Σε στενωπό μπαίνουν οι γείτονες

Του Δ. Κεμπέ

Μπορεί τα νέα από τη Φρανκφούρτη, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, που ήλθε στην Ελλάδα την Πέμπτη, την επικεφαλής του ΔΝΤ, που πήγε την Παρασκευή στην Κύπρο, τον «πανίσχυρο Σόιμπλε», αλλά και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εμφάνισε ικανοποιητική πρόοδο των δεικτών τον Αύγουστο, να είναι

καλά για την Ελλάδα, όμως τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά και όχι εξαιτίας της τρόικας.
Η Ισπανία φαίνεται να υπογράφει και με τα δύο χέρια επαχθές μνημόνιο, η Moody’s απειλεί την αμερικάνικη οικονομία με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα με τις «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας που προκαλούν νέο κύμα ανέργων. Στην παρούσα φάση, η Ελλάδα δείχνει πως, με επιμονή και πολλές περικοπές δημοσίων δαπανών, μπορεί να ανταποκριθεί στην τελευταία ευκαιρία που της δίδεται, βλέποντας μάλιστα παραδίπλα την Πορτογαλία να εξασφαλίζει έναν χρόνο παράταση στη δική της προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος.
Όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τους γείτονες που θα αρχίσουν να ζητούν πολλαπλάσια χρήματα για την αντιμετώπιση των δικών τους υπερμεγεθών προβλημάτων και τότε ο μηχανισμός θα αρχίσει να… ρετάρει. Όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς επαφές Σαμαρά στο εξωτερικό με τους κορυφαίους αξιωματούχους των εταίρων-δανειστών, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξασφαλίσει α) την επιμήκυνση, β) τη δόση των 31 δισ. ευρώ και γ) τη διαβεβαίωση ότι το δανειακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως των πολιτικών που θα εφαρμόσουν ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ για Ιταλία και Ισπανία, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, τότε τα πράγματα θα σκουρύνουν άσχημα.

Η τρόικα
Πέραν τούτων, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με τις μονεταριστικές (σ.σ. και αποδεδειγμένα αποτυχημένες) συνταγές της τρόικας, η οποία βάζει τον πήχη όσο πιο ψηλά μπορεί, οδηγώντας τους πολίτες σε απόγνωση και τους δημοκρατικούς θεσμούς στο απόσπασμα, καθώς ζητά ακόμη και νομοθετική ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό! Όσο και να ψάξει κανείς, από καταβολής δημιουργίας των κοινωνικών φορέων (συνδικαλιστικών και εργοδοτικών), ουδέποτε στην Ευρώπη νομοθετήθηκε μισθός παρά μόνο συμφωνήθηκε διμερώς από τους εταίρους μέσω των συλλογικών ή άλλου είδους συμβάσεων!
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να καταλάβει ότι, με τα προτεινόμενα μέτρα (σ.σ. μεταξύ των οποίων οι απολύσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα), η ανεργία από το 24,4% θα εκτοξευθεί –αν εφαρμοστούν– στο 35% και βάλε σε διάστημα μηνών (σ.σ. όχι έτους). Επίσης, δεν χρειάζεται να έχει κανείς εξειδικευμένες γνώσεις, όταν βλέπει ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνεται διαρκώς, για να καταλάβει ότι αυτό συνεπάγεται την πλήρη καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας.

ΙΣΠΑΝΙΑ: «Φρένο» στην τρόικα
Ήδη, η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία άρχισε να βάζει τις κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις των δανειστών, αναφέροντας ότι συζητά πολλά, αλλά σε καμία περίπτωση για μειώσεις συντάξεων. «Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι θα μας υπαγο

Keywords
Τυχαία Θέματα