Πορτογαλία: Αριστερό «πραξικόπημα» για την ανατροπή της συντηρητικής κυβέρνησης

Οι κομμουνιστές είναι έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία στην Πορτογαλία, μετά από μια ιστορική συμφωνία τριών αριστερών κομμάτων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας έκλεισε μια ιστορική συμφωνία με τους σοσιαλιστές της χώρας και τη ριζοσπαστική Αριστερά, σε μια προσπάθεια να καταλάβει την εξουσία και να ανατρέψουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση μετά από μόλις 11 ημέρες. Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, οι αντι-ευρωπαϊστές Κομμουνιστές επέλυσαν τις διαφορές τους και σχημάτισαν μία «τριπλή συμμαχία της Αριστεράς», που θα ανατρέψει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο

Πάσος Κοέλιο, όταν διεξαχθεί στο κοινοβούλιο η ψήφος εμπιστοσύνης, την Τρίτη.

Μια δήλωση στην ιστοσελίδα του κόμματος αναφέρει ότι «οι συνθήκες είναι κατάλληλες» για να έρθει ένα τέλος στην εκκολαπτόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας. Οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές και το Μπλόκο της Αριστεράς θα έχουν 51% κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Πάσος Κοέλιο ορκίστηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του επέβλεψε τέσσερα χρόνια πολιτικών λιτότητας κατά την περίοδο «διάσωσης» της χώρας, αλλά έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του περασμένου μήνα.

Η επαναφορά της κεντροδεξιάς στην εξουσία προκάλεσε διαμάχες, όταν ο πρόεδρος της χώρας Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα υποσχέθηκε να εμποδίσει του αντι-ευρωπαϊστές κομμουνιστές και τους αριστεριστές να αναλάβουν την εξουσία, για να προστατεύσει τη χώρα από δυνάμεις εχθρικές προς την ΕΕ. Ο Πρόεδρος πιθανότατα τώρα να αναγκαστεί σε μια ταπεινωτική παραίτηση, μετά την πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Πορτογαλία κινδυνεύει να μείνει «ακυβέρνητη» και προέτρεψε τις αριστερές δυνάμεις να τηρήσουν τους όρους της ένταξης της Πορτογαλίας στην ΕΕ.

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν καταφέρει να παρέχει μια εντολή διακυβέρνησης στο συνασπισμό, το προσωρινό καθεστώς είναι πιθανό να αναλάβει τα καθήκοντά του μέχρι τις νέες εκλογές τον Μάρτιο του 2016. Επικεφαλής στον συνασπισμό της αριστεράς θα είναι ο Σοσιαλιστής ηγέτης του κόμματος Αντόνιο Κόστα –ένας μετριοπαθής ο οποίος έχει υποσχεθεί να τηρήσει τους όρους διάσωσης των πιστωτών της χώρας. Αλλά οι δυνάμεις αντι-λιτότητας θα εκτροχιάσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση της Πορτογαλίας, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό και αντιστρέφοντας τις περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις. Η Αριστερά έχει αποκηρύξει επίσης τους όρους του Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ και θα μπορούσε να αναγκάσει τον Κόστα να περικόψει τους συντελεστές του ΦΠΑ και να κάνει περικοπές σε μισθούς του δημόσιου τομέα.

Ένα πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε ήδη τη Λισαβόνα εκτός χρόνου, όσον αφορά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2016 στις Βρυξέλλες. Παρά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης των 78 δις ευρώ το περασμένο έτος, η Πορτογαλία συνεχίζει να υποφέρει υπό το βάρος του υψηλότερου χρέους στην ευρωζώνη. Η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί μόλις 1,5% το επόμενο έτος –λιγότερο από της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα