Πέντε ερωτήματα για τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

12:34 2/6/2016 - Πηγή: Antinews

Καμία ενέργεια δεν αναμένεται, αλλά οι επενδυτές αναμένουν εναγωνίως τις παρατηρήσεις του Ντράγκι για τον πληθωρισμό και το Brexit.

Παρότι οι αναλυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναβάλει τις αποφάσεις, οι επενδυτές αναζητούν ίχνη, σχετικά με το πώς η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αντιδράσει αν ο πληθωρισμός δεν αυξηθεί και πώς θα μπορούσε να αντιδράσει στις εξωτερικές κρίσεις, όπως η ενδεχόμενη βρετανική έξοδος

από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας συγκεντρώνεται στη Βιέννη, για μία από τις δύο συνεδριάσεις για την πολιτική της το χρόνο, που πραγματοποιείται μακριά από το προπύργιό της στη Φρανκφούρτη. Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει οριστεί για τις 13:30.

Ιδού πέντε πιεστικά ερωτήματα εν όψει της συνεδρίασης:

Τι αναμένεται να κάνει η ΕΚΤ;

Να κάνει ένα πρώιμο διάλειμμα για το καλοκαίρι. Ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κυμαίνεται γύρω στο μηδέν, πολύ κάτω από το στόχο του 2% περίπου της ΕΚΤ, οι οικονομικές προοπτικές φαίνονται καλύτερες. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 70% από τον Ιανουάριο, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές είναι σε άνοδο και το ευρώ πέφτει έναντι του δολαρίου, ένα όφελος για τους εξαγωγείς της περιοχής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να δουν κάποια ανάγκη για νέα δράση άμεσα. "Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η βελτιωμένη [οικονομική] ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών τον Μάιο έχουν δώσει στην ΕΚΤ έναν ευπρόσδεκτο ζωτικό χώρο", δήλωσε ο Howard Archer, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Global Insight του Λονδίνου.

Τι περιμένουν οι επενδυτές από τη σημερινή συνάντηση;

Νέες οικονομικές προβλέψεις. Η ΕΚΤ αναμένεται να ενημερώσει τις τριμηνιαίες μακροοικονομικές προβλέψεις της και οι οικονομολόγοι θα παρακολουθούν στενά το που αναμένουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να πάνε οι τιμές καταναλωτή. Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,3% το επόμενο έτος και στο 1,6% το 2018. Αν αυτοί οι αριθμοί δεν αυξηθούν σύντομα, ακόμα και μετά τις επανειλημμένες ενισχύσεις του ερεθίσματος της ΕΚΤ, αυτό θα μπορούσε να δείξει ότι η κεντρική τράπεζα δεν θεωρεί πως τα υφιστάμενα μέτρα της έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικά.

Είναι πιθανή περισσότερη δράση της ΕΚΤ φέτος;

Οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικά, αλλά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πρόκειται να λήξει μέσα σε λιγότερο από εννέα μήνες και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου θα πρέπει να βοηθήσει τον πληθωρισμό να κινηθεί προς το 1% στο τέλος του έτους, λένε οι οικονομολόγοι, και δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή ορισμένα πρόσφατα μέτρα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των αγορών εταιρικών ομολόγων. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι τα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού θα μπορούσαν να παγιωθούν αν αρχίσουν να επηρεάζουν τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Προς το παρόν, η υπομονή θα είναι το σύνθημα.

Τι άλλο θα μπορούσε να αποκαλύψει ο Ντράγκι;

Η ΕΚΤ έχει οριστεί να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα για πρώτη φορά αυτό το μήνα, ως μέρος του διευρυμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της, και ο Ντράγκι θα μπορούσε να επεξεργαστεί το εν λόγω πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου και του πόσο μεγάλο θα είναι. Είναι πιθανό να τον ρωτήσουν πώς προχωρά το QE μέχρι στιγμής και αν η ΕΚΤ οδηγείται σε σημεία συμφόρησης σε ορισμένες αγορές κρατικών ομολόγων, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Μπορεί επίσης να αναφέρει την προσέγγιση της ΕΚΤ σε πιθανές εξωτερικές κρίσεις, όπως η βρετανική απόφαση μετά το δημοψήφισμα αυτόν τον μήνα για την παραμονή της στην ΕΕ ή κάποια άλλη αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Η Ελλάδα είναι στην ατζέντα;

Ενδεχομένως, αλλά αυτή τη φορά για ένα θετικό λόγο: Η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις παροχής ρευστότητας - ίσως ακόμη και από αυτή την εβδομάδα- για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτό θα είναι ένα όφελος για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την πιο ακριβή χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα της χώρας τους.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα