Πόλεμος Γερμανίας - Νότου για την λιτότητα

Ανοικτός είναι πλέον ο πόλεμος μεταξύ των χωρών του Νότου και της Γερμανίας και των συμμάχων της με βασικό ζήτημα τη χαλάρωση της λιτότητας.

Ο «άξονας» Ιταλίας και Γαλλίας ζήτησε με τον πλέον επίσημο τρόπο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία ουσιαστικά εκπορεύεται από το Βερολίνο.

Και μέσα σ’ όλη αυτή την κατάσταση κρίνεται και το μέλλον της Ελλάδας αφού η επικράτηση της μιας ή της άλλης άποψης θα επηρεάσει άμεσα και τις συζητήσεις για

το ελληνικό χρέος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο σημείωσε ότι «εμπιστευτήκαμε στο ευρώ τον στόχο της οικοδόμησης της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν αρκεί», προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος οι «αρχιερείς της λιτότητας» να καταδικάσουν την Ευρώπη στη στασιμότητα. Ο Ρέντσι ζήτησε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι αυτή που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα «διαφύλαξε το ευρώ, αλλά δεν επέτρεψε την ανάπτυξη». Τέλος ο Ρέντσι επιτέθηκε και στην Κομισιόν χαρακτηρίζοντας τις Βρυξέλλες ως «γριά, βαρετή θεία που μας λέει τι πρέπει να κάνουμε».

Αλλά και ο Φ. Ολάντ, υπό το βάρος της δημοσκοπικής του κατάρρευσης αλλά και του υπέρογκου χρέους, εξαπέλυσε τις δικές του βόμβες. Συγκεκριμένα, με επιστολή του στον βαν Ρομπάι ζητά την εστίαση της οικονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη και την ανάγκη «ευελιξίας» στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. Αναφέρεται ακόμη σε μια «ενισχυμένη δημοσιονομική και κοινωνική σύγκλιση», στη θέσπιση πανευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και ελάχιστου κοινού παρονομαστή για την κοινωνική πρόνοια, ενώ προτείνει πενταετές επενδυτικό σχέδιο ευρείας κλίμακας ύψους 240 δισ. ετησίως για χρηματοδότηση projects στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της καινοτομίας και της επαγγελματικής κατάρτισης.

Βεβαίως, δεν άργησαν να έρθουν οι απαντήσεις από το Βερολίνο με τον Β. Σόιμπλε να λέει «nein» στη χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και να επιμένει στη δημοσιονομική πειθαρχία. Χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να γίνει τη χαλάρωση και συνεχίζει αναφερόμενος φυσικά και στην Ελλάδα.«Τηρήστε τους κανόνες που έχουμε αποφασίσει μαζί. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

Αλλά και το δεξί χέρι της Μέρκελ, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, τονίζει «δεν έχουμε ανάγκη από αποδυνάμωση, αλλά από ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων… Είναι σαν κρύο ντους, όταν διαπιστώνει κανείς ότι μόλις χαλαρώσει η πίεση των αγορών, διατυπώνονται από την πλευρά των πολιτικών αιτήματα για χαλάρωση». Και καταλήγει ότι «δεν μπορεί να οικοδομήσει κανείς βιώσιμη ανάπτυξη πάνω σε ένα βουνό ιδιωτικού ή δημόσιου χρέους».

Μέσα στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες, η Ελλάδα έχει... περίοπτη θέση.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η προσέγγιση που κάνει η κυβέρνηση για τη σύγκρουση Βορρά – Νότου στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες Ρέντσι ο οποίος να θυμίσουμε ότι αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ. Η κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και η ιταλική κυβέρνηση θα έχουν τη βοήθεια και συμπαράσταση της χώρας μας σε όλες τις πρωτοβουλίες υπέρ της ευημερίας των λαών της Ευρώπης».

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά έρχεται ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P να πει ότι δεν θα κάνει αναβάθμιση της οικονομίας περιμένοντας τις συζητήσεις για το χρέος και αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί ξανά εκτός αγορών. Είναι πλέον προφανείς οι πιέσεις που ασκούνται ώστε το... κύμα αντίδρασης κατά της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η Μέρκελ, να μη λάβει διαστάσεις. Και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική καθώς όπως είναι γνωστό, όταν παλεύουν τα βουβάλια την πατάνε τα βατράχια.

Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη στην κόψη του ξυραφιού, οι απανωτές δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό έως και 1 δισ. ευρώ είναι ικανές να εκτροχιάσουν όλο το δημοσιονομικό πρόγραμμα και να αποτελέσουν το άλλοθι των δανειστών για να απαιτηθεί νέο δάνειο και νέο μνημόνιο. Και βεβαίως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τις εκδοκυβερνητικές κόντρες για τα προαπαιτούμενα και τη δυστοκία της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Και στην πιο κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση είναι ακόμη νέα, ο Χαρδούβελης ακόμη... ενημερώνεται και δεν είναι τόσο... ευέλικτος.

Με άλλα λόγια; Ο Θεός να βάλει το χέρι του καθώς το καλοκαίρι θα έχει πολιτικό καύσωνα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα