Νέα μεγάλη έκδοση ομολόγων τον Αύγουστο

Τα καλά νέα από την αγορά ομολόγων, ανοίγουν το δρόμο για νέα έκδοση μεγάλη έκδοση ύψους 2-3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters η έκδοση θα αφορά ομόλογο 7ετούς διάρκειας, με στόχο την άντληση 2-3 δισ. ευρώ. «Η συγκυρία στις αγορές είναι καλή για την έκδοση ενός νέου ελληνικού ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι», είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας

ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικές αποφάσεις για τις λεπτομέρειες της έκδοσης.

Αναφερόμενος στη χρονική στιγμή της έκδοσης, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει πριν τον Αύγουστο, όταν η χώρα θα πρέπει να καλύψει λήξεις ομολόγων ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι πρωταρχικός στόχος της έκδοσης είναι να καλυφθεί η καμπύλη των αποδόσεων (yield curb) καθώς αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν μόνο έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας στους βραχυπρόθεσμους τίτλους και στη μέση διάρκεια υπάρχει το 5ετές και το 10ετές ομόλογο.

«Αργότερα μπορούμε να εκδώσουμε 3ετές. Για τη διάρκεια 1,5 με 2 ετών θα μπορούσε να γίνει και με T-Bill» λέει ο αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, το Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) με την απόδοση να υποχωρεί αισθητά σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,80% από 2,13% στην έκδοση του Μαΐου. Ήταν η χαμηλότερη απόδοση από τον Ιανουάριο του 2010 όταν ο ΟΔΔΗΧ είχε εκδώσει τρίμηνα γραμμάτια στο 1,67%.

Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,99 από 2,80 στην προηγούμενη έκδοση.

Από το συνολικά αντληθέν ποσό, 300 εκατ. ευρώ προήλθαν από μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 20η Ιουνίου.

Η Ελλάδα έχει σε κυκλοφορία έντοκα γραμμάτια περίπου 15 δισ. ευρώ, τα οποία αναχρηματοδοτεί συχνά με εκδόσεις νέων εντόκων.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα