πΓΔΜ: Σημαντικό να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση

23:38 9/6/2018 - Πηγή: Antinews

Είναι σημαντικό, να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και κυβέρνηση τηςπΓΔΜ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση της γείτονος.

Οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος, λέει η κυβέρνηση της πΓΔΜ

και τονίζει πως η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται.

"Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα" αναφέρει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

πΓΔΜ: Σκόπια και Αθήνα ερμηνεύουν διαφορετικά τα νομικά κείμενα

Οι αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ υφίστανται εξαιτίας της διαφορετικής ερμηνείας των νομικών κειμένων από τις δύο χώρες, σημειώνει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Τόσο η κυβέρνηση της πΓΔΜόσο και της Ελλάδας ισχυρίζονται πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση, ωστόσο η παρατεταμένη αναμονή για το τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα έχει επιτείνει τις ανησυχίες, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα.

Χαρακτηριστικές της ατμόσφαιρας που επικρατεί στη γειτονική χώρα είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι. "Οι δύο πλευρές έχουν κάποια διαφορά στην προσέγγισή τους, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να οδηγεί τη διαπραγμάτευση σε ναυάγιο. Νομίζω ότι αυτά είναι τα τελευταία βήματα ενός μαραθωνίου που έχει διαρκέσει 35 χρόνια. Συνήθως, τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο κρίσιμα και καθορίζουν το αποτέλεσμα προς μια θετική ή αρνητική κατεύθυνση".

"Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια ιδανική ευκαιρία να κλείσουμε το θέμα, επειδή θα ανοίξει τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΕΕ", συμπλήρωσε ο Οσμάνι.

Στη συνέχεια, το πρακτορείο κάνει αναφορά στις τελευταίες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με τον οποίο "είμαστε πραγματικά πολύ κοντά σε λύση, αλλά είναι σημαντικό (η συμφωνία) να είναι μόνιμη και βιώσιμη και να είναι 100% εξασφαλισμένη για τις γενιές που έρχονται".

Ενώ δεν απουσιάζει και η αναφορά στην πρόσφατη διένεξη μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για τη "μακεδονική" γλώσσα.

Πηγή:capital.gr-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα