Νέο Αριστερό Ρεύμα: Προσδοκώντας στην αποτυχία μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Με την επεξεργασία και ψήφιση των αποφάσεων αλλά και την εκλογή νέας πολιτικής επιτροπής ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή το 3ο συνέδριο του Νέου Αριστερού Ρεύματος, της πιο σημαντικής αριθμητικά ομάδας της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η πορεία συγκρότησης ενός νέου κομμουνιστικού κόμματος ή όπως αναφέρεται στα ντοκουμέντα του 3ου συνεδρίου του ΝΑΡ, του κόμματος της «κομμουνιστικής απελευθέρωσης».

Στην εισήγηση του συνεδρίου εκφράστηκε καταρχήν η ικανοποίηση για τη στοχοποίηση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ

(μετωπικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει το ΝΑΡ) απ’ το υπουργείο παιδείας και συγκροτήματα των ΜΜΕ, εξαιτίας «της συμβολής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ» και εκτιμήθηκε ότι οι λαϊκοί και εργατικοί αγώνες δείχνουν πως είναι «επίπλαστη η σταθερότητα της κυβέρνησης».

Για την πολιτική κατάσταση η εισήγηση του 3ου συνεδρίου του ΝΑΡ εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα για άλλη πολιτική στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της ΕΕ. Η αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ, είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξουν μέτρα σε όφελος των εργαζομένων. Οποιαδήποτε πολιτική θολώνει αυτή την προϋπόθεση δεν είναι φιλολαϊκή και αριστερή». Η επισήμανση αυτή είναι μια σαφής αιχμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά δε μετά τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα στο Τέξας.

Παρόλα αυτά τονίζεται ότι θα πρέπει το ΝΑΡ να επιμείνει στην κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς στο κίνημα αλλά ταυτόχρονα «να αλλάξει και ο χάρτης στην Αριστερά». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται θα πρέπει «να αποδεσμευτούν οι ανατρεπτικές, εργατικές, επαναστατικές τάσεις από την ασφυκτική ηγεμονία του διπόλου «κομμουνιστικός ρεφορμισμός ή ευρωαριστερή διαχείριση», να υπερβούν πολιτικά και οργανωτικά τη στάσιμη και αφομοιώσιμη αριστερά». Ουσιαστικά προσδιορίζεται ως στόχος η απόσπαση δυνάμεων απ’ το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή επισημαίνεται ότι το ΝΑΡ θα πρέπει να επιμείνει στο πολιτικό σχήμα συνεργασίας που έχει με άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που συγκροτούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα γίνεται συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτή η πολιτική και εκλογική συνεργασία με το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου. Μάλιστα εκπρόσωπος του Σχεδίου Β παραβρέθηκε στο 3ο συνέδριο του ΝΑΡ. Το θέμα αυτής της συνεργασίας και στην πανελλαδική συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ που προηγήθηκε το καλοκαίρι.

Πάντως φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή όλο και δεξιότερα και μάλιστα αυτή θεωρείται ανεπίστρεπτη κάτι που οδηγεί και στην εκτίμηση που αποτυπώνεται στο άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ, διευθυντή του ΠΡΙΝ, της εφημερίδας του ΝΑΡ, πως μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δε θα έχει σχέση με αριστερή πολιτική» και αυτό θα οδηγήσει σύμφωνα με τον αρθρογράφο «ταχύτατα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητευτούν από την πολιτική που θα ασκήσει, όταν έρθει στην εξουσία. Το πολιτικό πρόβλημα θα παραμείνει και θα είναι εκρηκτικό. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει στις συνθήκες αυτές να πάρει το πάνω χέρι και να βάλει τη σφραγίδα της η αντικαπιταλιστική αριστερά»!

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα