Πώς θα πληρώσουμε το χαράτσι στα ακίνητα

Την αποσύνδεση του χαρατσιού στα ακίνητα από το λογαριασμό της ΔΕΗ και τη δυνατότητα πληρωμής αυτού και στις εφορίες, αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι αν ο φορολογούμενος θέλει να αποκοπεί από το λογαριασμό μπορεί να πάει στην εφορία και να πληρώσει την τρέχουσα δόση ή τυχόν ληξιπρόθεσμες. Επίσης, αν κάποιος δηλώσει αδυναμία καταβολής του τέλους στο σύνολό του, μπορεί να πάει στην εφορία, να ζητήσει αποκοπή του χαρατσιού από το λογαριασμό, να πληρώσει 50 ευρώ τουλάχιστον και τα υπόλοιπα

να βεβαιωθούν στην εφορία.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος απαιτεί να αλλάξει προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει το τέλος να έχει εξοφληθεί και η αρμόδια εφορία χορηγεί σχετική βεβαίωση την οποία παραδίδει στον φορολογούμενο.

Όταν ο φορολογούμενος δικαιούται πλήρους απαλλαγής από το χαράτσι (ανάπηροι κ.ά) υποβάλει σχετική αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρμόδια εφορία προσκομίζοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι ο φορολογούμενος δεν απαιτείται να καταβάλει κάποια δόση του τέλους όπως έγινε πέρυσι.

Ο φορολογούμενος που δικαιούται μειωμένο τέλος (άνεργοι κ.ά.) θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση επανακκαθάρισης του τέλους στην εφορία προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Στη συνέχεια εφόσον η εφορία κρίνει ότι ο φορολογούμενος δικαιούται μειωμένο τέλος  προβαίνει σε νέα εκκαθάριση του τέλους. Στη συνέχεια ο φορολογούμενος καταβάλει την τρέχουσα δόση και τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις που έχει προκύψει μετά τη νέα εκκαθάριση.

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: : Οδηγίες για τη βεβαίωση και είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε.) έτους 2012.

Με αφορµή ερωτήµατα που περιήλθαν στην υπηρεσία µας,  αναφορικά µε το θέµα, θέτουµε υπόψη σας τα κατωτέρω και παρακαλούµε για την ορθή και οµοιόµορφη εφαρµογή τους:

Με την ΠΟΛ.1056/2.3.2012 Απόφαση Υπουργού Οικονοµικών, η οποία διαβιβάσθηκε µε την ΠΟΛ.1057/2.3.2012, δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο και τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. ετών 2011 και 2012.

Περαιτέρω, σας παρέχουµε τις ακόλουθες διευκρινίσεις για την αντιµετώπιση των ζητηµάτων που ανακύπτουν κατά την διαχείριση του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012, στις ακόλουθες περιπτώσεις.

Α. Ο υπόχρεος δικαιούται πλήρους απαλλαγής.

Αν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., σύµφωνα µε το υπόδειγµα 1 της ΠΟΛ.1056/2.3.2012  Α.Υ.Ο., προσκοµίζοντας και τα αναφερόµενα σε αυτή δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αµέσως στο πρόγραµµα του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. από τον υπόχρεο.

Β.  Ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. µε µειωµένο συντελεστή.

Αν ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. µε µειωµένο συντελεστή, υποβάλει αίτηση επανεκκαθάρισης το

Keywords
Τυχαία Θέματα