Περί λαθρομεταναστών

Της Δρ. Ελένης Παπαδοπούλου*

Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να δέχεται ορδές λαθρομεταναστών από την Αφρική και την Ασία, μουσουλμανικού κυρίως θρησκεύματος. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία έκθεση που να δείχνει πόσοι ακριβώς από αυτούς που μπήκαν και συνεχίζουν να μπαίνουν στη χώρα παράνομα έχουν καταφέρει να ενταχθούν με κανονική εργασία και τρόπο διαβίωσης σαν τον δικό μας. Γιατί ένταξη σημαίνει ακριβώς

αυτό. Εργάζομαι νόμιμα, μένω νόμιμα και μόνιμα σε ένα μέρος, μιλώ τη γλώσσα, σέβομαι και εν πολλοίς ενστερνίζομαι τον τρόπο ζωής του γηγενή που με φιλοξενεί.

Όλοι όσοι ζούμε στις περιοχές που κάποιοι αποφάσισαν να μετατρέψουν σε ανοιχτούς καταυλισμούς έχουμε πλέον εμπεδώσει ότι η ένταξη είναι απλώς ο τίτλος και ο δήθεν σκοπός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκατομμυρίων, που έχουν κάνει πάμπλουτους διάφορους τύπους με λεφτά αισθήματα, που τα ονομάζουν αλληλεγγύη. Οι γειτονιές γκέτο όπου υπερσυγκεντρώνονται λαθρομετανάστες είναι κυρίως γειτονιές transit, μέσα από τις οποίες έχει περάσει σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Αφρικής και της Ασίας που θέλει να πάει κάπου αλλού. Κοινώς, οι περισσότεροι είναι προσωρινοί κάτοικοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όταν βέβαια είσαι ένα μόνιμο πέρασμα, το ότι φεύγουν δεν σημαίνει ότι οι γειτονιές αδειάζουν, αφού έρχονται άλλοι, ακόμα περισσότεροι, να τους αντικαταστήσουν.

Η ένταξη δεν είναι απλώς ένα χαρτί ασύλου ή μία άδεια διαμονής. Εντάσσεσαι στον τρόπο ζωής της κοινωνίας που σε δέχεται, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον όπου αυτός ο τρόπος ζωής είναι εμφανής, ώστε να μπορείς να έχεις παραδείγματα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν είσαι η πλειοψηφία στην κοινωνία όπου πρόκειται να ενταχθείς, αλλά η μειοψηφία. Διότι διαφορετικά δεν εντάσσεσαι, αλλά επιβάλλεις σε αυτούς που σε δέχτηκαν τον δικό σου τρόπο ζωής ως πιο ισχυρή παρουσία σε αυτούς. Είναι αυτό που συμβαίνει στις γκετοποιημένες περιοχές και προβλέπω να επεκτείνεται, καθώς οι πληθυσμοί αυτοί αυξάνονται ραγδαία.

Οι λαθρομετανάστες έχουν διαμορφώσει τις περιοχές σύμφωνα με τον δικό τους τρόπο ζωής, ενώ το κράτος προστατεύει την ανομία τους και χρηματοδοτεί τα γκέτο μέσα από προγράμματα δήθεν ένταξης. Σε ποια κοινωνία θα ενταχθούν λοιπόν οι λαθρομετανάστες, όταν αυτό που βλέπουν γύρω τους είναι η δική τους κουλτούρα, την οποία επιθυμούν να επιβάλουν; Η ένταξη ωστόσο προϋποθέτει και κοινές αξίες. Εν προκειμένω υπάρχουν;

*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

The post Περί λαθρομεταναστών appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα