Ελβετία: Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο

22:06 1/6/2016 - Πηγή: Antinews

Δεκαεπτά χρόνια αφότου άρχισαν οι εργασίες κάτω από τις ελβετικές Άλπεις, η μεγαλύτερη και βαθύτερη σήραγγα στον κόσμο εγκαινιάστηκε επίσημα σήμερα. Όπως ταιριάζει σε ένα έργο που χαρακτηρίζεται ως "η κατασκευή του αιώνα" από την Ελβετία, το τούνελ Γκοτάρντ εγκαινιάστηκε εν μέσω σουρεαλιστικών σκηνών, καθώς χορευτές με κοστούμια υποδέχθηκαν τους επισήμους, ενώ υπήρχαν άφθονα πυροτεχνήματα και τραγούδια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,

ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μαζί με τον Ελβετό Πρόεδρο Γιόχαν Σνάιντερ-Αμαν εγκαινίασαν το πρώτο ταξίδι.

Η μήκους 57 χιλιομέτρων σήραγγα δημιουργεί μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας κάτω από τις Άλπεις, συνδέοντας τη βόρεια και τη νότια Ευρώπη. Και κατά την χαρακτηριστική ελβετική ακρίβεια, αυτό το μεγάλο επίτευγμα της μηχανικής ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Συντόμευση μέσω των Άλπεων

Φθάνοντας σε βάθος 2.300 μέτρων, η σήραγγα θα μειώσει κατά μια ώρα τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ της Ζυρίχης και Μιλάνο. Τα τρένα θα διασχίζουν τη σήραγγα, η οποία εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Έρτσφελντ στο βορά και Μπόντιο στο νότο, σε μόλις 20 λεπτά, φτάνοντας ταχύτητες έως 250 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με την ελβετική Travel System.

Πέρα από τα αναμενόμενα οφέλη για τα ταξίδια και το εμπόριο, το έργο θα παρέχει άμεση και οικονομική διαδρομή για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Η AlpTransit Gotthard, η εταιρεία πίσω από την κατασκευή της σήραγγας, λέει ότι το έργο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική. Το Γκοτάρντ ξεπερνά τη μήκος 53,9 χιλιομέτρων σήραγγα Σεϊκάν στη βόρεια Ιαπωνία, ως τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο, υποβιβάζοντας τη Σήραγγα 50,5 χιλιομέτρων της Μάγχης μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας στην τρίτη θέση.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Η γραμμή, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως τον Δεκέμβριο, θα δημιουργήσει ένα κύριο σιδηροδρομικό διάδρομο σε όλη την Ευρώπη από το ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ στα βόρεια, ως το ιταλικό λιμάνι της Γένοβας στη Μεσόγειο. Αναμένεται να αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς τα εμπορεύματα που μεταφέρονταν οδικώς θα μεταφέρονται πλέον μέσω του σιδηρόδρομου. "Ο κύριος λόγος για την κατασκευή της σήραγγας ήταν να μεταφέρουμε την κυκλοφορία των εμπορευμάτων από τον αυτοκινητόδρομο στα τρένα" δήλωσε ο Simon Peggs της AlpTransit Gotthard. "Οι αυτοκινητόδρομοι 'φορτώνονται' όλο και περισσότερο κάθε χρόνο και εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 οι δρόμοι θα αποκλειστούν τόσο πολύ, που κάτι έπρεπε να γίνει".

Αναμένεται ότι τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση της αποδοτικότητας του εμπορίου και τα ταξίδια θα αποσβέσουν το κόστος των 12 δις κατασκευής της σήραγγας.

Παραμένει η αλπική διαδρομή

Η νέα σήραγγα, η οποία πήρε το πράσινο φως από τις ελβετικές αρχές σε ένα εθνικό δημοψήφισμα το 1992, παρακάμπτει την γραμμή Γκοτάρντ. Αυτή η γραμμή, δημοφιλής για τους τουρίστες για την πανοραμική θέα αλλά και τους ανέμους της οροσειράς, η οποία διασχίζει 205 γέφυρες, θα συνεχίσει να λειτουργεί, λέει η ελβετική Travel System.

Δέσμευση για ασφάλεια

Περίπου 2.600 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην κατασκευή της σήραγγας, ενώ εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τις εργασίες. Περίπου 3.200 χιλιόμετρα καλωδίων χαλκού χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της σήραγγας - αρκετά για να φτάσουν από τη Μαδρίτη στη Μόσχα.

Ο CEO της AlpTransit Gotthard, Renzo Simoni, δήλωσε ότι μία από τις υλικοτεχνικές προκλήσεις του έργου ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες του αέρα εντός της σήραγγας.

"Όσο βαθύτερα προχωράς, τόσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του βράχου", είπε, προσθέτοντας ότι χωρίς κατάλληλο εξαερισμό, οι θερμοκρασίες στη σήραγγα θα μπορούσαν να φθάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου. "Έπρεπε να κρυώσουμε όλο τον αέρα στο εσωτερικό, στους 28 βαθμούς Κελσίου", είπε. "Χρειάζεται πολλή ηλεκτρική ενέργεια για να φέρουμε φρέσκο αέρα από έξω μέσα στο χώρο εργασίας".

Ισχυρίστηκε ότι η σήραγγα ήταν "10 φορές ασφαλέστερη" από το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ελβετία. "Αν κάνετε ένα ταξίδι, για παράδειγμα, από την Ζυρίχη στο Μιλάνο, το ασφαλέστερο μέρος του ταξιδιού σας θα είναι η διέλευση της σήραγγας", είπε. Η διάτρηση των δύο τελευταίων μέτρων του βράχου έγινε εν μέσω τυμπανοκρουσιών πριν από έξι χρόνια.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα