Οι νεοδημοκράτες δεν είναι πρόβατα

Τα όσα συμβαίνουν στη ΝΔ με την αδυναμία επί δύο ημέρες να δώσουν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών περιγράφονται σε έναν τίτλο εφημερίδας: «Στο Βιλαμπάχο ακόμη μετράνε».

Για ακόμη μια φορά το κόμμα κατάφερε να εξευτελιστεί και ο Γιάννης Τραγάκης πήρε τον τίτλο του «faxoβοσκού». Κυνηγά τα fax δύο ημέρες από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες.

Αλλά, όπως έχουμε ξαναπεί, η ιλαροτραγωδία με τις εκλογές

είναι το λιγότερο που συμβαίνει. Θα πρέπει να απασχολήσουν πολλά περισσότερα την παράταξη στην πορεία προς τον δεύτερο γύρο.

Για παράδειγμα τι θα ψηφίσουν οι... Τζιτζικωστικοί; Οι βουλευτές που πήγαν μαζί του και τον στήριξαν ποιον θα επιλέξουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότεροι είναι... Σαμαρικοί, ενώ η σύγκρουση με τον Μεϊμαράκη ήταν πολύ σκληρή τις προηγούμενες ημέρες;

Το μεγάλο δίλημμα είναι τι θα κάνουν όλοι αυτοί και ποιον θα στηρίξουν. Είναι δεδομένο ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν θα εκδηλώσει την προτίμησή του διατηρώντας την ουδετερότητα που κράτησε από την αρχή.

Είναι επίσης δεδομένο ότι ο Γεωργιάδης έχει πει ότι θα στηρίξει Μητσοτάκη εκτιμώντας ότι παρά τις διαφωνίες που έχει μαζί του, μπορεί να ανανεώσει την παράταξη, καλύτερα από τον Βαγγέλα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Μεγάλος Στοχαστής της Ραφήνας θα ξαναστηρίξει το... «πουλέν» του γιατί έτσι μπορεί να ελέγχει την ιδιοκτησία του και να κάνει παιχνίδια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει, ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα της Νέας Δημοκρατίας που θα πρέπει να αποφασίσει που θα αφήσει τις τύχες του κόμματος. Είναι η κρίσιμη μάχη που θα δώσει τη νίκη στον Μεϊμαράκη ή τον Μητσοτάκη, δεδομένο ότι οι 8 -10 μονάδες διαφορά είναι αναστρέψιμες και μπορεί ο δεύτερος να γίνει πρώτος.

Εδώ θα πρέπει να πούμε το εξής: Ο Μεϊμαράκης είχε στον πρώτο γύρο όλο το κόμμα μαζί του. Τους μηχανισμούς, τις οργανώσεις, την Ντόρα και βεβαίως τον «ιδιοκτήτη» του κόμματος Κώστα Καραμανλή ο οποίος έχει υψηλή δημοφιλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βόρεια Ελλάδα ο Μεϊμαράκης σάρωσε γιατί ήταν η θέληση του... μεγάλου Χατμάνου της παράταξης.

Επομένως, το 40% που πήρε ο Βαγγέλας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακό με αυτά τα δεδομένα. Όταν όλοι είναι μαζί σου, όταν είσαι ήδη ο πρόεδρος του κόμματος κι όταν παίζεις στα δάχτυλα τα οργανωτικά, μάλλον αποτυχημένος θα πρέπει να αισθάνεσαι.

Κι ούτε τον καθιστά πανίσχυρο στο β΄ γύρο. Αντιθέτως το 30% που πήρε ο Μητσοτάκης και κυρίως τα ποσοστά των δύο τελευταίων είναι αυτά που θα κρίνουν τον νικητή.

Το μεγάλο δίλημμα λοιπόν των νεοδημοκρατών, ακόμη και αυτών που δεν έχουν ιδεολογική συγγένεια με τον Μεϊμαράκη και τον Μητσοτάκη είναι μεγάλο. Όμως, πέραν της ψήφου συνείδησης των ψηφοφόρων οι οποίοι θα κρίνουν το... μη χείρον βέλτιστον, πρέπει να καταλάβουν όλοι τι θα σημάνει για τη ΝΔ η μία ή η άλλη επιλογή. Αν θεωρούν ότι ο Μεϊμαράκης θα ανανεώσει τη ΝΔ ας τον ψηφίσουν, αν εκτιμούν ότι ο Μητσοτάκης θα δώσει νέα πνοή ας τον κάνουν αρχηγό. Η θέση του Antinews είναι ότι το κόμμα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός «βοσκού» και οι νεοδημοκράτες δεν είναι πρόβατα. Πρέπει να ψηφίσουν αυτόν που πιστεύουν ότι μπορεί να φέρει την «άνοιξη» στη ΝΔ κι όχι το τέλμα, τον συμβιβασμό και την ισοπέδωση.

Η ΝΔ είναι ένα δεξιό κόμμα, με διακριτές γραμμές, με θέσεις και με ιδεολογία διαφορετική από τους άλλους. Δεν μπορεί κάποιοι να το καταντήσουν ένα κόμμα «νερουλό», ένας πολιτικός «χυλός» που δεν θα ξέρει τι θέλει. Που θα άγεται και θα φέρεται από τα νομοσχέδια του Τσίπρα τύπου «σύμφωνο συμβίωσης» και δεν θα έχει μια σταθερή γραμμή.

Καλή η συναίνεση. Καλός ο γόνιμος διάλογος και κατασίγαση των πολιτικών παθών. Όμως, δεν μπορεί να πέσουν οι διαχωριστικές γραμμές. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα