Ο Μαουρίτσιο Μάκρι νέος πρόεδρος της Αργεντινής

Ο συντηρητικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μαουρίτσιο Μάκρι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής την Κυριακή, βασισμένος σε υποσχέσεις για φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις της πολύπαθης οικονομίας. Υποστηρικτές του Μάρκι κατέκλυσαν τον Οβελίσκο, στην καρδιά της περιοχής με τα θέατρα του Μπουένος Άιρες, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Ντανιέλ Σιόλι παραδέχτηκε την ήττα του.

Η εκλογική επιτροπή της Αργεντινής

δήλωσε ότι ο Μάκρι κέρδισε το 52,1 τοις εκατό των ψήφων και ο Σιόλι το 47,9 τοις εκατό, στο 91,5 τοις εκατό των εκλογικών τμημάτων. «Είναι η αρχή μιας νέας εποχής που θα μας ξαναφέρει τις ευκαιρίες που χρειαζόμαστε για να αναπτυχθούμε και να προοδεύσουμε» δήλωσε ο Μάκρι στους υποστηρικτές του στα κεντρικά γραφεία του, στα οποία ακουγόταν δυνατά λάτιν μουσική και ήταν στολισμένα με λευκά και γαλάζια μπαλόνια, στα χρώματα της σημαίας της Αργεντινής. Σε μια περίοδο έντονης κόπωσης των Αργεντίνων, με την κατάρρευση της οικονομίας και την αύξηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, ο Μάκρι πήγε στις επαναληπτικές εκλογές με ένα άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του Σκιόλι, του υποψήφιου της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντες.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Σιόλι προειδοποίησε ότι οι ορθόδοξες πολιτικές του Μάκρι είναι παρόμοιες με εκείνες που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης της Αργεντινής την περίοδο 2001-02, η οποία οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. Αλλά με την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται και τον πληθωρισμό να τρέχει με περισσότερο από 20 τοις εκατό, οι ψηφοφόροι ήταν πρόθυμοι για την αλλαγή. Ο Μάκρι υπόσχεται να θέσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής στην πορεία της ελεύθερης αγοράς μετά από 12 χρόνια αριστερού λαϊκισμού υπό την Φερνάντες και του συζύγου και προκατόχου της Νέστορ Κίρχνερ.

Η Φερνάντες φεύγει αφήνοντας μια Αργεντινή βαθιά διχασμένη, μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν τις πολιτικές του προστατευτισμού και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όσων κατηγορούν τις πολιτικές της για αδύναμη οικονομική ανάπτυξη.

Στη σκιά της προέδρου

Μετριοπαθής του περονιστικού κινήματος, ο Σιόλι δεν κατάφερε να κερδίσει τους μέσους ψηφοφόρους, ενώ προσπάθησε να βγει από τη σκιά της Φερνάντες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η ομιλία του για τη διατήρηση των γενναιόδωρων προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και των ενεργειακών επιδοτήσεων, κάνοντας μόνο σταδιακές αλλαγές στους κεφαλαιακούς και εμπορικούς ελέγχους που βυθίζουν την οικονομία, έβλαψε τα διαπιστευτήριά του ως υποψήφιος για την αλλαγή.

«Ο Σιόλι δεν κατάφερε να διαφοροποιήσει τον εαυτό του από την Φερνάντες και έτσι οι άνθρωποι σταμάτησαν να τον βλέπουν ως μία αλλαγή του στυλ και ψήφισαν τον Μάκρι» δήλωσε η πολιτική αναλύτρια Μαριέλ Φορνόνι. Η αλλαγή της εξουσίας στην Αργεντινή μπορεί να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, όπου άλλες αριστερές κυβερνήσεις, όπως της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας, είναι επίσης αντιμέτωπες με το τέλος της δεκαετούς άνθησης των εμπορευμάτων και τους ισχυρισμούς για οικονομική κακοδιαχείριση.

Ο Μάκρι ευνοήθηκε από τους επενδυτές και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής αναμένεται να ανεβούν. «Η επιθυμία των ξένων επενδυτών πραγματοποιήθηκε. Η νίκη Μάκρι σηματοδοτεί μια αποφασιστική ρήξη με την κληρονομιά των Κίρχνερ-Φερνάντες όσον αφορά την πιστωτική αντιπαράθεση και την οικονομική κακοδιαχείρισης», δήλωσε ο αναλυτής στις αναδυόμενες αγορές Γκάρι Κλάιμαν. «Οι αγορές ομολόγων και μετοχών θα είναι ευχαριστημένες στο νέο έτος, αλλά το κληροδοτούμενο νομισματικό και φορολογικό χάος και ο ανταγωνισμός των επενδυτών μπορεί να καθυστερήσει με τη συνεχιζόμενη πολιτική καθυστέρηση των Περονιστών σε τμήματα του κυβερνητικού μηχανισμού».

Η προφανής ήττα του Σιόλι φάνηκε σαν ένα κατηγορητήριο για τη διαχείριση της οικονομίας από την Φερνάντες και του συγκρουσιακού στυλ της. Συχνά κατηγορεί μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου τους επικριτές της με πύρινους λόγους. Έχει καταγγείλει τους πιστωτές που μήνυσαν την χώρα για την αθέτηση του χρέους της χαρακτηρίζοντάς τους «γύπες» και επικαλείται τη μνήμη του πρώην συζύγου της ως κατευθυντήριο φως των πολιτικών της. Η Φερνάντες είναι γνωστή ως μία πολιτικός αφοσιωμένη στο όραμα της κυβέρνησης να συμμετέχει ενεργά στη βοήθεια των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και ενδέχεται να επιστρέψει ως προεδρικός υποψήφιος το 2019.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα