Σκηνές Αποκάλυψης στο Χιούστον από τον «Χάρβεϊ»

Τη μεγαλύτερη καταστροφή από φυσικά φαινόμενα αντιμετωπίζει η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, το Χιούστον, μετά την βιβλική καταστροφή και τις πλημμύρες από τον τυφώνα Χάρβεϊ. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, η υψηλή στάθμη των νερών εμποδίζει την πρόσβαση των κατοίκων στα σπίτια τους και οι αρχές κάνουν έκκληση προς τους ιδιοκτήτες σκαφών να συνεισφέρουν στην τεράστια επιχείρηση διάσωσης.

Το σκηνικό θύμισε σε πολλούς τη Λουιζιάνα το 2005 μετά τον τυφώνα Κατρίνα, με πολλούς να διασώζονται

από τις στέγες των σπιτιών τους. Το χάος που προκλήθηκε από τα ερείπια του τυφώνα Χάρβεϊ εξαπλώθηκε σε ένα μεγάλο κομμάτι του Τέξας και πιο εμφανώς σε αυτή τη μητροπολιτική περιοχή των 6,6 εκατομμυρίων που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει μεγάλες καταιγίδες, αλλά ποτέ δεν έχει αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο.

Η καταιγίδα, η οποία έφτασε τα ξημερώματα της Παρασκευή ως τυφώνας της κατηγορίας 4, έχει αφήσει μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους νεκρούς, πολλούς τραυματίες αμέτρητα σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυρισμένα ή κατεστραμμένα. Ακόμα και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία φάνηκε συγκλονισμένη από το μέγεθος της καταστροφής.
"Η εκδήλωση αυτή είναι πρωτοφανής και όλες οι επιπτώσεις είναι άγνωστες και πέρα από οτιδήποτε έχουμε βιώσει", δήλωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία την Κυριακή μέσω Twitter. "Ακολουθήστε τις εντολές των αξιωματούχων για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια", παρότρυνε τους κατοίκους.

Την Κυριακή το πρωί, ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τάρνερ δήλωσε ότι "οι περισσότερες μεγάλες οδικές αρτηρίες και οι κεντρικοί δρόμοι ήταν αδιαπέραστοι". Προέτρεψε επίσης όσους δεν κινδυνεύει η ζωή τους να αποφύγουν να ζητήσουν τη βοήθεια της άμεσης δράσης, σημειώνοντας ότι οι υπάλληλοι είχαν ήδη λάβει περισσότερες από 2.000 κλήσεις διάσωσης μόνο το πρωί της Κυριακής. Μερικοί άνθρωποι δημοσίευσαν τις διευθύνσεις των πλημμυρισμένων σπιτιών τους στο Twitter και στο Facebook, με φωτογραφίες των βυθισμένων επίπλων ή των οικογενειών τους να στέκονται στις στέγες, προσπαθώντας να προσελκύσουν την προσοχή των πληρωμάτων διάσωσης.

Για ένα τεράστιο κομμάτι του νοτιοανατολικού Τέξας, μπορεί να υπάρχουν ακόμα περισσότερα προβλήματα στις επόμενες μέρες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι η καταιγίδα αναμένεται να παραμείνει για αρκετές ημέρες, προβλέποντας ισχυρές βροχοπτώσεις μέχρι την Παρασκευή.

Η καταιγίδα έπληξε επίσης βασικές περιοχές για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών και προκάλεσε ήδη κάποια διακοπή της παραγωγής. Η Exxon Mobil, για παράδειγμα, δήλωσε στην ιστοσελίδα της την Κυριακή ότι διέκοψε τις εργασίες στο τεράστιο συγκρότημα διύλισης και πετροχημικών Baytown λόγω πλημμυρών, ενώ η έντονη βροχή ώθησε την Royal Dutch Shell να κλείσει μια μεγάλη μονάδα διύλισης στο Deer Park. Η Shell, μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε ότι έκλεισε δύο υπεράκτιες πλατφόρμες παραγωγής, τις Perdido και Enchilada Salsa, και τις εκκένωσε από τους εργαζομένους. Ωστόσο, ο κόλπος παράγει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πιθανό ο αντίκτυπος στις τιμές και στον ενεργειακό εφοδιασμό να περιορίζεται από τα σημαντικά αποθέματα διαθέσιμου πετρελαίου και βενζίνης που είναι διαθέσιμα, λόγω μιας μακράς περιόδου έκρηξης της παγκόσμιας παραγωγής.

Μακροπρόθεσμα, το Τέξας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια μαζική προσπάθεια ανασυγκρότησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να επηρεάσει μια γενιά - και αυτό που είναι βέβαιο ότι θα είναι μια αποθαρρυντική και μερικές φορές καταθλιπτική εποχή πολιτικής αντιπαράθεσης, γραφειοκρατίας και ασφαλιστικών εταιρειών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποσχέθηκε μια δυναμική αντίδραση, με 5.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους - συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ακτοφυλακής, της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και του Τμήματος Γεωργίας - στο χώρο του Τέξας και της Λουιζιάνα, για να βοηθήσουν τους κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους.

Για τον Πρόεδρο Τραμπ, η καταιγίδα είναι η πρώτη εσωτερική καταστροφή που δοκιμάζει τις ικανότητες της διοίκησής του. Την Κυριακή, μετά από απανωτά tweets, ο πρόεδρος έγραψε: "Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε μεγάλο δυναμικό στο έδαφος". Σε ένα άλλο tweet, υποσχέθηκε να επισκεφθεί το Τέξας "μόλις το ταξίδι μπορεί να γίνει χωρίς να προκαλέσει αναστάτωση". Στη ρητορική του υποβόσκει πάντα το πλήγμα που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα πριν από 12 χρόνια στην κυβέρνηση Τζορτζ Μπους.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα