Πάνω από ένα εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες στην Ευρώπη το 2015

Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη από την ξηρά και τη θάλασσα παράνομα φέτος έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Αυτό αντιπροσωπεύει μια τετραπλή αύξηση σε σχέση με το σύνολο πέρυσι. Οι περισσότεροι πέρασαν από τη θάλασσα, με πιο πολλούς από 800.000 να έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία στην Ελλάδα. Επίσης, οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο ΔΟΜ αναφέρει ότι 3.695 μετανάστες πνίγηκαν

φέτος ή παραμένουν αγνοούμενοι. Η τεράστια εισροή μεταναστών έχει προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αντιπαλότητες εντός της ΕΕ, με ορισμένες χώρες μέσα στη ζώνη Σένγκεν να έχουν υψώσει φράχτες και την εκ νέου επιβολή ελέγχων στα σύνορα. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία προσέφυγαν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για να αμφισβητήσουν τα σχέδια της ΕΕ να μοιραστούν οι αιτούντες άσυλο σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

«Πρέπει να δράσουμε»

Ο αριθμός των μεταναστών ξεπέρασε το συμβολικό ορόσημο τη Δευτέρα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά τους 1.006.000.

Ενδείξεις μέσω έξι εθνών της ΕΕ - Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρο- καλύπτονται στην έκθεση.

Η Επιτροπή διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Οι μισοί από τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο ήταν από τη Συρία, το 20% ήταν από το Αφγανιστάν και το 7% από το Ιράκ

• Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους - 2.889 - έκαναν το θαλάσσιο ταξίδι μεταξύ Βορείου Αφρικής και Ιταλίας, ενώ περισσότερα από 700 έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο πηγαίνοντας προς την Ελλάδα από την Τουρκία

• Μόνο το 3,5% των μεταναστών έκανε το ταξίδι μέσω ξηράς προς την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία μέσω Τουρκίας.

Ο ΔΟΜ συγκεντρώνει τα στατιστικά στοιχεία από τις καταγραφές, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις δικές του καταγραφές. Ο Γενικός διευθυντής του, William Lacy Swing, είπε ότι δεν αρκεί μόνο να μετράμε ακριβώς τα στοιχεία. "Πρέπει επίσης να δράσουμε", είπε. "Η μετανάστευση πρέπει να είναι νόμιμη, ασφαλής για όλους -τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για τις χώρες που θα γίνουν το νέο σπίτι τους". Μια κοινή δήλωση ΔΟΜ και UNHCR ανέφερε ότι μια "πιο συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση" άρχιζε να παίρνει μορφή.

Ωστόσο, είπε ότι περισσότερα έπρεπε να γίνουν για να βελτιωθούν οι όροι υποδοχής, διαμονής και καταγραφής και για να εντοπίσουν εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις για την προστασία των προσφύγων. Η επικεφαλής της εκστρατείας Save the Children, Kirsty McNeill, δήλωσε: "Αυτή είναι μια δοκιμασία του ευρωπαϊκού ιδεώδους μας. Όταν τα παιδιά πεθαίνουν στο κατώφλι μας πρέπει να αναλάβουμε πιο τολμηρή δράση. Δεν μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα..."

Ενίσχυση του Frontex

Η ΕΕ συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού της Frontex στην Ελλάδα, ένα βασικό σημείο άφιξης. Μόνο η Γερμανία έχει λάβει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το τρέχον έτος, αν και πολλοί ήταν ήδη στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Η ΠΓΔΜ αρνείται πλέον να επιτρέπει σε όποιον δεν προέρχεται από μια εμπόλεμη ζώνη να περνά τα σύνορά της.

Μια έκθεση του ΟΗΕ, επίσης, την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο "θα ξεπεράσει κατά πολύ" τα 60 εκατομμύρια φέτος.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα