Bloomberg: Όχι κ. Τσίπρα, η Ισπανία δεν απέρριψε τη λιτότητα

Ο δημοσιογράφος Marc Champion απαντά στη θριαμβολογία Τσίπρα για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία.

Μετά το κατακερματισμένο εκλογικό αποτέλεσμα της Ισπανίας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που υποστήριξαν ότι κατανοούν τι συνέβη: Ήταν, έγραψε, μια ήττα για τη λιτότητα. Δεν είμαι σίγουρος τι

ήταν, αλλά δεν ήταν αυτό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και έδρες, αλλά έχασε την πλειοψηφία. Αλλά στο διαγωνισμό μεταξύ των δύο νεοσύστατων κομμάτων - του αριστερού Podemos και του φιλικού προς τις επιχειρήσεις Ciudadanos - το Podemos ήταν αυτό που αναδείχθηκε ραγδαία στις δημοσκοπήσεις κατά την τελευταία εβδομάδα, ενώ το Ciudadanos υποχώρησε.

Δεν υπάρχει πλέον κανένας προφανής συνδυασμός διαθέσιμος για να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού - το δικομματικό σύστημα της Ισπανίας είναι κατακερματισμένο. Ο Ραχόι θα κάνει την πρώτη προσπάθεια, αλλά χωρίς την υποστήριξη της βασικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλιστών είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς μπορεί να πετύχει.

Για τον Τσίπρα, όμως, ήταν αρκετό ότι το Podemos τα πήγε τόσο καλά, με 20 τοις εκατό των ψήφων, για να υποστηρίξει ότι οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν απλώς να συνδυάσουν ένα ετερόκλητο πλήρωμα λαϊκιστικών και εθνικιστικών κομμάτων για να κυβερνήσουν. Ας αφήσουμε κατά μέρος για μια στιγμή το ερώτημα αν η λιτότητα νικήθηκε στην Ελλάδα (ο Τσίπρας σήμερα εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές λιτότητας που κάποτε πολέμησε). Δεν υπήρχε τέτοιος θρίαμβος στην Ισπανία.

Από τα τέσσερα κύρια κόμματα που προέκυψαν από τις εκλογές της Κυριακής, τα τρία είναι υπέρ της διατήρησης των περιορισμών των δαπανών της ευρωζώνης και της αποφυγής απαιτήσεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ένταξη της Ισπανίας στο κοινό νόμισμα. Τα τρία αυτά κόμματα περιλαμβάνουν τους παραδοσιακούς Σοσιαλιστές, και μαζί κέρδισαν 253 από τις 350 έδρες στο κοινοβούλιο. Το Podemos, το μόνο από τα τέσσερα πρώτα κόμματα που θα εξετάσει αν θα ακολουθήσει τα βήματα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε 69 έδρες.

Επιπλέον, ακόμη και το Podemos έκανε ηπιότερη τη ρητορική του πρόσφατα, για να αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι περίεργο: η αντι-λιτότητα του Τσίπρα μετέτρεψε την ελληνική ανάκαμψη και επιστροφή στις πιστωτικές αγορές το 2014 σε μια εκ νέου χρεοκοπία της οικονομίας και σε δική του συνθηκολόγηση το 2015.

Οι Έλληνες θαύμαζαν την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους Γερμανούς. Ο Τσίπρας κέρδισε την επανεκλογή του βάσει αυτού. Αλλά ήταν μια εμπειρία που κανένα λογικό έθνος δεν θα θέλει να επαναλάβει.

Με μια οικονομία που αναπτύσσεται περισσότερο από 3 τοις εκατό και την ανεργία να μειώνεται σταδιακά, η Ισπανία έχει ακόμα περισσότερα να χάσει από ένα τέτοιο πείραμα, απ' ότι η Ελλάδα. Αν το Podemos καταλήξει στην κυβέρνηση, ας ελπίσουμε ότι θα προσπεράσει την άκαρπη σταυροφορία κατά των μέτρων λιτότητας του Τσίπρα και θα φτάσει κατ 'ευθείαν στο μέρος όπου ο Έλληνας ηγέτης συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να συνεργαστεί με τους πιστωτές, με τους καλύτερους όρους που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί. Οι Ισπανοί γνωρίζουν τον Δον Κιχώτη τους.

bloombergview.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα