Το τεστ του Βουκουρεστίου…

Τι συμβαίνει στην Ρουμανία; Από πλευράς Βρυξελλών, αλλά και πολλών ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η κυβέρνηση του Victor Ponta είναι υπεύθυνη για κατάχρηση εξουσίας, αφού τοποθετεί δικά της πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά στο κοινοβούλιο και στο δικαστικό σώμα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποδυναμώσει τον πρόεδρο Traian Băsescu.

Από την πλευρά των Ρουμάνων συντηρητικών, πρόκειται για ένα ήπιο πραξικόπημα, που μπορεί να οδηγήσει σε δικτατορία.

Από την πλευρά της ρουμανικής αριστεράς, πρόκειται για μια αναδιανομή της εξουσίας εις βάρος του αρχηγού του κράτους, ο οποίος καταχράστηκε και ο ίδιος το

αξίωμά του, εμποδίζοντας την κυβέρνηση να κυβερνήσει.

Οι εξελίξεις όμως της Ρουμανίας είναι σημαντικές και στο εξωτερικό της χώρας. Κι αυτό επειδή με 21 εκατομμύρια πληθυσμό, η Ρουμανία είναι η 7η πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ. Παράλληλα, λόγω της εκδίωξης του καθεστώτος  Ceausescu, παραμένει ένα ευρωπαϊκό σύμβολο του αγώνα για δημοκρατία. Τέλος, επειδή σ’ αυτή τη κρίση, τα γεγονότα της Ρουμανίας απλά επιδεινώνουν την ήδη στιγματισμένη εικόνα της Ευρώπης.

Η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτήν της Ουγγαρίας. Στη Βουδαπέστη όμως, ένα κόμμα με μεγάλη πλειοψηφία πήρε την εξουσία. Αντίθετα, στο Βουκουρέστι, η μάχη δίνεται μεταξύ δυο ίσων σε μέγεθος στρατοπέδων. Το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán εφαρμόζει ένα ιδεολογικό πρόγραμμα, την στιγμή που το κόμμα USL του Ponta δρα καιροσκοπικά προκειμένου να υφαρπάξει όποια εξουσία μπορεί. Πέρα από αυτές τις διαφορές, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Η δημοκρατική διαδικασία μοιάζει στημένη, και αυτό ακριβώς αποτελεί  μια απειλή για τις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Η όλη κατάσταση είναι μια ένδειξη της αποτυχίας της πρόκλησης του 2007, όταν η Ρουμανία έγινε δεκτή στην ΕΕ παρά τις καθυστερήσεις στην επιβολή κανόνων ισονομίας κλπ, ίδιων με αυτών των εταίρων της. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρκέστηκαν σε μια απλή επιτήρηση, η οποία πίστευαν θα βοηθούσε στην επίτευξη των επιθυμητών στόχων.

Δυστυχώς, η ΕΕ έχει τώρα ένα ακόμη προβληματικό μέλος. Στο μεταξύ, οι Ρουμάνοι συνεχίζουν να αισθάνονται ως δευτεροκλασάτοι Ευρωπαίοι χωρίς πρόσβαση στις χώρες Schengen, λόγω των συνεχών αξιολογήσεων, που βγάζουν αρνητικά αποτελέσματα για την χώρα τους. Για αυτό πρόκειται για μια διπλή αποτυχία, η οποία ενισχύει την αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης και καθιστά την παρέμβαση της ΕΕ στη τρέχουσα κρίση της Ρουμανίας, μια πολύ λεπτή υπόθεση.

Το θέμα δεν είναι η ΕΕ να επιλέξει πλευρά στην διαμάχη. Οι πολιτικές ελίτ της Ρουμανίας δεν μπορούν να αποστασιοποιηθούν από την μετά-κομμουνιστική τάση προς την απολυταρχία και στην σύμπραξη επιχειρηματιών και πολιτικών. Οι σκληροί τόνοι των Ρουμάνικων ΜΜΕ δείχνουν ότι τα συμφέροντα των δυο πλευρών, ξεπερνούν κατά πολύ την σφαίρα της πολιτικής σκηνής, αγγίζοντας άλλα επίπεδα…

Η ΕΕ είχε δίκιο που επέμενε το δημοψήφισμα της 29/7, που θα αποφασίσει την τύχη του προέδρου Băsescu, θα πρέπει να γίνει με ξεκάθαρους προσυμφωνημένους όρους. Θα πρέπει να θυμόμαστε πω

Keywords
Τυχαία Θέματα