Όργιο σπατάλης 8,3 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ στήθηκε πέρυσι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με χρήματα της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του! Μπορεί η διοίκηση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων να μην είχε πέντε εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το 2011 δαπάνησε 8,3 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες υπέρογκες και εξωφρενικές υπηρεσίες. Η ελληνική οικονομική πραγματικότητα φαίνεται πως δεν έχει γίνει αντιληπτή από τη διοίκηση του ΑΠΘ (η οποία διοικεί και την Εταιρία Αξιοποίησης), αν και ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος συχνά «κραυγάζει» για τη δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η «αμαρτωλή» Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ ήρθε στην επικαιρότητα τον περασμένο Ιούλιο, μετά την αποκάλυψη ότι ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας, καθηγητής Ιωάννης Παντής, χάρισε ένα iphone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, το οποίο χρέωσε στο λογαριασμό του καταστήματος «Λογότυπος», που ανήκει στην Εταιρία Αξιοποίησης. Και μπορεί ο κ. Παντής να ισχυρίζεται πως το ακριβό κινητό δωρίστηκε στην ηθοποιό με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του «Λογότυπου», ωστόσο η κ. Δραγούμη επανειλημμένα έχει ξεκαθαρίσει πως το iphone ήταν δώρο του κ. Παντή.

Σήμερα, η διοίκηση της Εταιρίας Αξιοποίησης, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη γενική συνέλευση, δηλαδή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Θα παρουσιάσει τις δαπάνες του 2011 και θα ζητήσει την έγκρισή τους από τη γενική συνέλευση. Θα είναι μια δύσκολη μέρα, καθώς πολλά μέλη της Συγκλήτου είναι έξαλλα από τη διαχείριση και δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Ο «Ε.Τ.» έχει στην κατοχή του τη λίστα με τις δαπάνες της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ και την παρουσιάζει. Πολλές από αυτές προκαλούν ποικίλα ερωτήματα, για το πώς η διοίκηση της Εταιρίας διαχειρίστηκε τα χρήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα:

Πρώτη στη λίστα φιγουράρει δαπάνη 180.322,57 ευρώ, για «διάφορες δραστηριότητες», χωρίς πουθενά να αναφέρονται αναλυτικά ποιες είναι αυτές. Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ έλαβαν από την Εταιρία 12.567 ευρώ και 35.857 ευρώ, αντίστοιχα. Δηλαδή, πέρα από τα χρήματα που πήραν τα συγκεκριμένα τμήματα του ΑΠΘ από την κρατική επιχορήγηση, ενισχύθηκαν και με μερικές χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία της Εταιρίας. Εξωφρενικές είναι οι δαπάνες, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλλάνδρας Χαλκιδικής, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εγκαταστάσεις είχαν ανακαινιστεί πριν από λίγα χρόνια. Επιπλέον, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς δεν είναι και το πιο λογικό να δίνεις περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ για να ανακαινίσεις και να συντηρήσεις εγκαταστάσεις, στις οποίες έχει γίνει πρόσφατα λίφτινγκ.

Ο ατέλειωτος κατάλογος με τις δαπάνες της Εταιρίας περιλαμβάνει κι άλλες «περίεργες»

Keywords
Τυχαία Θέματα