ΠΓΔΜ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλδημοκράτες έδωσε ο Ιβάνοφ

Σε μία προσπάθεια να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ, σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη Ζόραν Ζάεφ σε συνεργασία με τα αλβανικά κόμματα της χώρας.

Αρχικά, ο Ιβάνοφ είχε αρνηθεί να δώσει την εντολή στον Ζάεφ με το σκεπτικό ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή των κομμάτων

που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών του παρέδωσε μια έγγραφη διαβεβαίωση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα υπονομεύσει τη συνταγματική τάξη ή την εθνική κυριαρχία. Ο Ιβάνοφ δήλωσε: «Το εμπόδιο για να δοθεί εντολή σχηματισμού σε μια νέα κυβέρνηση έχει πλέον αρθεί».

Ο Ζάεφ είπε ότι αναμένει να έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Την απόφαση του Ιβάνοφ χαιρέτησαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ. «Ελπίζουμε ότι αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα θα συνεχίσει να επικρατεί ώστε η χώρα να βγει επιτέλους από την πολιτική κρίση» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Επιπρόσθετα, κάλεσαν όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου «να θέσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν μαζί για μια κοινή ατζέντα μεταρρυθμίσεων, ώστε να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης. Αυτό επιθυμεί και αξίζει ο λαός»

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΓΔΜ, Εντολή, Σοσιαλδημοκράτες, Ιβάνοφ,pgdm, entoli, sosialdimokrates, ivanof