Ο Μακρόν ανακοίνωσε τους υπουργούς του - Ο δεξιός Λε Μερ νέος ΥΠΟΙΚ

Αναστάτωση στη γαλλική δεξιά προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργικού Συμβουλίου του Εμανουέλ Μακρόν. Περίπου 170 εκλεγμένοι αξιωματούχοι της δεξιάς υπέγραψαν δήλωση υποστήριξης στον Μακρόν, μετά τον διορισμό του Εντουάρ Φιλίπ ως πρωθυπουργού. Ένας βουλευτής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών κατηγόρησε τον Μακρόν ότι "ανατίναξε" το πολιτικό τοπίο.

Εν τω μεταξύ, η νέα υπουργική σύνθεση αναγγέλθηκε με στελέχη που καλύπτουν όλο το πολιτικό τοπίο. Ο 48χρονος Συντηρητικός μετριοπαθής

Μπρουνό Λε Μέρ είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας -είχε υπηρετήσει ως υπουργός Γεωργίας υπό τον δεξιό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ο Σοσιαλιστής δήμαρχος της Λυών Ζεράρ Κολόμπ είναι υπουργός Εσωτερικών και ο βετεράνος κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού είναι υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την άμυνα υπό τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έγινε υπουργός Εξωτερικών. Ο Νικολά Ιλό, γνωστός οικολόγος, γίνεται υπουργός Οικολογίας.

Η μισή από την 22μελή υπουργική ομάδα είναι γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Ανιές Μπουζίν (υπουργός Υγείας), η Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας Λορά Φλεσέλ (υπουργός Αθλητισμού) και η Σιλβί Γκουλάρ (υπουργός Άμυνας). Ο νέος πρόεδρος είχε υποσχεθεί μία ισορροπία των φύλων στο νέο του συμβούλιο. Ο υπουργικός κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τους: Φρανσουά Νισέν (υπουργός Πολιτισμού), Μουριέλ Πενικό (υπουργός Εργασίας), Ζαν Μισέλ Μπλονκέ (Εθνικής Παιδείας), Ζακ Μεζάρ (υπουργός Γεωργίας), Ζεράρ Νταρμανέν (υπουργός Δημοσίων Εσόδων), Φρεντερίκ Βιντάλ (υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας), Ανίκ Ζιραρντάν (υπουργός Απόδημων), Ελιζαμπέτ Μπορν (υπουργός Μεταφορών) και Μαριέλ ντε Σαρνέ (υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων). Η ανακοίνωση καθυστέρησε αφού οι υποψήφιοι ελέγχονταν για τα φορολογικά τους αρχεία και για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων.

Τη δήλωση υποστήριξης στον Μακρόν των 170 Συντηρητικών ακολούθησε μια "απάντηση" από 570 Συντηρητικούς. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, ο αρχηγός της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Φρανσουά Μπαρουάν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι "μάλλον βάζει μια βόμβα στην πολιτική, παρά την αναδιαμορφώνει".

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Κιοτί, αναφέρθηκε χαρακτήρισε την πρωτοβουλία υπέρ του Μακρόν "χαστούκι" - υποδηλώνοντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί υποστήριζαν την ευκαιριακή αναζήτηση ενός ρόλου στη νέα κυβέρνηση.

Η πρωτοβουλία επικρίθηκε επίσης και στην αριστερά, με τους ηττημένους υποψήφιους του Σοσιαλιστικού Προεδρικού Κοινοβουλίου Μπενουά Αμόν μεταξύ των διαφωνούντων. "Ποιος μπορεί να σκεφτεί ότι η αριστερά θα καταφέρει να ενωθεί, αν είναι μέρος ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία ενός μέλους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος;" είπε.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα