Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι απαγόρευσε τα Χριστούγεννα!

Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι ανακοίνωσε ότι όποιος γιορτάσει παράνομα τα Χριστούγεννα μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Η συντηρητική μουσουλμανική χώρα στο νησί Βόρνεο δήλωσε ότι η τιμωρία θα ισχύει για όποιον βρεθεί να στέλνει εορταστικές ευχές - ή να φορά αγιοβασιλιάτικα καπέλα.

Οι μη-μουσουλμάνοι μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα

- αλλά πρέπει να το πράξουν μόνο εντός των κοινοτήτων τους και αφού πρώτα προειδοποιήσουν τις αρχές. Τουλάχιστον το 65 τοις εκατό από τους 420.000 κατοίκους της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας είναι μουσουλμάνοι. Το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέφερε σε δήλωσή του: "Αυτά τα μέτρα επιβολής... έχουν σκοπό να ελέγξουν την πράξη του εορτασμού των Χριστουγέννων υπερβολικά και ανοιχτά, η οποία θα μπορούσε να βλάψει τις πεποιθήσεις της μουσουλμανικής κοινότητας".

Σε μια προειδοποίηση προς τους μουσουλμάνους νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα ιμάμηδων προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε γιορτή "που δεν σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με το Ισλάμ" θα μπορούσε να οδηγήσει σε "απομίμηση" και εν αγνοία τους να βλάψει την "πίστη" των Μουσουλμάνων. "Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, μουσουλμάνοι που ακολουθούν πράξεις όπως το να χρησιμοποιούν θρησκευτικά σύμβολα όπως ο σταυρός, να ανάβουν κεριά, να φτιάχνουν χριστουγεννιάτικα δέντρα και να τραγουδούν θρησκευτικά τραγούδια, ή να στέλνουν Χριστουγεννιάτικες ευχές […]είναι κατά της ισλαμικής πίστης" δήλωσαν οι ιμάμηδες, σύμφωνα με τη σχετικά ανακοίνωση.

Κάποιοι κάτοικοι του Μπρουνέι πάντως απέρριψαν την απαγόρευση, με την ανάρτηση χριστουγεννιάτικων φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το hashtag #MyTreedom. Το Μπρουνέι, πρώην βρετανικό προτεκτοράτο, λειτουργεί ως μία απολυταρχική μουσουλμανική μοναρχία υπό τον Σουλτάνο, Χασανάλ Μπολκιάχ. Η πολιτική δυσαρέσκεια είναι περιορισμένη λόγω του υψηλού βιοτικού επιπέδου και της δωρεάν εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, παρόλο που τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν επικριθεί για υπερβολές του τρόπου ζωής τους. Ο Μάικλ Τζάκσον, ο αείμνηστος ποπ-σταρ, φέρεται να πήρε πάνω από 10 εκατ. λίρες για να δώσει μια συναυλία στο Μπρουνέι το 1996, για την 50ή επέτειο του σουλτάνου.

Πέρυσι, ο σουλτάνος προκάλεσε διαμάχες με την εισαγωγή του νόμους της Σαρία, που επιτρέπει τιμωρίες όπως ο λιθοβολισμός, το μαστίγωμα και ο ακρωτηριασμός. Η πολιτική αυτή προκάλεσε το μποϊκοτάζ διασημοτήτων (όπως ο Στίβεν Φράι, η Στέλα Μακ Κάρτνεϊ και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον) στην αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων που ανήκουν στον Σουλτάνο.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα