Με…λοταρία η αγορά αυτοκινήτου στο Πεκίνο

Τι θα συνέβαινε αν στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, την Κίνα, κάθε κάτοικός της πραγματοποιούσε το όνειρό του να αποκτήσει το δικό του αυτοκίνητο;

Για τους σταυροφόρους της πράσινης επανάστασης σίγουρα θα ήταν ένα από τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον της Γης. Κάθε φορά που θα μάρσαρε ένα αυτοκίνητο θα… έβηχε ολόκληρος ο πλανήτης, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα χτυπούσαν κόκκινο…

Στο Πεκίνο των 20 εκατομμυρίων ψυχών, όπου μέχρι πριν από δύο δεκαετίες η πλειοψηφία των κατοίκων του κυκλοφορούσε με ποδήλατο, υπάρχουν πλέον περισσότερα από πέντε

εκατομμύρια αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα και το κυκλοφοριακό χάος.

Η κυβέρνηση ήδη από το 2011 εφαρμόζει ένα πιλοτικό σχήμα στην κινεζική πρωτεύουσα, προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των νέων αυτοκινήτων που βγαίνουν στους δρόμους. Κάθε μήνα κληρώνει 20.000 πινακίδες και τα ονόματα των χαμένων περνούν αυτόματα στην κλήρωση του επόμενου μήνα. Οι κληρωθέντες, από την άλλη, αποκτώντας πινακίδες μπορούν πλέον να προβούν στην αγορά του πρώτου τους αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με την «Daily Telegraph», την περασμένη Κυριακή ο αριθμός των ατόμων στη λίστα αναμονής ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο άτομα. Κάποιοι απελπίζονται και αναζητούν πλάγιες οδούς, ενώ κάποιοι άλλοι, μέχρι να έρθει η σειρά τους, έχουν «ροκανίσει» τα χρήματα τα οποία είχαν μαζέψει για το πρώτο τους αυτοκίνητο. Οι λιγότερο τυχεροί μπορεί να χρειασθεί να περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια, καθώς η πιθανότητα να κληρωθεί κάποιος είναι μία στις 53.

Εναλλακτικά, κάποιοι αγοράζουν πινακίδες της γειτονικής Χεμπέι, που τους επιτρέπουν να κυκλοφορούν στο Πεκίνο 20:00- 07:00 και ελεύθερα το Σαββατοκύριακο, ή νοικιάζουν πινακίδες από καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων καταβάλλοντας 3.000 γουάν το μήνα. Για τους Κινέζους κροίσους τα πράγματα είναι ευκολότερα, καθώς μπορούν να αγοράσουν μια πινακίδα στη μαύρη αγορά, καταβάλλοντας 150.000 γουάν (κάπου 19.000 ευρώ).

Σταδιακά και οι άλλες κινεζικές μητροπόλεις εξαναγκάζονται να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των νέων αυτοκινήτων, τόσο λόγω των προβλημάτων στην κυκλοφορία όσο και εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

Στην Σαγκάη το κόστος για να αποκτήσει κάποιος πινακίδες ανέρχεται σχεδόν 10.000 ευρώ, ενώ στη Γκουανγκζού μόλις τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα της λοταρίας των πινακίδων, που η πολιτεία θεωρεί ιδιαίτερα επιτυχημένο.

(Από το ΕΤ)

Keywords
Τυχαία Θέματα