναν» τους ηγέτες των ανταρτών να συντονίζονται για να αναζητήσουν τα κουτιά και να έχουν την απαίτηση όταν βρεθούν αυτό να παραμείνει μυστικό, καθώς η Μόσχα ήθελε να τα εξετάσει πρώτη. Οι αρχές του Ντονέτσκ αρνήθηκαν ότι οι ηχογραφήσεις ήταν αυθεντικές. Τα κουτιά παραδόθηκαν σε μια μαλαισιανή αντιπροσωπεία από τους ηγέτες των ανταρτών στο Ντονέτσκ τέσσερις ημέρες μετά τη συντριβή.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα