Ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Ευρώπης;

18:15 5/6/2014 - Πηγή: Antinews

Είναι η πιο ισχυρή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλα αυτά εννέα στους 10 Ευρωπαίους δεν ξέρουν ποιοι είναι υποψήφιοι. Ποιος πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Αρκετά ονόματα ακούγονται για την κορυφαία θέση της ΕΕ, αυτή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι διαπραγματεύσεις όμως θα συνεχισθούν και το φθινόπωρο και, όπως το έθεσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της Βρετανίας, «ό,τι ονόματα ακούγονται σε αυτό το στάδιο, σίγουρα δεν ισχύουν». Τα περισσότερα ονόματα είναι πρώην ή νυν πρωθυπουργοί και, όπως παρατηρούν οι διπλωμάτες, «είναι πιθανό να είναι ένας

σημερινός ηγέτης που δεν γνωρίζουμε, επειδή το να προωθεί κάποιος τον εαυτό του ισοδυναμεί με εκλογική αυτοκτονία και παραίτηση».

Ιδού τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο:

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (ΕΛΚ)

Ο πρώην ηγέτης του Λουξεμβούργου είναι ο υποψήφιος που υποστηρίζεται επίσημα από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο και κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόσφατες πανευρωπαϊκές εκλογές. Αλλά η υποψηφιότητά του δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε μια ψηφοφορία όλων των βουλευτών σε μια συνέλευση όπου το ΕΛΚ δεν έχει την πλειοψηφία, ενώ δεν είχε αναλάβει το ρίσκο να αντιπροσωπεύσει το κοινοβούλιο κι έτσι μπορεί να μην τον εμπιστεύονται ιδιαίτερα οι ευρωβουλευτές. Είναι επίσης γνωστός για σκέψεις όπως: «Όλοι ξέρουμε τι κάνουμε, εμείς απλά δεν ξέρουμε πώς να επανεκλεγούμε αφού το έχουμε κάνει» και «Όταν το πράγμα σοβαρεύει, θα πρέπει να πεις ψέματα».

Πιθανότητες: 4/5

Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΛΚ)

Το όνομα της επικεφαλής του ΔΝΤ επανήλθε στο προσκήνιο, ως το αγαπημένο της Γερμανίδας Καγκελάριου, μετά από μια, πιθανότατα, εσκεμμένη αδιακρισία στο Παρίσι. Το κύριο πρόβλημα της είναι ότι δεν είναι σοσιαλίστρια (άλλη μια πολιτική αυτοκτονία για τον Ολάντ) και ότι η υποψηφιότητά της θα σήμαινε πως η Ευρώπη χάνει τον έλεγχο του ΔΝΤ , το οποίο είναι σημαντικό λόγω του βασικού ρόλου του ταμείου στη διάσωση της ευρωζώνης.

Πιθανότητες: 4/1

Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ (Σοσιαλίστρια)

Έγινε γνωστή από το περίφημο selfie με τον Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπαράκ Ομπάμα στην κηδεία του Μαντέλα. Έχει φτάσει στο σημείο «ημερομηνίας λήξης» στην εγχώρια πολιτική. Είναι παντρεμένη με τον Στίβεν Κίνοκ, γιο του πρώην ηγέτη των Εργατικών, είναι πρώην βουλευτής και, ενδεχομένως, μια ιδανική υποψήφια της κεντροαριστεράς ενός μεγάλου συνασπισμού.

Πιθανότητες: 16/1

Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε (Ανεξάρτητη)

Η πρόεδρος της Λιθουανίας έχει μαύρη ζώνη στο καράτε και ήταν επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ στις δύσκολες διαπραγματεύσεις των δαπανών το 2005, ενώ βοήθησε σε μια από τις πιο σημαντικές επιτελικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, μόλις κέρδισε τις προεδρικές εκλογές για δεύτερη φορά στη χώρα της, ένα πολιτικό ρεκόρ, και μπορεί να θεωρήσει τον εθνικό ρόλο της πιο σημαντικό σε μια εποχή που η Λιθουανία απειλείται από τη Ρωσία.

Πιθανότητες: 16/1

Φρέντρικ Ράινφελντ (ΕΛΚ)

Ο σουηδός πρωθυπουργός είναι προσωπικός φίλος και σύμμαχος του Κάμερον και μαζί εναντιώνονται στον Γιούνκερ. Είναι ένας μεταρρυθμιστής και, πάλι, θα μπορούσε να προκύψει ως υποψήφιος του ΕΛΚ αν ο Γιούνκερ αποσυρθεί. Ίδωμεν.

Πιθανότητες: δεν αναφέρονται

Ενρίκο Λέτα (Σοσιαλιστής)

Ο πρώην ιταλός ηγέτης θεωρείται από τον Ματέο Ρέντσι μια ιδανική συμβιβαστική λύση για επικεφαλής της Επιτροπής σε μια ευρωζώνη της μετα-λιτότητας εποχής. Υπάρχουν πολλές φήμες ότι ο Ρέντσι είναι έτοιμος να θυσιάσει τον Μάριο Ντράγκι, τον προ- λιτότητας πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να πείσει τον Λέττα να δεχθεί. Πιθανότητες: 25/1

Ντόναλντ Τουσκ (ΕΛΚ)

Το όνομα του ηγέτη της Πολωνίας «παίζει» πολύ αν και επίσημα ο Ράντεκ Σικόρσκι, ο υπουργός Εξωτερικών του, είναι ο υποψήφιος της χώρας για τη δουλειά της βαρόνης Άστον. Λέγεται ότι ενδιαφέρεται για την τρέχουσα θέση του Χέρμαν Φαν Ρομπάι, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου .

Πιθανότητες: 16/1

Γίρκι Κατάινεν (ΕΛΚ)

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας και τεχνοκράτης έχει ήδη προταθεί ως επίτροπος της χώρας του. Μια ασφαλής, αν και θολή επιλογή για οποιαδήποτε από τις θέσεις.
Πιθανότητες: 10/1

Βάλντις Ντομπρόφσκις (ΕΛΚ)

Ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας θα να είναι ο επίτροπος της χώρας του. Θεωρείται αουτσάιντερ και έχει επαινεθεί για την ένταξη της Λετονίας στη ζώνη του ευρώ φέτος και επειδή καθοδηγεί τη χώρα του μέσα από τη βαθιά ύφεση.
Πιθανότητες: 16/1

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10874725/Who-should-be-the-next-leader-of-Europe.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα