Οι πολίτες «στριμώχνουν» τον Τσίπρα για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που ξεκίνησε από την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή και πολιτών ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της. Ο Τσίπρας, θέλοντας να δώσει «αέρα» δημοκρατίας και να πει ότι και ο λαός μπορεί να αποφασίζει για τόσο κρίσιμα ζητήματα, έδωσε τη δυνατότητα σε πολίτες να καταθέτουν τις απόψεις τους. Στα συμπεράσματα που βγήκαν όμως, υπάρχουν και κάποια που σίγουρα δεν θα αρέσουν στο Μαξίμου γιατί του

χαλάνε τη σούπα.

Για παράδειγμα οι πολίτες ζητούν, την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και παράλληλα η διαδικασία να μην οδηγεί σε γενικές εκλογές. Αντιθέτως,η επιστημονική κοινότητα δεν συμφωνεί με τις απόψεις των πολιτών. Προφανώς πρόκειται για διορισμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ «ειδικούς» που έχουν την άποψή τους.

Γενικότερα, τα βασικά συμπεράσματα είναι:

-Για τη Βουλή: Οι απόψεις συγκλίνουν στην ιδέα περιορισμού των θητειών των βουλευτών. Διαπιστώνεται επίσης ισχυρή συμφωνία στην ανάγκη περιορισμού των βουλευτικών ασυλιών.

-Για τα πολιτικά κόμματα: Η διαφάνεια στη λειτουργία των πολιτικών φορέων όπως και οι περιορισμοί χρηματοδότησης από ιδιώτες είναι δύο ισχυρές απόψεις.

-Για τις Ανεξάρτητες Αρχές: Διατυπώνονται έντονες όσο και σοβαρές επιφυλάξεις για το ρόλο, τη λειτουργία και τον τρόπο εκλογής των μη συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών.

-Για τα δημοψηφίσματα: Στο θέμα αυτό συναντά κανείς ισχυρές επιφυλάξεις στην επιστημονική κοινότητα. Στον αντίποδα οι πολίτες είναι ανοιχτοί σε προτάσεις «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας».

-Για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας: Διατυπώθηκε μεγάλος προβληματισμός -αντιρρήσεις για την αναθεώρηση των 'Αρθρων 3 και 13. Σοβαρές προτάσεις κατατέθηκαν από πολίτες, επιστημονικούς φορείς αλλά και μέρος της εκκλησίας για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, αλλά όχι για χωρισμό πάντως.

-Για τη Δικαιοσύνη: Υπήρξαν προτάσεις για «αυτοδιοίκητο» και συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελική επιλογή.

-Για τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου: Έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις για την εισαγωγή του θεσμού τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από την πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν.

-Το τελευταίο θέμα που τέθηκε είναι το επονομαζόμενο «Οικονομικό Σύνταγμα». Μέρος του επιχειρηματικού κόσμου και ορισμένοι επιστημονικοί φορείς τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κατατέθηκαν ισχυρές προτάσεις από κοινωνικούς φορείς και κινήματα για τη συνταγματική αναγνώριση της αρχής της κοινωνικής αλληλεγγύης και του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας.

Τι θα κάνει, λοιπόν, η κυβέρνηση; Θα τολμήσει να προτείνει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές; Γιατί αν το κάνει αυτό χάνει την όποια ελπίδα έχει να επανέλθει στα πράγματα. Μην ξεχνάμε ότι το σχέδιο του Τσίπρα, εφόσον χάσει τις εκλογές με ένα αξιοπρεπές ποσοστό, είναι να οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο με αφορμή την εκλογή του διαδόχου του Παυλόπουλου στα τέλη του 2019, αρχές του 2020.

Τι θα κάνει, επομένως; Έχει τα κότσια να πράξει αυτό που θέλει ο κόσμος; Έχει τα κότσια να πάει σε εκλογή προέδρου από το λαό; Έχει την τόλμη ο κ. Τσίπρας να περιορίσει τη θητεία των βουλευτών; Έχει την πυγμή και την αποφασιστικότητα να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας;

Η ΝΔ είναι ανοικτή σε πολλά ζητήματα αλλαγής του Συντάγματος, κι έτσι πρέπει να είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα. Το πρόβλημα το έχει ο Τσίπρας και αυτοί που σχεδιάζουν πώς θα οδηγήσουν ξανά τη χώρα σε ακυβερνησία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα