Επέτειος D-day: οι μετεωρολόγοι που έσωσαν τον κόσμο

15:13 5/6/2014 - Πηγή: Antinews

Με αφορμή την 70η επέτειο από την απόβαση στην Νορμανδία, πολλές προσωπικές ιστορίες όσων συμμετείχαν στα γεγονότα παρουσιάζονται στα Μέσα. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτή του Guardian, για τον μετεωρολόγο του Ναυτικού Harold Checketts, ο οποίος καθόρισε το χρονοδιάγραμμα για την απόβαση στη Νορμανδία.

Πριν από 70 χρόνια τέτοια μέρα, ο Harold Checketts πήγε σε ένα πάρτι γενεθλίων σε μια καφετέρια στο Κόσαμ, ένα προάστιο του Πόρτσμουθ . Ήταν τα γενέθλια μιας φίλης του από το Ναυτικό (της υπηρεσίας Wren), αλλά

το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα εορταστικό. Και γι’ αυτό δεν έφταιγε ο άθλιος καιρός – οι θυελλώδεις άνεμοι και οι καταιγίδες των προηγούμενων ημερών - αλλά η ατμόσφαιρα της νευρικής αναμονής. Όλοι οι παρόντες γνώριζαν ότι επίκειται η συμμαχική εισβολή στη Γαλλία. Ωστόσο, μόνο ο Checketts και η Jean Farren –που στο μέλλον έγινε σύζυγός του- ήξεραν πόσο σύντομα οι συμμαχικές δυνάμεις θα φτάσουν στη Νορμανδία. Και οι δύο μετεωρολόγοι του Ναυτικού εργάζονταν ως μέλη μιας μυστικής μονάδας σε μία επιταγμένη έπαυλη που ονομαζόταν Southwick House, στο Χάμπσαϊρ και είχαν σχεδιάσει τα διαγράμματα του καιρού για τις επόμενες 24 ώρες, γνωρίζοντας ότι ο άνεμος θα κοπάσει.

Εάν οι προβλέψεις τους έχουν αποδεικνύονταν σωστές, το βράδυ ο ουρανός θα καθάριζε αρκετά ώστε τα αεροπλάνα να μπορούν να πετάξουν υπό το φως του φεγγαριού, παρέχοντας στον στρατηγό Αϊζενχάουερ επιτέλους την ευκαιρία για την απελευθέρωση της Γαλλίας από τους Ναζί.

«Η συζήτηση σύντομα στράφηκε στο θέμα της εισβολής», έγραψε ο Checketts στα αδημοσίευτα απομνημονεύματά του. «Θα γινόταν; Πού θα γινόταν; Κάποιες διορατικές εικασίες έγιναν από ορισμένους παριστάμενους, αλλά με σύνεση το πάρτι στο Southwick House παραμείναμε σιωπηλοί. Η Jean και εγώ, όταν φύγαμε, μπορούσαμε να μιλήσουμε ελεύθερα μεταξύ μας για το τι επρόκειτο να συμβεί ... Αύριο, το ξέραμε, θα γινόταν το μεγάλο ξέσπασμα».

Η Jean πέθανε τον Ιούνιο του 2012 και ο 94χρονος Checketts τώρα ζει σε ένα γηροκομείο στο Ντίσλεϊ του Στόκπορτ. Η μνήμη του από την εισβολή παραμένει δυνατή, παρά το γεγονός ότι η όρασή του έχει μειωθεί. Ήταν σαφές από τα διαγράμματα των καιρικών συνθηκών ότι αυτό που έμελλε να γίνει γνωστό ως D-Day θα ερχόταν, λέει. «Γνωρίζαμε τη σημασία του. Ξέραμε ακριβώς τι κάναμε. Είμαι πολύ περήφανος που ήμουν στο κέντρο των γεγονότων».

Στο 04:05 π.μ. εκείνο το πρωί, στις 5 Ιουνίου του 1944, ο Αϊζενχάουερ πήρε την απόφαση να εισβάλει στην ακτή της Νορμανδίας και να πάρει το «φρούριο» του Χίτλερ στην Ευρώπη. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι οι ιστορικοί να αναγνωρίσουν το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Checketts και οι άλλοι μετεωρολόγοι από τις συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις που εργάστηκαν υπό την ομάδα του λοχαγού James Martin Stagg, επικεφαλής μετεωρολόγου της Royal Air Force. Όπως γράφει ο Checketts στα απομνημονεύματά του: «Είχαμε συνειδητοποιήσει όλοι ότι οι καιρικές συνθήκες και οι θάλασσες θα μπορούσαν να γίνουν ζήτημα ζωής και θανάτου για τα στρατεύματα που πλησίαζαν τις περιοχές που είχαν καταλάβει οι εχθροί. Ο στόχος ήταν να μειωθούν οι κίνδυνοι όσο το δυνατόν περισσότερο».

http://www.theguardian.com/world/2014/jun/04/d-day-weather-forecast

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα