Όλα παίζονται το επόμενο τριήμερο

23:08 1/2/2012 - Πηγή: Antinews

Όλα παίζονται το επόμενο τριήμερο. Αυτό είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην κυβέρνηση και αυτό επιχειρεί το Μαξίμου να επικοινωνήσει στον κόσμο ώστε να εκβιάσει τη συναίνεσή του στις απαιτήσεις της τρόικας.

Πριν από λίγο έγιναν γραπτές δηλώσεις από το IIF ότι ουσιαστικά το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν έχει κλείσει παρά τις διαρροές στην Αθήνα ότι ήταν θέμα ωρών να γίνει κάτι τέτοιο.

«Οι εποικοδομητικές

συζητήσεις για την εθελοντική ανταλλαγή χρέους συνεχίζονται καθώς προχωρούν και άλλα ζητήματα», ανέφερε η δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση το PSI, όχι γιατί δεν έχουν βρεθεί τα σημεία σύγκλισης αλλά γιατί επιχειρούν να συνδέσουν το κούρεμα με τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο.

Μέχρι το Σάββατο, πάντως, φαίνεται ότι τα πάντα θα έχουν κλείσει καθώς στο έκτακτο Γιουρογκρούπ της Δευτέρας θα πρέπει να κατατεθούν τα τελικά σχέδια και να πάρουν έγκριση.

Το σκηνικό είναι από θολό έως… παγωμένο. Ο Παπαδήμος επέστρεψε φέρνοντας τις εντολές της τρόικας και ζητώντας από τους πολιτικούς αρχηγούς να δεσμευτούν. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξει νέο συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό ώστε να επιχειρήσει να τους αποσπάσει τις υπογραφές στις δικές του (και της τρόικας) κόκκινες γραμμές.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:

Η τρόικα ζητά, με τη βοήθεια του Παπαδήμου, πλήρη εκρίζωση του μισθολογικού όπως το ξέρουμε. Βάζει στο τραπέζι κατάργηση του κατώτατου μισθού, φαίνεται να συζητά 13ο και 14ο, ζητά κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και μόνο επιχειρησιακές και ατομικές, ενώ με βάση την έκθεση της τρόικας ζητά πολύ σκληρά φορολογικά μέτρα με κυριότερα τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, τις συνεχεία αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών κ.λπ.

Η κυβέρνηση διά του κ. Παπαδήμου δε λέει όχι σε τίποτε απ’ όσα της ζητούν. Δεν έχει καμιά κόκκινη γραμμή κι απλά πιέζει να τελειώσουν όλα και σύντομα. Ή για να μην αδικούμε τον πρωθυπουργό, το… αίτημά του είναι να μην μπουν στο κούρεμα η ΕΚΤ κι αν είναι δυνατόν να την γλιτώσουν οι τράπεζες με έκδοση κοινών ομολόγων χωρίς δικαίωμα ψήφου ή με προνομιούχες.

Ο Καρατζαφέρης είναι όπου πάει ο άνεμος και οι… δημοσκοπήσεις. Όλο λέει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά δεν μας κάνει τη χάρη.

Ο Παπανδρέου, όταν δε λείπει ταξίδια κάνει φιλοσοφικές αναζητήσεις για τον σοσιαλισμό, βλέπει τα τρωτά σημεία του Μνημονίου που ο ίδιος έφερε και τελικά οι δικές του κόκκινες γραμμές έχουν χαθεί μεταξύ Καστριού και Κόστα Ρίκα.

Ο μόνος που μένει να βάλει τα όρια είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Τα μέτρα που θα διαλύσουν την οικονομία είναι η μοναδική κόκκινη γραμμή.

Όλα αυτά θα παίξουν στο πόκερ που έχει στηθεί για τις επόμενες ημέρες. Ποιος θα κάνει τη μπλόφα και ποιος θα κερδίσει την παρτίδα θα το ξέρουμε σύντομα. Ελπίζουμε να είναι ο ελληνικός λαός.

Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο του ναυαγίου. Κανείς να μην κάνει πίσω, να λήξει η υπόθεση με το PSI χωρίς συμφωνία και τα πάντα να είναι στο αέρα. Τότε δεν αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με εκλογές ακόμη

Keywords
Τυχαία Θέματα