Πρωτοβουλία Σαμαρά για τις… θείες από το Σικάγο

Το «φάκελο αποκρατικοποιήσεις» ανοίγει άμεσα η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι η πορεία της οικονομίας βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και ότι θα πρέπει να «τρέξουν» αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, με την προσωπική υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά, θα προωθηθεί δέσμη μέτρων και σε συνδυασμό με τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ο στόχος θα είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για εταιρίες και ακίνητα του Δημοσίου

να μετουσιωθεί σε πράξεις και συμφωνίες. Ο πρωθυπουργός έχει βάλει προσωπικό στόχο να παρουσιάσει αποτελέσματα στο πεδίο αυτό μέχρι τη ΔΕΘ και να έχει προωθήσει σημαντικές διακρατικές συμφωνίες ώστε να κάνει σαφές ότι «πολιτική βούληση υπάρχει και δεν είναι θεωρητική».

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αυτή την περίοδο ένα κυρίαρχο μέσο προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων προς τη χώρα, ένα πρόγραμμα που έχει εκτραπεί πλήρως: από το στόχο εσόδων των 50 δισ. ευρώ έως το 2015, πλέον, οι εκτιμήσεις θέλουν αυτό το ποσό να καθίσταται εφικτό έως το 2022. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν φτάνουν μόνο οι θυσίες των πολιτών και η επιβολή φόρων, αλλά θα πρέπει και το Δημόσιο να μπει σε νέα τροχιά, με το πρόγραμμα αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας να είναι βασικός πυλώνας αλλά και δέσμευση προς τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τρέξουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του χρόνου που χάθηκε έως σήμερα, εστιάζοντας σε δύο τομείς:

- Πρώτον, την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα άρει τα διοικητικά εμπόδια από πλευράς Δημοσίου στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι για να προχωρήσουν έξι αποκρατικοποιήσεις φορέων που βρίσκονται σε εξέλιξη -από το IBC μέχρι τα Κρατικά Λαχεία- απαιτούνται 77 ενέργειες-αποφάσεις του Ελληνικού Δημοσίου!

- Δεύτερον, προωθούνται αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο διά χειρός του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, ώστε να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία. Στόχος του υπουργείου είναι οι υπηρεσίες του να «μετεξελιχθούν από τροχοπέδη σε καταλύτη ανάπτυξης», όπως σχολίαζαν σχετικά αρμόδιες πηγές, μιλώντας στον «ΤτΚ».

Ενδιαφέρον από Ινδούς, Άραβες και Ρώσους

Σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις έχει εκφραστεί από την Ασία και εσχάτως από την Ινδία, ενώ Ρώσοι ενδιαφέρονται για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και την ενέργεια. Από κοντά βρίσκονται βορειοευρωπαϊκοί όμιλοι και Γερμανοί επενδυτές, οι οποίοι «φλερτάρουν» με τον τουρισμό και τις ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και με την ενέργεια. Αλλά και Άραβες θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στις τουριστικές υποδομές, αν και οι εν λόγω επενδυτές δεν λαμβάνουν εύκολα αποφάσεις.

Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποκρατικοποιήσεις είναι κομβικός, καθώς σήμερα χειρίζεται 28 τέτοιες. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή

Keywords
Τυχαία Θέματα