Με τα στοιχεία της Eurostat στα χέρια απέναντι στους δανειστές η Κυβέρνηση

14:40 21/4/2016 - Πηγή: iPop

Με όπλο τα στοιχεία της Eurostat προχωρά η Κυβέρνηση στην αντεπίθεση προς τους δανειστές και τα σκληρά μέτρα τα οποία ζητούν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού το οποίο πανηγυρίζει για τα στοιχεία της Eurostat: «Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του

ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμα 0,6%».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για τα στοιχεία της Eurostat:

Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμα 0,6%.

Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.

Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018.

Να θυμίσουμε πως δημοσιότητα δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η έκθεση με τα στοιχεία της Eurostat. Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και έτσι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ δημιουργεί θετικό κλίμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το κλείσιμο συμφωνίας.

Τα ποσοστά είναι πιο αισιόδοξα από τις προβλέψεις καθώς, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία Eurostat και αφαιρώντας τις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκλεισε στο 0,7% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει ακόμα και τώρα πως πέρυσι καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ.

Αξίζει να τονισθεί πως το ότι δεν υπάρχουν αστερίσκοι στην ανακοίνωση της Eurostat λειτουργεί υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Στην ανακοίνωση της η Eurostat επισημαίνει ότι το δημόσιο έλλειμμα διευρύνθηκε στο 7,2% του ΑΕΠ (12,757 δισ ευρώ) το 2015 από το 3,6% (6,476 δισ ευρώ) το προηγούμενο έτος.

Την ίδια στιγμή το πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης παρουσιάζεται ελλειμματικό κατά 6,054 δισ ευρώ (-3,4% του ΑΕΠ) από πλεονασματικό κατά 705 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) το 2014.

Πόσες είναι οι κυβερνητικές δαπάνες;

Έχουν αυξηθεί στο 55,3% του ΑΕΠ, από το 50,7% το 2014. Ενώ τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν στο 48,1% πέρυσι από το 47% το 2014.

Τι συμβαίνει με το χρέος;

Έχει υποχωρήσει για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.

photo:Nick Paleologos / SOOC

The post Με τα στοιχεία της Eurostat στα χέρια απέναντι στους δανειστές η Κυβέρνηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα