Περήφανη διαπραγμάτευση made in Syriza

20:05 3/3/2016 - Πηγή: Antinews

Εθνική επιτυχία; Κλείνει η διαπραγμάτευση και ολοκληρώνεται η αξιολόγηση; Πέτυχε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το Προσφυγικό και να μετατρέψει τη Μέρκελ σε... γατούλα και τον Σόιμπλε σε σκύλο που ούτε γαυγίζει, ούτε δαγκώνει;

Αν δει κανείς τις δηλώσεις υπουργών και τις διαρροές από κυβερνητικές πηγές θα πιστέψει ότι τους κατατροπώσαμε. Ειδικά το ΔΝΤ βλέπει τον Ευκλείδη και τρέχει πανικόβλητο.

Τέτοια επιτυχία.

Βεβαίως, κανείς δε μιλά για το γεγονός ότι χθες στις Βρυξέλλες έγινε σύσκεψη των δανειστών για την Ελλάδα χωρίς Έλληνα εκπρόσωπο, παρά το γεγονός ότι ο Τσακαλώτος ήταν εκεί. Μας απέκλεισαν από τις συσκέψεις για το προσφυγικό και παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, μας αποκλείουν και από τις συναντήσεις για την οικονομία. Περήφανη διαπραγμάτευση made in Syriza. Εν πάση περιπτώσει, από αυτά που λέγονται συνάγεται το συμπέρασμα ότι επιχειρούν να κλείσουν το χάσμα μεταξύ των προβλέψεων του ΔΝΤ και αυτών της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Το Ταμείο λέει ότι χρειαζόμαστε μέτρα έως και 9 δισ. ως το 2018 οι άλλοι λένε ότι μπορεί να τα βρούμε και στα 3-3,5 δισ. ευρώ με μία προϋπόθεση. Κι εδώ είναι όλο το ζουμί της υπόθεσης.

Οι δανειστές, ακόμη κι αν αναγνωρίζουν ότι δεν πρέπει να πιεστεί η Ελλάδα λόγω προσφυγικού, τονίζουν ότι αν θέλουμε να πάρουμε μόνο 3 δισ. ευρώ μέτρα την επόμενη τριετία, οφείλουμε να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία του καλοκαιριού.

Δηλαδή να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν τα μέτρα για το ασφαλιστικό, για το φορολογικό, να γίνουν αποκρατικοποιήσεις – εξπρές, να συσταθεί το υπερταμείο των 50 δισ., να σταματήσει η κυβέρνηση να κομματικοποιεί το κράτος, δηλαδή να διορίζει τον κάθε τυχάρπαστο Συριζαίο και να κλείσει το θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή να πωλούνται αυτά και σε funds.

Προσέξτε. Όλα τα παραπάνω είναι μέτρα από το μνημόνιο του καλοκαιριού που δεν έχουμε εφαρμόσει ούτε το 1%. Τα άλλα 3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να βρούμε (αν υπάρξει το ευνοϊκό σενάριο, κι όχι αυτό του ΔΝΤ) είναι επιπλέον μέτρα. Περικοπές ή άλλη σφαγή, αλλά θα είναι νέα μέτρα. Έτσι για να καταλαβαινόμαστε. Και αυτή η ανάγκη για νέα μέτρα δημιουργείται εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης και της καθυστέρησης να υλοποιήσει τη συμφωνία που υπέγραψε.

Και βεβαίως, όλα τα παραπάνω τελούν υπό την αίρεση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και κυρίως να κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Αν δεν τελειώσουμε μ' αυτό τότε οι τράπεζες θα καταρρεύσουν, θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, με πιο σκληρούς όρους, ήτοι με κούρεμα στις καταθέσεις.

Αυτό είναι το πραγματικό κλίμα κι ας μην πανηγυρίζουν οι διάφοροι άσχετοι υπουργοί σαν τον Τσακαλώτο για παράδειγμα. Τον υπουργό ο οποίος πήγε στο ευρωκοινοβούλιο και μίλησε ξανά για grexit αλλά και που κατηγόρησε τον Στουρνάρα εμμέσως λέγοντας ότι η ΤτΕ δεν δίνει σωστά στοιχεία για την οικονομία. Απ' ότι μαθαίνουμε, όμως, η πολεμική του Τσακαλώτου στην κεντρική τράπεζα οφείλεται στο γεγονός ότι «τόλμησε» ο Στουρνάρας να δώσει έκθεση για την αύξηση της φτώχειας το 2015, λες και δεν ξέρουμε τα κατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν πάση περιπτώσει, αυτοί οι ανίκανοι «βαρουφάκηδες», άξιοι συνεχιστές του Γιάνη, ας μην πανηγυρίζουν ελαφρά τη καρδία. Είναι σίγουροι ότι θα περάσουν όλα αυτά τα μέτρα από τη Βουλή; Είναι σίγουροι ότι κι αν ακόμη τα περάσουν, θα μπορούν να πάνε στα χωριά τους να κάνουνε Πάσχα; Είναι σίγουροι ότι θα μπορέσει να αντέξει η κοινωνία τη νέα φοροεπιδρομή και δεν θα σταματήσει να πληρώνει ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό κενό;

Αντί να βγάζουν διαρροές για τα πανηγύρια ας κοιτάξουν να δουν πώς θα μαζέψουν το κράτος που το έχουν ξεχειλώσει με τους ανίκανους Συριζαίους που προσλαμβάνουν καθημερινά. Ας κόψουν τις δαπάνες κι ας βρουν τα έσοδα από τις διάφορες λίστες της... βλακείας που έχουν στα χέρια τους όπως υποστηρίζουν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα