Προϋπολογισμός:Πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ και μείωση της ανεργίας στο 26%

Έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο προϋπολογισμό ο οποίος αν υλοποιηθεί θα σημαίνει την έξοδο της χώρας από την 6ετή ύφεση, περιγράφει το προσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που φέτος θα είναι 340 εκατ. ευρώ το 2014 θα διαμορφωθεί σε 2,8 δισ. ευρώ ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα τοποθετείται πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ που δεν ενεργοποιεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και συγκεκριμένα

στο 2,4%. Επίσης, προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 26% και αύξηση της απασχόλησης 0,6%.

Ο κ. Σταϊκούρας υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα επιβληθεί το 2014 τέλος 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν αυταπασχολούμενους και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των ενστόλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού:

* Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση συρρίκνωσης και το ΑΕΠ θα σημειώσει θετικό ρυθμό μεταβολής (+0,6%). Για το 2013 εκτίμησε 4% ύφεση.

* Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 26% του εργατικού δυναμικού.

* Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,6%, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

* Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ, από 344 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ εφέτος.

* Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,4% του ΑΕΠ το 2014.

*Το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 5,3 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, από 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ φέτος.

*Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 319,4 δισ. ευρώ ή στο 174,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Χ. Σταικούρα, οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν περίπου στα 42 δισ. ευρώ:

Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα είναι οριακά μειωμένες, κατά 133 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013, λόγω των παρεμβάσεων που είχαν προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο (περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών λόγω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας, περιορισμός του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις και η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές κλπ). Αυτό σημαίνει ότι δεν προβλέπονται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων προβλέπονται μειωμένες. Δεν περιλαμβάνεται και το μέτρο επιβολής εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, και «σε αντιστάθμισμα αυτού, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επεξεργάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα οι οποίες τελούν υπό αξιολόγηση».·

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013. Ωστόσο φέτος καταγράφεται περικοπή κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Τέλος, συρρίκνωση 1,6% στην ιδιωτική κατανάλωση (έναντι 6,7% πτώσης το 2013) προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 4%. Αντιθέτως προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων 5,3% μετά από πολυετή συρρίκνωση, αλλά και αύξηση των εξαγωγών κατά 4,6%. Η ανάπτυξη το 2014 αναμένεται να τονωθεί και από τη μεταφορά ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Φέτος αναμένεται να διατεθούν τα 6,6 δισ. ευρώ επί συνόλου 8 δισ. ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα