Οι ακροδεξιοί και οι αντιευρωπαϊστές άρχισαν να ... ζυμώνονται στις Βρυξέλλες

Αναθαρρώντας από τη νίκη της στις εκλογές, η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, ξεκίνησε τη σταυροφορία της την Τετάρτη κατά του «τέρατος των Βρυξελλών», επιχειρώντας να δημιουργήσει μια ακροδεξιά συμμαχία που θα καλύπτει όλη την ήπειρο.

Η Λεπέν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε μια αποστολή, να σχηματίσει έναν συνασπισμό από ομοϊδεάτες στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών, που «θα εμποδίσει κάθε πρόοδο» προς την ευρωπαϊκή ενότητα

και θα αποκαταστήσει τη δύναμη των επιμέρους εθνικών κρατών.

Προς το παρόν, ωστόσο, φαίνεται ότι απέχει πολύ απ’ αυτό, καθώς ακόμα και οι ακροδεξιές ομάδες της Ευρώπης θεωρούν η μία την άλλη πολύ τοξική, παρά τον κοινό τους σκοπό. «Το μοντέλο μιας ολοκληρωτικής, τεχνοκρατικής Ευρώπης είναι πλέον ξεπερασμένο», είπε η Λεπέν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τους ηγέτες των λαϊκιστικών, αντιευρωπαϊκών κομμάτων από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες.

Για την Λεπέν, τη φέρελπι ηγέτιδα των ακροδεξιών δυνάμεων της Ευρώπης, το ταξίδι στις Βρυξέλλες ήταν το τελευταίο βήμα στην μακρά εκστρατεία του Εθνικού Μετώπου να μεταμορφωθεί σε μία αξιοσέβαστη πολιτική δύναμη με ένα σοβαρό πλάνο. «Ο στόχος της δεν είναι να επανεκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε ο Ζαν- Ιβ Καμί, πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων στο Παρίσι . «Ο στόχος της είναι το Μέγαρο των Ηλυσίων και όχι οι Βρυξέλλες».

Ο Γκέερτ Βίλτερς, ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία στην Ολλανδία και στενός σύμμαχος της Λεπέν, χαρακτήρισε τη συγκέντρωση στις Βρυξέλλες μια «ιστορική συνάντηση» που σηματοδότησε το τέλος μιας πορείας εξήντα χρόνων της Ευρώπης προς ην οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. «Γράφουμε ιστορία εδώ σήμερα», είπε ο Βίλντερς, το κόμμα του οποίου τερμάτισε τρίτο στις ευρωπαϊκές εκλογές στην Ολλανδία. Ο Χάραλντ Βιλίμσκι, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας, χαρακτήρισε την Λεπέν «εμβληματική φιγούρα της νέας Ευρώπης, που θα επιστρέψει την κυριαρχία στα κράτη-έθνη». Παραπονέθηκε ότι «δαιμονοποιείται όποιος επικρίνει το ευρωπαϊκό σχέδιο» και είπε ότι οι Βρυξέλλες είχαν γίνει «ένας συνδυασμός Ρώμης, Ιερουσαλήμ και Μέκκας». Το κόμμα του ήρθε τρίτο στην Αυστρία, με σχεδόν 20 τοις εκατό.

Καθως η Λεπέν και άλλοι ακροδεξιοί περιέγραφαν τις φιλοδοξίες τους, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα που κατήγγειλαν την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου ως φασιστική απειλή. Αλλά, επίσης, διαμαρτύρονταν για την γραφειοκρατία των Βρυξελλών και την λιτότητα.

Για να σχηματίσει μια επίσημη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Λεπέν θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 25 βουλευτών από επτά χώρες - δύο περισσότερες χώρες από ό, τι έχει σήμερα. Το Ανεξάρτητο Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), που ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές της Βρετανίας με σχεδόν 27 τοις εκατό, αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Λεπέν, καθώς θεωρεί το κόμμα της ρατσιστικό και με αντισημιτικές ρίζες. Το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, το οποίο συνέτριψε μεγάλα κόμματα στη Δανία, επίσης, «δεν θέλει καμία σχέση με το κόμμα της». Η Λεπέν δήλωσε βέβαιη ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό για να σχηματίσει μια επίσημη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ίδια έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή και το Τζόμπικ της Ουγγαρίας.

Ο Φάρατζ και ο Γκρίλο στο ίδιος τραπέζι

Στις Βρυξέλλες όμως συναντήθηκαν και ο Βρετανός αντιευρωπαϊστής Νάιτζελ Φάρατζ με τον Ιταλό ομοϊδεάτη του Μπέπε Γκρίλο. Τα δυο κόμματα παίζουν το χαρτί της συνεργασίας για μια πιο ισχυρή παρουσία τους στην ευρωβουλή και επιδιώκοντας, φυσικά, να πανικοβάλουν τις Βρυξέλλες με τις ακραίες τους απόψεις. «Αν λειτουργήσει θα ήταν υπέροχο να πάρουμε με το μέρος μας πλήθος πολιτών. Αν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να διασκεδάσουμε, προκαλώντας ένα σωρό μπελάδες στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Ukip, μετά την συνάντησή του με τον επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο τον οποίο χαρακτήρισε «τρομερή προσωπικότητα» και διασκεδαστικό τύπο.

«Είμαστε επαναστάτες με αιτία και θα δώσουμε μάχη με το χαμόγελο» απαντά από την πλευρά του ο Γκρίλο. «Είμαστε η πρώτη αντιπολιτευτική δύναμη στην Ιταλία, εν αναμονή του να γίνουμε κυβερνητική δύναμη. Έχουμε με το μέρος μας την σχετική πλειοψηφία των Ιταλών από 18-29 ετών» δήλωσε. Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην κωμικός κάθεται σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, καθώς έχει ανάγκη από μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο κίνημά του να ενταχθεί σε μια ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να ακουστεί η «ευρωσκεπτικιστική φωνή του».

Πάντως δεν βλέπουν θετικά όλοι οι ευρωβουλευτές του Γκρίλο την ενδεχόμενη συμμαχία με τον Φάρατζ. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Τζουζέπε Μπρέσια, υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ των δυο κινημάτων, χαρακτηρίζοντας «ξενοφοβικό» το Ukip. Υπάρχουν όμως και πολλοί βουλευτές που δεν βλέπουν άλλες εναλλακτικές.

http://www.nytimes.com/2014/05/29/world/europe/leader-marine-le-pen-of-french-far-right-hopes-to-fix-europe.html

http://uk.reuters.com/article/2014/05/28/uk-eu-grillo-farage-idUKKBN0E81N320140528

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα