Δεν μπαίνει και με τους καλύτερους οιωνούς στο συνέδριο ο Μητσοτάκης

Να ελέγξει το κόμμα που δεν ελέγχει μέχρι στιγμής επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις κινήσεις που έκανε και το προσχέδιο του καταστατικού που έδωσε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση.

Μόνο που ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που θέλει να είναι φορέας νέων αντιλήψεων και εκσυγχρονιστής έχει υποπέσει, τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα των στενών του συνεργατών, σε σωρεία αντικαταστατικών κινήσεων που προσβάλλουν την ίδια την παράταξη και την ιστορία της.

Είναι λογικό ένας αρχηγός

να θέλει να εκλέξει πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης στα κομματικά όργανα και να ελέγχει σε πολύ μεγάλο βαθμό την Πολιτική Επιτροπή και τις δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις. Η ομάδα όμως των «νεομητσοτακικών» το παράκανε και δημιούργησε με τη στάση και τη συμπεριφορά της πολλά προβλήματα που αναπόφευκτα επηρεάζουν και την εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Και μπορεί να μην προβάλλονται ιδιαίτερα από τα συστημικά ΜΜΕ τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο της ΝΔ, αλλά το πρόβλημα υπάρχει και όσο μια αντίφαση δεν λύνεται τόσο περισσότερο επηρεάζει αρνητικά τη συνολική λειτουργία του κόμματος.

Η πιο σοβαρή παράβαση, πέρα από τα όσα τραγελαφικά έγιναν στις εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων των νομαρχιακών επιτροπών ήταν η αντικαταστατική κίνηση να αυξηθούν κατά 805 οι σύνεδροι, σε μια προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να ελέγξει το συνέδριο. Σε συνδυασμό με την απόφασή του να μην συμμετάσχουν οι 400 σύνεδροι της νεολαίας (οι μητσοτακικοί ήλεγχαν μόλις το 15% δηλ. 60 συνέδρους) πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης μπαίνει στο συνέδριο ουσιαστικά έχοντας μια υπεροχή από τις άλλες ομάδες. Όλα αυτά έγιναν απροκάλυπτα.

Η άλλη σοβαρή παράβαση που έγινε αφορά το προσχέδιο του νέου καταστατικού της ΝΔ. Κατά παράβαση του ισχύοντος καταστατικού, οι προτεινόμενες αλλαγές αναρτήθηκαν μόνο στο διαδίκτυο, χωρίς να εγκριθούν από την πολιτική επιτροπή του κόμματος και την εκτελεστική γραμματεία.

Ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, πέραν από τον Φίλιππο Ταυρή (ήταν πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής για τις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο για το συνέδριο) που παραιτήθηκε, εξανέστη λέγοντας ότι με βάση το ισχύον καταστατικό έπρεπε να συνεδριάσει η πολιτική επιτροπή του κόμματος, αυτή που υπάρχει αυτή τη στιγμή, να εγκρίνει το προσχέδιο του νέου καταστατικού και να το εισηγηθεί ο πρόεδρος στο συνέδριο.

Η ένταση στο παρασκήνιο είναι μεγάλη κυρίως όμως από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και κομματικά στελέχη, αλλά όχι από βουλευτές που αποφεύγουν να τοποθετηθούν μη θέλοντας να προκαλέσουν πρόβλημα στην ηγεσία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπαίνει και με τους καλύτερους οιωνούς στο 10ο συνέδριο. Ο εκσυγχρονισμός και το νέο πνεύμα φαίνεται στην πράξη και όχι όταν χρησιμοποιείς παλαιοκομματικούς τρόπους για να εδραιώσεις την πολιτική σου κυριαρχία.

Μ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα