Το «comeback» του Μπερλουσκόνι

Ο Αβραάμ Λίνκολν είχε δίκιο: Μπορείς να τους ξεγελάσεις όλους, κάποιες φορές, και μπορείς να ξεγελάσεις κάποιους όλες τις φορές, αλλά δεν μπορείς να τους ξεγελάσεις όλους όλες τις φορές.

Αυτό το αξίωμα, δυστυχώς δεν ισχύει στην σύγχρονη ιταλική πολιτική σκηνή.

Σε μια δημοκρατική χώρα με πολλά διαφορετικά κόμματα, όπως είναι η Ιταλία, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεγελάς το 1/3 του λαού όλες τις φορές, για να κερδίσεις και  να κρατήσεις  την πολιτική εξουσία.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέρχεται. Μόλις οκτώ μήνες μετά την ταπεινωτική του αποχώρηση από την πρωθυπουργία,

από την πίσω πόρτα, για να αποφύγει τα γιουχαΐσματα, άρχισε να μελετά την επιστροφή του ενόψει των εκλογών της επόμενης άνοιξης. Τις οποίες  μάλλον θα  κερδίσει.

Πριν από μόλις έξι εβδομάδες, αυτό θεωρούνταν απίθανο. Ο κωμικός Beppo Grillo έλεγε πως « ο Μπερλουσκόνι είναι τόσο πεθαμένος, που δεν φορά καν μακιγιάζ…». Από την άλλη, οι διάφορες δίκες του για απάτη, φοροδιαφυγή, δωροδοκία και αποπλάνηση ανήλικων, απασχολούσαν όλο τον χρόνο του. Πρόκειται όμως για ένα πολιτικό ζόμπι, με πολλή τύχη και  πάρα πολλά λεφτά.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η υπόθεση δωροδοκίας, όπου ο Ιταλός πολιτικός κατηγορείται ότι πλήρωσε τον Βρετανό δικηγόρο David Mills για να ψευδορκήσει, παραγράφηκε. Ο  δικηγόρος τιμωρήθηκε με φυλάκιση, αλλά δεν εξέτισε την ποινή του λόγω παραγραφής. Ο Μπερλουσκόνι έπαιξε ρόλο στη μείωση του χρόνου της παραγραφής.

Μάλιστα, κάποιοι επιμένουν πως ο μόνος λόγος που ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική το 1994, ήταν για να γλιτώσει τις καταδίκες σε διάφορες υποθέσεις του. Άλλαξε τον νόμο για να γλιτώσει από μια δίωξη παραποίησης λογιστικών στοιχείων. Η αλλαγή στον χρόνο παραγραφής που εφάρμοσε τον έχει γλιτώσει από διάφορες διώξεις και καταδίκες για κατάχρηση, διαφθορά και φορολογική απάτη. Πριν από μια εβδομάδα, μια ακόμη υπόθεσή εναντίον του απορρίφθηκε από το δικαστήριο, λόγω … παραγραφής!

Τώρα, υπάρχουν δυο μόνο υποθέσεις του σε εκκρεμότητα, μια για οικονομικά ζητήματα και μια επειδή πλήρωσε ανήλικη για να κάνουν σεξ, σε ένα από τα περίφημα μπούνγκα μπούνγκα πάρτι του.

Η ανήλικη το αρνείται, όπως επίσης αρνείται ότι η άρνησή της αυτή έχει κάποια σχέση με τα δώρα σε κοσμήματα, αξίας $300.000, που της έκανε ο Σίλβιο.

Έτσι, ο 75χρονος δισεκατομμυριούχος είναι σίγουρος ότι τα νομικά του προβλήματα είναι πλέον υπό έλεγχο.

Βέβαια, θα ήταν πιο ασφαλής, αν επέστρεφε στην πρωθυπουργία, ώστε να μπορεί να αλλάζει τους νόμους κατά το δοκούν. Εξάλλου, του λείπει η δημοσιότητα.  Για αυτό και άρχισε να μιλάει για την επιστροφή του. Μια επιστροφή την οποία ευνοούν οι συνθήκες.

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση επειδή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν βαρεθεί τα ντροπιαστικά του καμώματα (πολλοί έκαναν τα πάντα για να μην φωτογραφηθούν μαζί του στις συνόδους κορυφής), καθώς και λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των χρηματαγορών στην κυβέρνησή του. Η βασική του πολιτική τακτική ήταν ανέκαθ

Keywords
Τυχαία Θέματα