Νέες «αιματηρές» υποχωρήσεις από την κυβέρνηση για το deal

Σε ακόμα πιο βαθιές και επώδυνες υποχωρήσεις που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις και σε αύξηση των φόρων, ετοιμάζεται να προβεί το Μέγαρο Μαξίμου, ούτως ώστε να συμφωνήσουν τελικά με τους δανειστές και να ολοκληρωθεί αισίως η διαπραγμάτευση.

Μετά την πολύωρη και άκαρπη -για ακόμα μια φορά- χθεσινή διαπραγμάτευση, υπήρξε μεν πρόοδος, όπως τονίζει η ελληνική πλευρά, όχι όμως και συμφωνία. Αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, διαπιστώθηκε μεγάλο χάσμα στα καυτά

μέτωπα των «κόκκινων» δανείων και του ασφαλιστικού

Πού θα φτάσει ο λογαριασμός;

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, εμμένουν στις διαφωνίες τους για τις αυξήσεις φόρων, στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και κυρίως στα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ. «Δεν πρόκειται να δεχτούμε μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις μέχρι να δούμε συμφωνία» έλεγαν τα ξημερώματα πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση, δείχνοντας πως υπάρχουν και άλλα περιθώρια υποχώρησης από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο μπορούν να γίνουν κι άλλες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και για το λόγο αυτό, ίσως και να μην κατατεθεί τελικά σήμερα στη Βουλή αλλά την Παρασκευή.

Οι δανειστές όμως δεν σταματούν εκεί. Επιμένουν και για μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου σε μισθωτούς-συνταξιούχους, διαφωνώντας με το νομοσχέδιο Τσακαλώτου. Το τελευταίο, προβλέπει μείωση από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ, την ώρα που το ΔΝΤ ζητά εδώ και τώρα μείωση στα 8.182 ευρώ και οι Ευρωπαίοι προτείνουν συμβιβαστική λύση για σταδιακή μείωση ως το 2018, από 9.090 το 2016, σε 8.590 το 2017 και σε περίπου 8.190 ευρώ το 2018.

Ούτε δόσεις, ούτε αξιολόγηση χωρίς τα 3,6 δισ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, χωρίς πρόσθετο πακέτο 3,6 δισ. ευρώ και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, αξιολόγηση και δόσεις δεν έρχονται. Η ελληνική κυβέρνηση εναποθέτει τις όποιες ελπίδες της στην… κόντρα που υπάρχει μεταξύ των δανειστών, προσπαθώντας να «εφεύρει» νέα προληπτικά μέτρα και να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά τους.

«Πατώντας» στην ανακοίνωση σήμερα από την Eurostat που θα δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, θα προσπαθήσει να δείξει πως το ΔΝΤ έπεσε έξω στις προβλέψεις του κατά 1,1% του ΑΕΠ (δηλαδή κατά 2 δισ. ευρώ) και να πείσει έτσι πως δεν χρειάζεται να βάλει από τώρα την υπογραφή της σε προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Με αιχμή του δόρατος τις δηλώσεις Γιούνκερ, ο Τσακαλώτος

Όσον αφορά στο αυριανό Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα οχυρωθεί πίσω από τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως δεν απαιτείται νέο πακέτο επιπρόσθετων μέτρων για να κλείσει συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και σύσσωμη η κυβέρνηση, θεωρούν δηλαδή πως η Κομισιόν μπορεί να παίξει ρόλο -διαιτητή απέναντι στο ΔΝΤ, το Βερολίνο και όσους ζητούν μεγαλύτερες διασφαλίσεις για τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο (αν μείνει ως έχει)

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμα κι αν το βασικό πακέτο δεν… πλαισιωθεί από ένα ακόμα, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και θα προκαλέσει πληθώρα ενστάσεων.

– Ο ΦΠΑ 24% θα προκαλέσει νέο σοκ στην αγορά. Οι δανειστές ζητούσαν διαβεβαιώσεις όμως για σκληρούς ελέγχους ώστε να μην υπάρξει κύμα φοροδιαφυγής, που θα οδηγούσε τον ΦΠΑ στις τσέπες των επιτήδειων αντί στα κρατικά ταμεία.

– Ενστάσεις έχουν επίσης οι δανειστές και για άλλους έμμεσους φόρους με τους οποίους θέλει η κυβέρνηση να κλείσει τον «λογαριασμό» των 1,8 δισ. από νέους φόρους. Οι νέοι φόροι στα τσιγάρα δεν άρεσαν στους θεσμούς, γιατί εκτιμούν ότι θα προκαλέσει νέα έξαρση του λαθρεμπορίου. Αλλά και ο φόρος λίπους δεν φαίνεται να αποδίδει πάνω από 5-10 εκατ. ευρώ, οπότε δεν αποτελεί τη λύση που ψάχνει η κυβέρνηση.

– Στα «κόκκινα δάνεια» διαπιστώνεται πλήρες αδιέξοδο, καθώς η ελληνική πρόταση για προστασία πρώτης κατοικίας με όρους του νόμου Κατσέλη δεν βρίσκει αποδοχής από ΔΝΤ και ΕΚΤ.

– Αντιθέτως κερδίζουν έδαφος οι αυξήσεις φόρων στην αμόλυβδη βενζίνη, αλλά και η επιβολή φόρων στο διαδίκτυο, την κινητή τηλεφωνία και την συνδρομητική τηλεόραση. Προβληματισμός εκφράζεται όμως για την απόδοση των φόρων στα τυχερά παιχνίδια.

– Καλύτερα φαίνονται να πηγαίνουν τα πράγματα για το νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, εφόσον όμως η κυβέρνηση δεσμευτεί ότι τα έσοδα από τις ήδη δρομολογημένες αποκρατικοποιήσεις θα καταλήγουν για αποπληρωμή του δημοσίου χρέους ως το 2018.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα