Οι πολλoί "ιεροί πόλεμοι" που διαμελίζουν τη Συρία

Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες εξέχοντες σουνίτες κληρικοί στη Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μία online δήλωση, με την οποία ζητούσαν τζιχάντ στη Συρία κατά των ξένων εισβολέων. Καλούσαν τα αραβικά κράτη να «δώσουν την μεγαλύτερη δυνατή ηθική, υλική, πολιτική και στρατιωτική» υποστήριξη σε ισλαμικές ομάδες που αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος ενισχύεται από Ρώσους και την υποστήριξη του Ιράν. «Η Δυτική-ρωσική συμμαχία με τους Σαφαβίδες- μια αναφορά σε μία πάλαι ποτέ κραταιά

περσική σιιτική δυναστεία – «και τους Νουσαΐρι- μια αναφορά στους Αλεβίτες, την αίρεση του Άσαντ, που θεωρούν αποστάτες ορισμένοι σουνίτες φονταμενταλιστές – «κάνουν έναν πραγματικό πόλεμο εναντίον των Σουνιτών και των χωρών τους», ανέφερε η δήλωση.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας έχει εισέλθει στο πέμπτο έτος του. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 300.000 Σύριους, ανάγκασε τον μισό πληθυσμό της χώρας να εγκαταλείψει τις εστίες του και οδήγησε σε μία σταθερή, καταστροφική εξέλιξη, σε ένα από τα πιο πολύπλοκα, πολυθρησκευτικά κράτη της Μέσης Ανατολής. Οι 53 Σαουδάραβες κληρικοί που έκαναν την βαθιά θρησκευτική έκκληση για να πάρουν τα όπλα δεν είχαν σχέσεις με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και, σε αντίθεση με άλλες δηλώσεις επικυρωμένες από το κράτος, δεν επέκριναν άμεσα το Ισλαμικό Κράτος ή τη Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία. Το επείγον του μηνύματός τους είναι μια αντανάκλαση της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Συρία, η οποία έχει οδηγήσει στην επιθετική παρέμβαση της Ρωσίας για λογαριασμό του καθεστώτος Άσαντ.

«Οι ιεροί πολεμιστές της Συρίας υπερασπίζονται το σύνολο του ισλαμικού έθνους. Εμπιστευθείτε τους και στηρίξτε τους», αναφέρει η δήλωση, προτρέποντας στην ενίσχυση ομάδων ανταρτών, «γιατί αν ηττηθούν, Θεός φυλάξοι, θα είναι η σειρά της μιας σουνιτικής χώρας μετά την άλλη». Στη συνέχεια, διαδίδει την αντι-χριστιανική ρητορική, ενώ καταγγέλλει τους Ρώσοτς ως «φανατικού του Σταυρού».

Ο Bruce Riedel, αναλυτής της Μέσης Ανατολής στο Ίδρυμα Brookings, παρομοιάζει την έκκληση με τις ημέρες όταν οι Σαουδάραβες Γουαχάμπι κληρικοί διαμαρτύρονταν ενάντια στη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. «Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εντατικοποίηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού στην περιοχή», γράφει. «Ο πόλεμος σουνιτών-σιιτών κλιμακώνεται τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά τώρα βράζει σε ένα καζάνι με πίσσα».

Οι σκληροπυρηνική κληρικοί δεν είναι οι μόνοι που εμπλέκονται στα θέματα του πολέμου. Πρόσφατα, ο ιμάμης από το Άγιο Τζαμί της Μέκκας συμμετείχε σε μία εμφανή πράξη στρατιωτικής προπαγάνδας, πυροβολώντας με ένα πυροβόλο προς την κατεύθυνση των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει και ο δημοσιογράφος Loveday Morris, ο ηγέτης της Νούσρα Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι κάλεσε τους οπαδούς του να εξαπολύσουν επιθέσεις αντιποίνων σε ρωσικό έδαφος, σε αντίποινα για την παρέμβαση. «Η νέα ρωσική εισβολή είναι το τελευταίο βέλος στη φαρέτρα των εχθρών των μουσουλμάνων» δήλωσε σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα, καλώντας τους μουσουλμάνους στον ανήσυχο Καύκασο της Ρωσίας να χτυπήσουν πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους. «Αν οι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν μαζικά στη Συρία, να σκοτώσουμε και εμείς μαζικά αυτούς. Και αν σκοτώνουν τους στρατιώτες μας, να σκοτώσουμε και εμείς τους δικούς τους» είπε.

Υπάρχει επίσης μια θρησκευτική ρητορική για το ρόλο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Σε μια άλλη εποχή, οι τσάροι στη Μόσχα θεωρούνταν προστάτες των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Ο πρόσφατος εναέριος ρωσικός πόλεμος κέρδισε την ταχεία στήριξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας, η οποία δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μέρος μιας «ιερής μάχης». Εν τω μεταξύ, βγαίνουν στην επιφάνεια και σιιτικά πάθη. Στο Λίβανο, εκατοντάδες μαζεύτηκαν για να θρηνήσουν τον εξέχοντα διοικητή της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε πολεμώντας μαζί με τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ.

Την Κυριακή στην Τεχεράνη, χιλιάδες βγήκαν στο δρόμο για την κηδεία του στρατηγού Χοσεΐν Χαμεντανί, μιας εξέχουσας προσωπικότητας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος πιστεύεται ότι σκοτώθηκε κοντά στην συριακή πόλη Χαλέπι. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι ο Χαμεντανί «σκοτώθηκε από τρομοκράτες Τακφίρι», μια υποτιμητική αναφορά στους σουνίτες μουσουλμάνους.

washingtonpost.com/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα