Ο Ομπάμα επανέρχεται στην Ευρώπη να πιέσει για την Ουκρανία

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να συναντηθεί στην Πολωνία, την Τετάρτη, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας, ο μεγιστάνας της σοκολάτας, Πέτρο Ποροσένκο, που διακηρύσσει ότι θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει την «εκκαθάριση» της ανατολικής Ουκρανίας από τους «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί τους ρωσόφιλους αυτονομιστές. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη μέσα σε περίπου δύο μήνες, κάτι που ερμηνεύεται από αναλυτές ως προσπάθεια του

Λευκού Οίκου να καλλιεργήσει ένα πιο «μαχητικό ρεύμα» υποστήριξης των αμερικανικών θέσεων απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία και κυρίως απέναντι στη Ρωσία. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκτιμάται ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση, κυρίως από τις λεγόμενες «παλιές» χώρες της ΕΕ και όχι από τις νεοεισαχθείσες, που εξαρχής είχαν πολύ στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ από ό,τι με την ΕΕ, δεν είναι αρκετή «ισχυρή».

Αν και επισήμως η νέα επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου που, με βάση όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, θα επισκεφτεί την Πολωνία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, σχετίζεται μόνο με την παροχή διπλωματικής και «ψυχολογικής» στήριξης προς τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην ανατολική Ευρώπη, είναι προφανές και από την επιλογή των σταθμών της ότι δεν είναι έτσι. Ο Ομπάμα αναμένεται να επαναλάβει τις πιέσεις προς την ΕΕ για σκληρότερες κυρώσεις, για μείωση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία και κυρίως για σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ως αντιπρόταση θα επαναλάβει, τουλάχιστον με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, όσα είπε και την άλλη φορά: την επιτάχυνση της υπογραφής της συμφωνίας Διατλαντικού Εμπορίου που έχει προκαλέσει ήδη τεράστιες αντιδράσεις και την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων ενεργειακής τροφοδοσίας, οι οποίοι δεν είναι διαθέσιμοι προς το παρόν και το κυριότερο είναι πολύ πιο ακριβοί για την ΕΕ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρόταση για μεταφορά υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ με τάνκερ, η οποία «τινάζει» κυριολεκτικά την «μπάνκα στον αέρα».

Αυτές οι πιέσεις θα ασκηθούν, φυσικά, κυρίως στη στάση του στις Βρυξέλλες. Προφανώς, επίσης, στη Γαλλία στο επίκεντρο των συναντήσεών του θα βρεθεί η συμφωνία πώλησης δύο πολεμικών υπερσύγχρονων πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία, για της οποίας την ακύρωση η Ουάσινγκτον πιέζει ασφυκτικά. Δεν αποκλείεται διόλου βέβαια ο Ομπάμα να συζητήσει και το ενδεχόμενο εξαγοράς του γαλλικού κολοσσού ενέργειας και μεταφορών από την General Electric, καθώς η προοπτική έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Γαλλία που κατέληξαν σε παρέμβαση της κυβέρνησης που ζήτησε να κατατεθούν και άλλες προτάσεις (με τη Siemens να ετοιμάζει τη δική της). Η ιδέα του να περάσει, ουσιαστικά, σε αμερικανικά χέρια η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μεταφορές και να μείνει η Ευρώπη εξαρτώμενη από τις ΗΠΑ για τον συγκεκριμένο τομέα δεν ενθουσίασε το Παρίσι αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τέλος, δεν μπορεί να μην επισημάνει κανείς και πάλι το ρόλο της Πολωνίας που έρχεται τώρα να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση Ομπάμα – Ποροσένκο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Η πολωνική ηγεσία υπό τον πρωθυπουργό Τουσκ ήταν από τις πρώτες που στήριξαν απροκάλυπτα τις διαδηλώσεις στην πλατεία Μαϊντάν και δεν κουράστηκε να απευθύνει εκκλήσεις για ευρωπαϊκή και αμερικανική παρέμβαση. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι συμμετείχε στην ευρωπαϊκή τρόικα που μετέβη στο Κίεβο για να κλείσει την συμφωνία με τον ανατραπέντα Γιανουκόβιτς, και ήταν ο πρώτος που χαιρέτησε την καταπάτησή της από τις δυνάμεις της Μαϊντάν. Ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ η Πολωνία ζήτησε ν’ αναπτυχθούν ακόμη περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφός της , κάλεσε ακόμη και σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και ζητά να παραμεριστεί οριστικά η συμφωνία συνεργασίας Ρωσίας-ΝΑΤΟ που αναφέρει ότι η Συμμαχία δεν θα αναπτύξει στρατεύματα σε χώρες γειτονικές με τη Ρωσία.

Εκτός από το «λαγό» για τις ΗΠΑ εντός και εκτός ΕΕ, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Πολωνία έπαιξε πολύ καθοριστικότερο ρόλο και στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του πολωνικού Τύπου, το Σεπτέμβριο του 2013, με το πρόσχημα της συμμετοχής σε πρόγραμμα πανεπιστημιακών ανταλλαγών, μετέβησαν στην Πολωνία, μεταξύ άλλων, τουλάχιστον 86 μέλη του φασιστικού ουκρανικού «Δεξιού Τομέα» (πολλοί και άνω των 40 χρόνων), οι οποίοι, επί τέσσερις εβδομάδες, εκπαιδεύτηκαν στη διαχείριση πλήθους, στην αναγνώριση ατόμων, σε τακτικές μάχης, στη διοίκηση, στη συμπεριφορά σε κατάσταση κρίσης, στην προστασία από αέρα, στην κατασκευή οδοφραγμάτων, σε όπλα κάθε είδους και κυρίως ως ελεύθεροι σκοπευτές. Κατά τις ίδιες πηγές, οι εκπαιδευόμενοι φιλοξενήθηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας.

Ορισμένα άλλα στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον και αποδεικνύουν ότι στην υπόθεση της Ουκρανίας η Πολωνία διαδραματίζει ήδη έναν «ειδικό ρόλο» είναι η πορεία συγκεκριμένων πρωταγωνιστών. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος και για τις μυστικές υπηρεσίες, της Πολωνίας, Μπαρτολομέι Σιενκιέβιτς, είναι από τους ιδρυτές των σημερινών μυστικών υπηρεσιών της χώρας και της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας, ενώ επί χρόνια ήταν αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών της Πολωνίας που συνεργάζεται με το αμερικανικό ίδρυμα Carnegie. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ ήταν στην ίδια θέση και κατά την προεδρία της Γιούλα Τιμοσένκο στην Ουκρανία όταν ο τότε επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών και μετέπειτα πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ συνεργαζόταν στενά με τον Πολωνό τότε υπουργό Άμυνας και νυν υπουργό Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι αλλά και τον Μπαρτολομέι Σιενκιέβιτς, που τότε ήταν διευθυντής της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών ASBS OTHAGO.

Μια πληροφορία που μπορεί να μην είναι κομβική αλλά έχει την αξία της είναι η υπενθύμισε ότι ο παππούς του νυν Πολωνού πρωθυπουργού, ο Τζόζεφ Τουσκ, ήταν εθελοντής στη Βέρμαχτ κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εγγονός αρχικά αρνήθηκε τις καταγγελίες του Πολωνού βουλευτή κα δημοσιογράφου Γιάτσεκ Κούρσκι το 2005 αλλά τελικά το παραδέχτηκε, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «υποχρεωτική στρατολόγηση», κάτι που δεν αποδείχτηκε ποτέ.

Πηγές: reuters, france-info, Voltaire net, Nie

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα