Οι αγορές “αδειάζουν” τη συμφωνία …

… και επιμένουν για  παρέμβαση της ΕΚΤ και ευρωομόλογο

Σήμερα τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις αγορές. Μπορεί η ημέρα να ξεκίνησε ελπίδοφόρα καθώς τα χρηματιστήρια  της Ασίας αντέδρασαν  θετικά στην  συμφωνία  της 9ης Δεκεμβρίου, όμως λίγο αργότερα ήρθε η ανακοίνωση του οίκου Moody’s  και επανέφερε τον προβληματισμό. Ο Moody’s, όπως και  η Standard & Poor’s την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύουν με υποβάθμιση εξαιτίας της αδυναμίας αντιμετώπισης της κρίσης «με αποφασιστικά

μέτρα».

Κοινή διαπίστωση: οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις και όχι τις αιτίες των προβλημάτων.

Ενδεικτικές  είναι  οι απόψεις των περισσότερων ξένων ΜΜΕ, που επηρεάζουν τις οικονομικές εξελίξεις.
Το  Bloomberg  αναφέρει ότι  «η δημοσιονομική συμφωνία της Ευρώπης πιθανόν να λύσει την επόμενη κρίση αλλά όχι την παρούσα». 

Το  Reuters  υπογραμμίζει ότι η «συμφωνία  απαιτεί σχοινοτενείς διαδικασίες» έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια, αλλά στο μεταξύ το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας θα αυξάνεται προκαλώντας τριγμούς στα θεμέλια του ευρώ.» 

Η γαλλική «Les Echos» σημειώνει ότι «το όνειρο της ομοσπονδιακής Ευρώπης προς όφελος των λαών της θάφτηκε οριστικά στις 9 Δεκεμβρίου και μαζί με αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων».

H Le Monde  επισημαίνει ότι : «Οι χώρες της ευρωζώνης οδεύουν ολοταχώς προς ύφεση.  Η Γερμανία δεν θα αποφύγει  τη συρρίκνωση του ΑΕΠ» τους επόμενους μήνες και ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 0,1% το 2012.» 

Το Associated Press  θέτει το καταλυτικό ερώτημα: «πώς λοιπόν θα βρουν οι ευρωπαϊκές χώρες τα χρήματα για να ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης;»

Που οφείλεται αυτός  ο προβληματισμός:

Πρώτον: στο γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζεται δραστικά η μεγέθυνση του δημόσιου χρέους.

 Δεύτερον: οι ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν να θεωρούν ότι υπάρχει μόνο  «κρίση χρέους» , ενώ στην ουσία υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και ανάπτυξης της ευρωζώνης.»

Τρίτον: η παρατεινόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά στα χρέη της Ελλάδας, αλλά και ισχυρότερων οικονομιών όπως η Ιταλία.

Τέταρτον: η ανησυχία που προκαλεί  η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πέμπτον: οι  «τεχνικής φύσεως» ασάφειες  συντηρούν  την  αβεβαιότητα. «Το πώς ακριβώς θα επιβάλλονται και ποιες θα είναι οι αυτόματες κυρώσεις για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες παραμένει αδιευκρίνιστο»,  σημειώνει το Bloomberg.

Έκτον: ο γερμανικής έμπνευσης «χρυσός κανόνας» για τη μείωση του ελλείμματος  είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος που ακόμα και αν κατοχυρωθεί συνταγματικώς  είναι  απίθανο να εφαρμοστεί. Μερικοί μάλιστα αμφισβητούν ακόμα και τη χρησιμότητα ενός τέτοιου κανόνα.

Τι  θέλουν αγορές  για να ηρεμήσουν;

Bloomberg: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ευρωομόλογο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των αγορών».

Wall Street Journal: ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης αλλά και πιο ενεργό ρόλο τη

Keywords
Τυχαία Θέματα