Κατάρριψη ελικοπτέρου καταγγέλλει ο ουκρανικός στρατός

Ένα ελικόπτερο με εννιά επιβαίνοντες καταγγέλλει ο ουκρανικός στρατός ότι καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους ακτιβιστές κατά παραβίαση της κατάπαυσης πυρός που και οι ακτιβιστές κήρυξαν μέχρι τις 27 του μηνός, οπότε λήγει και η εκεχειρία της κυβέρνησης. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους ίδιους τους ακτιβιστές, όμως, το Κίεβο επιμένει ότι το ελικόπτερο δέχτηκε πύραυλο εδάφους αέρος ενώ απογειωνόταν από περιοχή κοντά στο Σλαβιάνσκ και εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να έχουν σκοτωθεί και οι επτά επιβαίνοντες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να ανακληθεί η κατάπαυση πυρός πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία, αν συνεχιστούν οι βίαιες προκλήσεις.

Όπως και να έχει μέχρι την Παρασκευή, οπότε λήγει ούτως ή άλλως η εκεχειρία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, δεν φαίνεται πιθανό να έχει επιτευχθεί κάποια τόσο σημαντική πρόοδος που να διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκληρότατες μάχες των τελευταίων εβδομάδων. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι αν ξαναρχίσουν οι μάχες, δύσκολα θα σταματήσουν εκ νέου, καθώς όσο περισσότερο αίμα χύνεται, τόσο δυσκολότερα γίνονται τα πράγματα. Η Μόσχα, νωρίτερα, είχε σχολιάσει ότι η εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ δεν είναι αρκετή και ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου το Κίεβο και οι φιλορώσοι ακτιβιστές να καταφέρουν πραγματικά να συζητήσουν και να βρουν λύσεις.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν ανακοίνωσε ότι η προεδρία ζήτησε από την Άνω Βουλή να άρει το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία που είχε δώσει την 1η Μαρτίου στον Πούτιν. Η κίνηση σχολιάστηκε ως «βήμα στην σωστή κατεύθυνση» από τον Ουκρανό πρόεδρο και έγινε δεκτή ιδιαίτερα θετικά και από την ΕΕ. Ο ίδιος ο Πούτιν, πάντως, από την Βιέννη όπου είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ δήλωσε ότι η άρση του δικαιώματος αυτού δεν σημαίνει ότι η Ρωσία παραιτείται του δικαιώματός της να προστατεύσει τους «ρώσους που ζουν στα ανατολικά της Ουκρανίας».

Πηγές: bbc, reuters, Russia today, ria novosti

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα