Σεμπάστιαν Κουρτς: Μπορεί ένας Αυστριακός υπουργός να αντιγράψει την επιτυχία των γαλλικών εκλογών;

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να αναπαράγει την ανεξάρτητη πλατφόρμα του γάλλου προέδρου ελπίζοντας σε ένα υψηλό αξίωμα.

Ο στόχος του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος έφτασε σε μια υψηλόβαθμη θέση αφού εγκατέλειψε ένα παραδοσιακό κόμμα και κατέβηκε υποψήφιος σε μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, αποτελεί έμπνευση για πολλούς πολιτικούς στην ήπειρο. Ο 30χρονος Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα καταργήσει τη διαδικασία επιλογής εκλογικής περιφέρειας στο Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), στο οποίο προεδρεύει,

και θα την αντικαταστήσει με μία ισορροπημένη, ανάλογα με το φύλο, λίστα ανεξάρτητων υποψηφίων που εγκρίνει το κόμμα.

Τα εθνικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την κίνηση ως το τέλος της μεταπολεμικής πολιτικής τάξης της χώρας. Ήρθε τη στιγμή που ανώτεροι αξιωματούχοι στο κεντροδεξιό κόμμα ομοφώνως ενέκριναν τον Κουρτς ως προσωρινό ηγέτη - και του έδωσαν αποτελεσματικά την εξουσία να αναδιαμορφώσει το ÖVP με τη δική του εικόνα. Ο Κουρτς, ο οποίος έγινε ο νεώτερος υπουργός εξωτερικών του κόσμου τον Δεκέμβριο του 2013, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη: "Αποφασίσαμε ότι ξεκινάμε ένα κίνημα, ότι εκτιμούμε τις υπάρχουσες δυνάμεις στο Λαϊκό Κόμμα αλλά ταυτόχρονα φέρνουμε νέους ανθρώπους κοντά μας".
Το ÖVP υπήρξε μια σταθερά στην αυστριακή πολιτική από την ίδρυσή του το 1945. Έξι από τους 14 μεταπολεμικούς καγκελάριους της χώρας ήταν από το κόμμα και επί του παρόντος κυβερνά ως ο μικρότερος εταίρος σε συνασπισμό με το SPÖ. Η άνοδος του Κουρτς στη θέση του προέδρου του κόμματος προκλήθηκε από την παραίτηση του αντιπροέδρου και ηγέτη του ÖVP, Ράινχολντ Μιτερλένερ, την περασμένη εβδομάδα, που δεν κατάφερε να εξομαλύνει τις εσωκομματικές διαφορές.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 15 Οκτωβρίου, δήλωσαν οι ηγέτες των κομμάτων την Τρίτη. Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δείξει σταθερά ότι το λαϊκιστικό κόμμα της Ελευθερίας, με επικεφαλής τον Χάινς-Κρίστιαν Στράσε, έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι των σοσιαλδημοκρατών του καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, με το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς στην τρίτη θέση. Δεδομένου ότι ο Κουρτς απολαμβάνει υψηλά ποσοστά προσωπικής έγκρισης, οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι με αυτόν αρχηγό θα ανέβουν και τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Γεννημένος το 1986, ο Κουρτς προσχώρησε στη νεολαία του κόμματος το 2003, όταν το Λαϊκό Κόμμα δημιούργησε συνασπισμό με το ακροδεξιό FPÖ, το οποίο ιδρύθηκε από πρώην μέλη των ναζί και εκείνη την εποχή ηγέτης του ήταν ο αείμνηστος Γιοργκ Χάιντερ. Η αναζωπύρωση ενός τέτοιου συνασπισμού είναι πιθανό να μην είναι και τόσο ταμπού για τον Κουρτς, που έχει γεννηθεί στη Βιέννη, από ό,τι θεωρούν οι διεθνείς παρατηρητές.

Σχετικά με θέματα πολιτικής, επίσης, ο Κουρτς είναι πιθανό να μοιράζεται ένα πιο κοινό έδαφος, παρά διαφορές με το FPÖ. Ο υπουργός Εξωτερικών είναι δημοφιλής στους αυστριακούς ψηφοφόρους για την άσκηση πιέσεων στα γειτονικά κράτη να κλείσουν τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων στους πρόσφυγες τον Μάρτιο του 2016, καθώς και τη σκληρή στάση του για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Παρόλες τις συγκρίσεις του Κουρτς με τον Εμανουέλ Μακρόν - ο Αυστριακός πολιτικός συνεχάρη τον πρώην βουλευτή του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την ήττα της "αριστερής πολιτικής" σε ένα tweet - οι επικριτές του λένε ότι το νέο του κίνημα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ανασυσκευασμένο Λαϊκό Κόμμα με καλύτερες δημόσιες σχέσεις.

Ενώ τα ονόματα πολλών αξιόλογων προσωπικοτήτων έχουν τεθεί ως δυνητικά υποψήφιοι για τον κατάλογο του Κουρτς - ανάμεσά τους και αυτό της Ιρμγκαρντ Γκρις, πρώην δικαστή η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στην προεδρική ψηφοφορία του περασμένου έτους, και του Σεπ Σελχορν, εξέχοντος εστιάτορα και μέλος του φιλελεύθερου κόμματος Neos - κανένα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο ηγέτης του Neos Ματίας Στρολτς επιτέθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στον Κουρτς στο Twitter, λέγοντάς του ότι ήταν "ξεδιάντροπος και ύπουλος".

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό το πολιτικό του σχέδιο: ενώ το καταστατικό του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος επιτρέπει ήδη τη συμμετοχή των μη μελών στις λίστες υποψηφίων του, απαγορεύει στα μέλη άλλων κομμάτων να είναι υποψήφιοι. Στην Αυστρία, ο Κουρτς έχει τη φήμη όχι μόνο ενός δαιμόνιου πολιτικού, αλλά και του ενορχηστρωτή ασυνήθιστων, μερικές φορές τολμηρών, δημοσιοσχετίστικων τεχνασμάτων. Για τις βιεννέζικες περιφερειακές εκλογές του 2010, διεξήγαγε εκστρατεία στην πόλη με αυτοκίνητα που είχε ονομάσει "Geilomobils" - "geil" που σημαίνει στα γερμανικά "κουλ" αλλά και "ξαναμμένος".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεμπάστιαν Κουρτς, Μπορεί, Αυστριακός,sebastian kourts, borei, afstriakos