Ξέφυγε και πάλι από τις αρχές ο βασικός ύποπτος του Παρισιού

Δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν σε νυχτερινές επιδρομές, αλλά ο βασικός στόχος παραμένει ασύλληπτος, ενώ στις Βρυξέλλες ξεκινά η τρίτη ημέρα κατάστασης συναγερμού, με τα σχολεία και το μετρό κλειστά. Ο ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ παραμένει ασύλληπτος μετά τις εφόδους της αστυνομίας αργά χθες το βράδυ στο Βέλγιο. Στις εν λόγω

επιχειρήσεις δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά και η αδυναμία των αρχών να συλλάβουν τον Αμπντεσλάμ θα υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στους αρμόδιους οργανισμούς κατά της τρομοκρατίας του Βελγίου.

Ο Ερικ βαν ντερ Σιπτ, εισαγγελέας του Βελγίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου νωρίς τη Δευτέρα ότι ένας δικαστής θα εξετάσει τις κρατήσεις των 16 συλληφθέντων. Σε ένα περιστατικό, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου που αργότερα βρέθηκε στις Βρυξέλλες, αλλά δεν ήταν σαφές εάν συνδεόταν με την περίπτωση, είπε ο ντερ Σιπτ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επισκέφθηκαν τον συναυλιακό χώρο Bataclan, όπου έγινε το χειρότερο μακελειό των επιθέσεων στο Παρίσι, τη Δευτέρα το πρωί. Ο Κάμερον είπε ότι έχει προσφέρει στη Γαλλία τη χρήση μιας αεροπορικής βάσης της RAF στην Κύπρο, για τις αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Isis στη Συρία, καθώς και βοήθεια σχετικά με τον ανεφοδιασμό γαλλικών αεροσκαφών. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για να ενταχθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Ο Ολάντ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα αργότερα αυτή την εβδομάδα, πιέζει για έναν ισχυρότερο διεθνή συνασπισμό ενάντια στο Isis.

Η βελγική επιχείρηση ήρθε λίγες ώρες αφού ο πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και την τρίτη ημέρα κατάστασης συναγερμού στις Βρυξέλλες. Όλα τα σχολεία στις ντε φάκτο πρωτεύουσα της Ευρώπης έχουν κλείσει για προληπτικούς λόγους και το μετρό δεν λειτουργεί. Τοπικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν την κίνηση ιστορική και άνευ προηγουμένου. Μεγάλο μέρος του παλιού κέντρου των Βρυξελλών είναι αποκλεισμένο από ένοπλους αστυνομικούς και στρατιώτες. Ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη. Η αστυνομία εκκένωσε εστιατόρια στο κέντρο, απέκλεισε δρόμους και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα παράθυρα.

Ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών, Γιαν Γιαμπόν, δήλωσε ότι η πρωτεύουσα δεν θα κλείσει τελείως. «Εκτός από το κλειστό μετρό και τα σχολεία, η ζωή συνεχίζεται στις Βρυξέλλες, ο δημόσιος τομέας είναι ανοικτός για τις επιχειρήσεις σήμερα, πολλές εταιρείες είναι ανοικτές», είπε. Τα λεωφορεία της πόλης επίσης λειτουργούν κανονικά, ενώ πολλά καταστήματα στα προάστια ήταν ανοικτά.

Ο εισαγγελέας είπε ότι υπήρξαν επιδρομές επίσης κοντά στη Λιέγη στα ανατολικά και το Σαρλερουά, νότια των Βρυξελλών, το βράδυ της Κυριακής. Άλλες επιδρομές έγιναν στο Μολενπέεκ, μια υποβαθμισμένη περιοχή των Βρυξελλών, όπου ζούσε ο Αμπντεσλάμ.

Σύμφωνα με ένα ανεπιβεβαίωτο τοπικό δημοσίευμα, ο 26χρονος Γάλλος καταζητούμενος διέφυγε μέσα από ένα αστυνομικό κλοιό κοντά στη Λιέγη με ένα πολυτελές αυτοκίνητο.

Οι αρχές είπαν ότι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας αυτής της εβδομάδας ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί μια «σοβαρή και επικείμενη» τρομοκρατική επίθεση.

Τουλάχιστον τρεις από τους εννέα άνδρες που είναι ύποπτοι για τις επιθέσεις στο Παρίσι είχα βάση τις Βρυξέλλες. Δύο άνδρες κρατήθηκαν από τις βελγικές αρχές την περασμένη εβδομάδα με την υποψία ότι «μάζεψαν» τον Αμπντεσλάμ από τη γαλλική πρωτεύουσα και τον ξανάφεραν στον Βέλγιο μετά τις επιθέσεις, οι οποίες άφησαν εκατοντάδες τραυματίες.

Ορισμένα μέτρα ασφαλείας μπορεί να χαλαρώσουν ή να σκληρύνουν μετά από μια αναθεώρηση το απόγευμα της Δευτέρας, ανάλογα με τις εισροές από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Πολλοί στη μουσουλμανική βελγική κοινότητα, η οποία αριθμεί γύρω στους 600.000 ανθρώπους, φοβούνται τις σπασμωδικές κινήσεις, ενώ οι εντάσεις συνεχίζονται.

Βέλγοι αξιωματούχοι απέκρουσαν τις ευρύτατες επικρίσεις για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αλλά η είδηση ότι ένας Βέλγος, ύποπτος για αναγνωριστική επίσκεψη στους στόχους των επιθέσεων του Παρισιού, κρατήθηκε από την τουρκική αστυνομία, υπογραμμίζει το ρόλο της χώρας ως βάση τρομοκρατών. Το Βέλγιο έχει τους περισσότερους ξένους μαχητές στη Συρία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ σε όρους κατά κεφαλήν. Πολλοί προέρχονται από το Μολενμπέεκ.

Η Καρίν Κοκελέ, δικηγόρος ενός από τους δύο άνδρες που κρατούνταν στο Βέλγιο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι ο πελάτης της παραδέχθηκε πως μετέφερε τον Αμπντεσλάμ στο Παρίσι, λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα εκεί και ότι τον ξανάφερε πίσω στις Βρυξέλλες. Είπε ότι ο Αμπντεσλάμ πιθανόν να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Ο Κοέν Γκέενς, υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι έδειξαν ότι το προφίλ των δυνητικών στόχων είχε αλλάξει. «Δεν είναι πλέον συναγωγές ή εβραϊκά μουσεία ή αστυνομικά τμήματα. Είναι μαζικές συγκεντρώσεις και δημόσιοι χώροι».

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα