Οι κινήσεις των Αμερικανών στα Βαλκάνια και το ποντάρισμα από τον Τσίπρα

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Ενώ εμείς βράζουμε στο ζουμί μας και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των Ευρωπαίων, μια σειρά από νέα ζητήματα προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή που πρέπει να μας κάνουν σκεπτικούς. Το πρώτο είναι η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να «ασφαλίσουν» Βαλκάνια...
και Μέση Ανατολή από τη Ρωσία. Το δεύτερο
είναι η αστάθεια και η ρευστότητα που επικρατούν σε πολλές χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, κλασικού «σημείου ανάφλεξης», κατά τον διευθυντή του Stratfor Τζορτζ Φρίντμαν. Το τρίτο είναι η επίδραση του Προσφυγικού στη Βαλκανική. Ζούμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από τον Μεσαίωνα, ειρηνικά μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, τα πνεύματα στην πορεία από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη είναι τεταμένα, μία σπίθα αρκεί και, ως γνωστόν, στα Βαλκάνια, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, «υπάρχει χυμένη βενζίνη παντού». Το τέταρτο είναι οι καταρρίψεις ρωσικών αεροσκαφών στην έρημο του Σινά και στο Νότιο Σουδάν. Η Αίγυπτος είναι η πλέον πολυπληθής και, αν τυχόν καταρρεύσει, δεν θα μιλάμε για Προσφυγικό, αλλά για κάτι πολύ ευρύτερο: τη μαζική μετακίνηση του Ισλάμ προς την Ευρώπη.

Τι παρατηρούμε, λοιπόν; Καταρχάς, ότι υπάρχει πολλή σωρευμένη ενέργεια στην περιοχή. Επειτα, ότι στην κρίση εμπλέκονται δύο ισχυροί ηγέτες με αυξημένη λαϊκή νομιμοποίηση, ο Πούτιν και ο Ερντογάν, και δύο απερχόμενοι ηγέτες, ο Ομπάμα και η Μέρκελ. Οι στρατηγικές επίσης είναι ρευστές. Οι ΗΠΑ θέλουν να ασφαλίσουν τα Βαλκάνια, τα οποία διοικούνται από μαφίες: Αλβανία (συνέχεια του παλαιού κομμουνιστικού καθεστώτος), Βουλγαρία (το ίδιο), Κόσσοβο Μαυροβούνιο (τι να συζητάμε...), Βοσνία - Εργεγοβίνη (κατασκεύασμα), Σκόπια (οι ΗΠΑ έχασαν την υπομονή τους με τον εθνικιστή Γκρούεφσκι, που στρέφεται στην αγκαλιά του Πούτιν, και θέλουν να τον ρίξουν).

Αποδεικνύεται ότι και στα Βαλκάνια και στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί ξέρουν ποιον να ρίξουν, αλλά έχουν άγνοια του ποιον ανεβάζουν. Στο μυαλό τους ανεβάζουν μετριοπαθείς, στην πράξη τούς προκύπτουν ισλαμιστές, ναζί, μαφιόζοι. Προκειμένου να «ασφαλίσουν» την περιοχή, επιδιώκουν δύο πράγματα: να βάλουν τα Σκόπια σε ΝΑΤΟ - Ε.Ε. διά του συμβιβασμού μεθ' ημών και να θωρακίσουν το Κόσσοβο διά της αναγνωρίσεως υπό ημών. Να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αφρική στα Βαλκάνια, εξ ου και η απαίτηση για την κατασκευή τριών σταθμών σε Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Αλεξανδρούπολη, αλλά και αύξηση των ελληνικών πλοίων μεταφοράς LNG από 50 σε 75. Το βασικό ερώτημα είναι: Δεδομένης της ισχυροποιήσεως Ρώσων και Κινέζων, εμείς, περιμένοντας τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο, έχουμε ποντάρει στα σωστά άλογα; Κύριε Τσίπρα;

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα