Πώς να οδηγείτε στο χιόνι με ασφάλεια…

22:49 1/2/2012 - Πηγή: Antinews

(και λίγες συμβουλές για γρήγορους)

Ο μεγαλύτερος εχθρός όταν οδηγείς  σε χιονισμένο ή παγωμένο οδόστρωμα είναι  η υποστροφή. Η συνέπεια είναι να «χάσεις την μούρη» του αυτοκινήτου και να βγεις έκτος δρόμου.

Το λάθη που κάνουν οι περισσότεροι  είναι τρία. Την στιγμή που θα υποστρέψει το αυτοκίνητο είτε θα στρίψουν βίαια το τιμόνι, είτε  θα πατήσουν ή θα αφήσουν άγαρμπα το γκάζι.

Και στις τρεις περιπτώσεις το αυτοκίνητο θα ντεραπάρει.

Ωστόσο, αν είστε τυχεροί το αυτοκίνητό σας θα υποστεί μόνο ορισμένες γρατζουνιές. Αν είστε άτυχοι όμως και βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα εμπόδιο

π.χ. ένα δέντρο, τότε έχετε πρόβλημα.

Τι κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε την δυσάρεστη συνάντηση με το δέντρο;

Το μυστικό το κρατάνε  επτασφράγιστο εδώ και αρκετές δεκαετίες οι «Ιπτάμενοι Φινλανδοί », το οποίο έχει αποκαλυφθεί μόνο σε λίγους.

Το μυστικό λέγεται  «φρενάρισμα με το αριστερό» (left foot braking).

Είμαι σίγουρος ότι το έχετε ξανακούσει ή διαβάσει, από διάφορους Έλληνες ειδήμονες του ειδικού τύπου, οι οποίοι επειδή τους πήγε βόλτα ο Loeb ή ο Latvala νομίζουν ότι έμαθαν την τέχνη του left foot braking.

Καταρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το left foot braking δεν εφαρμόζεται αποκλειστικά στην αγωνιστική οδήγηση, όπως υποστηρίζουν αρκετοί εκ των ειδημόνων.

Επί της ουσίας είναι μια τεχνική που μειώνει τις πιθανότητες ντεραπαρίσματος, ιδιαίτερα σε γλιστερά οδοστρώματα.

Εφαρμογή του left foot braking σε συμβατικό αυτοκίνητο

Το πιο δύσκολο κομμάτι της εφαρμογής του φρεναρίσματος με το αριστερό πόδι, είναι ο έλεγχος της δύναμης που χρησιμοποιούμε όταν πατάμε το πεντάλ του φρένου.

Επειδή το πόδι είναι συνηθισμένο να πατάει με δύναμη το πεντάλ του συμπλέκτη, αν επιχειρήσουμε να πατήσουμε το πεντάλ του φρένου με την ίδια δύναμη το πιθανότερο είναι να ακινητοποιηθεί απότομα το αυτοκίνητο.

Η λύση είναι απλή. Ακουμπάμε το τακούνι στο πάτωμα και αυτομάτως μειώνεται  η δύναμη που ασκείται με το αριστερό πόδι και γίνεται ανάλογη με αυτή που ασκείται με  το δεξί πόδι όταν πατάμε  το γκάζι. Δηλαδή μηδαμινή.

(Δείτε πρώτα στο βίντεο τα πόδια του Colin McRay)

Μετά τα πράγματα γίνονται πιο απλά.

Για να μην υποστρέψει το αυτοκίνητο, όταν βρισκόμαστε στην είσοδο της στροφής κρατάμε σταθερό γκάζι και ταυτόχρονα φρενάρουμε με το αριστερό, ενώ την ίδια στιγμή στρίβουμε απαλά το τιμόνι.

Η ουσία είναι να κρατάμε το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου μέσα στην στροφή. Έτσι, το αυτοκίνητο θα κρατήσει σταθερή πορεία και θα βγούμε από την στροφή ασφαλείς.

Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται ανάλογα σε όλους τους διαφορετικούς τύπους κίνησης των αυτοκινήτων (μπροστά, πίσω, 4Χ4).

Επισημαίνεται, ότι η ταχύτητα του οχήματος θα πρέπει να διατηρείται χαμηλή, διότι οι πλειοψηφία των ερασιτεχνών οδηγών δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν το αυτοκίνητο στις υψηλές ταχύτητες.

Επίσης, υπάρχει περίπτωση να χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου όταν κινιόμαστε ακόμα και στην ευθεία.

Και

Keywords
Τυχαία Θέματα